Fotoğrafta filmin yıldız oyuncuları Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Anne-Marie Duff ve Meryl Streep, yönetmen Sarah Gavron, senarist Abi Morgan ve yapımcılar Faye Ward ile Alison Owen yer alıyor.  Oyunculara ve yapım ekibine “Suffragette” hareketinin lideriEmmeline Pankhurst’ün torunun çocuğu ve torununun torunu Helen ve Laura Pankhurst da eşlik ediyor. Fotoğraf ünlü fotoğrafçı Brigitte Lacombe tarafından çekildi.

Fotoğrafta 2015’te Dünya Kadınlar Günü’nün ana teması seçilen “Make It Happen - Gerçekleştir” sloganı yansıtılmaya çalışıldı. BFI’a göre 2007’den 20013’e kadar İngiltere’de vizyona giren filmlerin %12’sinin yönetmeni, %14.8’nin de senaristi kadınlardı. Benzer bir tabloyla ülkemizde de  2014 yılında vizyona giren yerli filmlerde, kadın yönetmenler tarafından çekilen filmlerin oranı yalnızca %12'de kaldı (111 filmden 13’ü).  100 yıl önce oy hakkı için mücadele eden kadınlar hakkında şu ana dek bir film yapılmamasının nedeni belki de kadınların sektörde bu kadar az yer alması. Oysa 100 yıl önce verilen pasif direniş, Gandhi’den Martin Luther King’e birçok siyasi lidere ilham kaynağı olmuştu. Unutulmaması gereken bu hikayeyi anlatan SUFFRAGETTE ülkemizde 15 Ocak 2016’da vizyonda olacak.

SUFFRAGETTE’te Emmeline Pankhurst’ü canlandıran Meryl Streep film hakkında şöyle dedi: "Bütün kızlarımız bu hikâyeyi bilmeli, bütün oğullarımız bu hikâyeyi yüreğine kazımalı.”

Yönetmeni Sarah Gavron ise şu açıklamayı yaptı:  “Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyadaki kadınların başarılarının kutlanmasıdır. Filmim bu kutlamanın bir parçası olacağı için çok sevinçliyim. Oy kullanma hakkı için her şeyi feda eden kadınlarının mücadele hikâyesi eşitlik için devam eden mücadelemizde bize yol göstermeye devam edecek.”

 

SUFFRAGETTE

“SUFFRAGETTE” oy hakkı mücadelesinde gittikçe acımasızlaşan devlete karşı tehlikeli bir kovalamaca içine düşen feminist hareketin öncülerinin izini takip eden güçlü bir dram. Bu kadınlar, belli bir eğitimden geçmemiş, barışçıl mücadelenin kazanımlar getirmediğini gören işçi kadınlardı. Değişim yolunun radikalleşmekten geçtiğini düşünen bu kadınlar eşitlik mücadeleleri uğrunda işlerinden, evlerinden, çocuklarından ve canlarından vazgeçmeye hazırdı. MAUD (Filmde Carey Mulligan tarafından canlandırılıyor) da bu kadınlardan biriydi. SUFFRAGETTE, Maud’un yürek burkan, ilham verici ve sürükleyici hikâyesi.

SUFFRAGETTE’in oyuncu kadrosunda Carey Mulligan, Helena Bonham-Carter, Brendan Gleeson, Anne-Marie Duff, Ben Whishaw ve Meryl Streep yer alıyor. Yönetmenliğini Sarah Gavron’ın yaptığı filmin senaristi Abi Morgan (Brick Lane, Shame, The Iron Lady), yapımcıları da Ruby Film’den Faye Ward ve Alison Owen (Brick Lane, Jane Eyre, Saving Mr Banks).  

 

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Dünyanın her yerinde 8 Mart, takvimlerde eşitlik mücadelesindeki kadınların kazanımlarının kutlandığı gün olarak yer alıyor. İlk kez 1911’de kutlanan bu günde hepimizin bildiği gibi, kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal kazanımlarını hatırlatmak için binlerce etkinlik düzenleniyor.

Kadınların haklarının tanınması ve geliştirilmesinde teşvik edici ve etkili bir adım olarak 2015 yılının teması “Make It Happen - Gerçekleştir” olarak belirlendi.

Kadın cinayetlerinin, ayrımcılığın ve kadına yönelik suçların korkutucu şekilde arttığı ülkemizde, bu 8 Mart’ın hepimize umut getirmesini dileriz.


©2015 Pathe Productions Limited. Tüm hakları saklıdır.

Arka Sıra, Soldan Sağa:

Sarah Gavron (Yönetmen), Helen Pankhurst (Emmeline Pankhurst’ün torununun çocuğu), Laura Pankhurst (Emmeline Pankhurst’ün torununun torunu), Alison Owen (Yapımcı).

Ön Sıra, Soldan Sağa:

Abi Morgan (Senarist), Anne-Marie Duff (Oyuncu), Meryl Streep (Oyuncu), Carey Mulligan (Oyuncu), Helena Bonham Carter (Oyuncu), Faye Ward (Yapımcı).

Editör: TE Bilisim