İstanbul Kültür Sanat Vakfı yılın en önemli klasik müzik etkinliklerinden birine ev sahipliği yapacak. 50 yılı aşkın süredir hem piyanist hem şef olarak klasik müziğin zirvesindeki yerini koruyan efsanevi virtüöz Daniel Barenboim yönetimindeki Staatskapelle Berlin, 15 Mayıs Perşembe akşamı Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde bir konser verecek.

 

Gerçekleştirdiği kayıtlarla 7 Grammy Ödülü’nün de aralarında bulunduğu sayısız ödüle layık görülen, sanatçı kimliğinin yanı sıra dünya çapında bir barış elçisi kabul edilen Daniel Barenboim, İKSV’nin konuğu olarak yeniden İstanbul’a geliyor. 2009 yılında İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü de alan Daniel Barenboim yönetimindeki 450 yıllık geçmişiyle dünyanın en eski ve saygın orkestralarından biri kabul edilen Staatskapelle Berlin, 15 Mayıs Perşembe akşamı saat 20.30’da Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde bir konser verecek.

 

2014 BBC Music Magazine Ödülleri’nde Yılın Albümü

 

Daniel Barenboim yönetimindeki Staatskapelle Berlin, Nisan ayında, uluslararası müzik camiasında her yıl merakla beklenen 2014 BBC Music Magazine Ödülleri’ne de damgasını vurdu. Staatskapelle Berlin, Daniel Barenboim yönetiminde Alisa Weilerstein’in solistliğinde kaydettiği Elgar ve Carter Koçertolar ile Yılın Albümü Ödülü’nü kazandı.
BBC Music Magazine Ödülleri jürisi, Daniel Barenboim’in genç yaşta hayata veda eden, viyolonselin en büyük isimlerinden biri kabul edilen eski eşi Jacqueline du Pré’den sonra bir daha kimseyle kaydetmediği bu esere gönderme yaparak “Yıllar var ki Elgar'ın muazzam konçertosunun yeni bir kaydı böylesi derinden bir etki yaratmamıştı. Barenboim'in Elgar'ın meşhur Viyolonsel Konçertosu'nu Jacqueline du Pré ile gerçekleştirdikleri efsanevi yorumlardan bu yana ilk defa kaydetmeyi seçmiş olması da zaten yeterince anlamlı." yorumunda bulundu.

 

Efsanevi Şeften Efsanevi Yorum

 

Daniel Barenboim yönetimindeki Staatskapelle Berlin bu sezon tüm dünyada 200. doğum yılı kutlanan Richard Wagner'in de yapıtlarına yer verdiği etkileyici bir program sunuyor. Kendisi Yahudi olmasına karşın, Yahudi karşıtlığıyla tanınan Wagner'in eserlerini seslendirerek eleştiri oklarına hedef olan Daniel Barenboim, İstanbul konserinde bestecinin iki eserine yer verecek. Orkestra ilk kez 1876'da bestecisinin yönetiminde çaldığı Wagner'in Tristan ve Isolde'sinden iki bölüm seslendirecek. Wagner'in Tannhauser kaydıyla Grammy Ödülü kazanan Daniel Barenboim yönetimindeki Staatskapelle Berlin, konserde ayrıca Wagner'in Nürnbergli Usta Şarkıcılar Uvertürü'nü de yorumlayacak. 2001 yılında İsrail'de de Wagner seslendirerek konuyu iyice alevlendiren Barenboim, Wagner ile ilgili kendisine yönlendirilen eleştirilere "Wagner'i İsrail'de bir tabu olarak tutmaya devam ettiğimiz sürece son sözü Hitler'in söylemesine de izin veriyoruz anlamına gelir" yorumuyla cevap veriyor. Konser programında ayrıca, Elgar’ın 2. Senfonisi de yer alacak.

 

70 yılda, 7 Grammy ile sayısız ödül ve paye sahibi,

sanatçı kimliğinin yanı sıra dünya çapında bir barış elçisi Daniel Barenboim kimdir?

 

1942 yılında Arjantin’in Buenos Aires kentinde Musevi Rus bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Barenboim,
5 yaşında piyano dersi almaya başladı, ilk konserini 7 yaşında verdi,  şeflik derslerine başladığında henüz
11 yaşındaydı. Efsanevi şef Wilhelm Furtwangler’ın “bu çocuk bir fenomen” diye bahsettiği Daniel Barenboim kısa sürede dünyanın en önemli müzik merkezlerinde verdiği konserlerle klasik müzik dünyasında kendine ayrıcalıklı bir yer edindi.

Ünlü şef o zamandan bu yana, 50 yılı aşkın bir süredir dünyanın dört bir yanında dünyanın en saygın orkestralarıyla konser ve opera yapımlarında bir araya gelerek, sayısız virtüözle konserler veriyor. 1962'de İsrail Filarmoni Orkestrası'nı yöneterek şefliğe adım attığı günden bu yana dünyanın önde gelen orkestraları tarafından aranan bir şef oldu. Paris Orkestrası’nda birinci şef (1975-1989), 1992’de orkestra müzisyenlerinin oylarıyla yaşam boyu onursal şefi seçildiği Chicago Senfoni Orkestrası’nda müzik direktörü (1991-2006), Berlin Devlet Operası’nda sanat direktörü (1992-2002) olarak görev yaptı. 2007’den 2012'ye kadar ise La Scala Operası’nın müzik direktörlüğünü üstlendi.

