Uluslararası Bienaller Birliği’nin (IBA), 10-13 Temmuz 2014 tarihlerinde, Berlin Bienali ev sahipliğinde Haus derKulturen der Welt’de düzenlenen Birinci Genel Kurulu’nda, birliğin başkan ve başkan yardımcıları belirlendi. Gwangju Bienali Vakfı Başkanı Yongwoo Lee, Uluslararası Bienaller Birliği Başkanı olarak seçilirken, Biennial Foundation Kurucu Direktörü Marieke van Hal ve İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer ise Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Lee, van Hal ve Örer, görevlerine üçer yıl boyunca devam edecek.

Uluslararası Bienaller Birliği Birinci Genel Kurulu’na, birliğin 300’den fazla üyesi ve güncel sanat profesyoneli katıldı. Kurulda aynı zamanda, çeşitli siyasi ve sosyal bakış açılarının dile getirilebilmesi amacıyla, farklı bölgelerden, farklı tarihsel geçmiş ve birikime sahip 19 temsilci yönetim kurulu üyesi olarak belirlendi.

Üyelik sistemine dayanan ve 50’den fazla ülkeden sanatçı, küratör, yazar, sanat tarihçisi ve bienal profesyonelini bir araya getiren Uluslararası Bienaller Birliğini’nin Birinci Genel Kurulu’na gelişmekte olan bölgelerde düzenlenen 26 bienalin temsilcileri katıldı. Birliğin kuruluşunu müjdeleyen bu ilk toplantının öncesinde halka açık gerçekleştirilen konferans, görsel kültür ve küresel sanat dünyası bağlamında, “Neden Bienal? Neden Örgütlenmeli?” başlığıyla gerçekleştirildi. Bige Örer, bu konferans kapsamında gerçekleşen ‘Kurumsal Eleştiri; Bienaller Nasıl Özeleştiri Yapabilir?’ isimli panelin moderatörlüğünü üstlendi.

Kar amacı gütmeyen bir sanat birliği olan Uluslararası Bienaller Birliği (IBA), güncel sanat dünyasında profesyonel bir network oluşturarak, bienaller, trienaller ve sanatla ilişkili diğer disiplinler arasında küratoryel, sanatsal ve deneyime dayalı bilgi paylaşımı sağlamayı amaçlıyor.  

 

Editör: TE Bilisim