 

Kayıtlarıyla aldığı 7 Grammy’nin yanı sıra birçok değerli ödül kazanan sanatçı, Ortadoğu’da barışa yönelik çalışmalarından ötürü de birçok nişan ve büyük ödülün de sahibi oldu. 2004 yılında, Nobel Ödülleri’nden sonra en prestijli ödül olarak kabul edilen Wolf Prize’a layık görülen sanatçı ayrıca, Eylül 2007’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından  BM Barış Elçisi ilan edildi.

 

Gerçekleştirdiği her etkinlikte sanatın barış ve uzlaşma konusundaki önemini vurgulayan nadir sanatçılardan Barenboim, İsrail ve Filistin arasında barış için bir örnek oluşturabilmesi açısından Onursal Filistin Vatandaşlığı’nı kabul etti. Böylece 2007'de Barenboim hem İsrail hem Filistin pasaportuna sahip ilk kişi oldu. Barenboim’in Music: My Life (Müzik: Hayatım) adlı bir otobiyografik çalışması ile Edward Said’le kaleme aldığı Parallels and Paradoxes (Paralleller ve Paradokslar) adlı iki kitabı bulunuyor.

 

Barenboim, Doğu-Batı Divânı Orkestrası ile 2006 İstanbul’a da Gelmişti

 

Barenboim, 1999 yılında yazın dünyasının önemli isimlerinden Edward Said ile İsrail ve Ortadoğulu genç müzisyenleri bir araya getiren Doğu-Batı Divanı projesini hayata geçirdi. Goethe’nin 250. doğum yıldönümünde kurulan Doğu-Batı Divânı Orkestrası, adını da yine Goethe’nin İslami ve Batı şiir kültürlerinin bir sentezini oluşturduğu aynı isimli şiir kitabından aldı. Yaptıkları çalışmalarla sadece bir müzik projesi değil, aynı zamanda bir diyalog ve uzlaşma platformu olmayı amaçlayan Doğu – Batı Divânı Orkestrası, 2003 yılında Edward Said’in ölümü ardından çalışmalarına hiç duraksamadan devam etti.

 

Kurulduğu yıldan itibaren Avrupa ve Amerika’da ses getiren sayısız konser veren orkestra kısa süre içerisinde çok iyi eleştiriler alan 3 CD ve DVD kaydı da gerçekleştirdi. Topluluğun 2004 yılında Victoria Hall ve 2005 yılında Rammallah’ta verdiği konserler bütün dünyada yankı uyandırdı. Sanatçı ayrıca Filistin’de anaokullarında müzik ve Filistin gençlik orkestrası projeleri yürütüyor.

 

Aralarında Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün, Tunus, İspanya, Hollanda ve İsrail’in de olduğu 17 ülkeden ve yaşları 14 - 25 arasında değişen 110 yetenekli genç müzisyenden oluşan Doğu-Batı Divânı Orkestrası, Daniel Barenboim yönetiminde 2006 yılında İstanbul Sanat Vakfı’nın konuğu olarak İstanbul’a da gelerek unutulmaz bir konser de vermişti.

 

Grammy Ödüllü 450 Yıllık Orkestra Staatskapelle Berlin

 

Grammy ödüllü Staatskapelle Berlin'in kazandığı pek çok ödül arasında, Echo, Grand Prix du Disque ve 2003 Fürtwangler Ödülü sayılabilir. Topluluk Opernwelt tarafından da 2000, 2004, 2005, 2006 ve 2008'de Yılın Orkestrası seçilmiştir. 1570 yılında bir saray orkestrası olarak kurulan Staatskapelle Berlin'in Berlin Devlet Operası ile işbirliği ise 1742 yılında başladı. Gaspare Spontini, Felix Mendelssohn Bartholdy, Giacomo Meyerbeer, Felix von Weingartner, Richard Strauss, Erich Kleiber, Wilhelm Furtwängler ve Herbert von Karajan gibi zamanının en büyük şefleriyle çalışan orkestranın genel müzik direktörlüğünü 1992 yılından beri Daniel Barenboim yürütüyor. Barenboim, 2000 yılında Staatskapelle Berlin'e Yaşam Boyu Daimi Şef seçildi.

 

 

Konser biletleri nerede?

 

Daniel Barenboim yönetimindeki Staatskapelle Berlin konserinin biletleri Biletix satış noktaları, Biletix çağrı merkezi (0216 556 98 00), www.biletix.com, ana gişe İKSV’den (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, pazar günleri kapalıdır) satılıyor. Tüm bilet alımlarında kredi kartı geçerlidir. Lale Kart sahipleri konser biletlerinde %20–25 oranındaki “Lale üyelerine özel indirim”lerden yararlanabiliyor.

 

Editör: TE Bilisim