Bu yıl SALT’ta kişisel sergisi düzenlenen Rabih Mroué’nin yazıları ile önemli performanslarının metinlerini içeren Türkçe e-yayın, saltonline.org’da PDF ve EPUB formatlarında erişime açıldı.

SALT’ın yeni e-yayını Rabih Mroué, 2013’te Madrid’deki CA2M’de gerçekleştirilen aynı adlı sergiye paralel olarak hazırlanan Image(s), mon amour. FABRICATIONS kitabından seçilmiş metinlerden oluşuyor.

 

2 Nisan-13 Temmuz 2014 tarihlerinde SALT Galata ve SALT Beyoğlu’nda yer alan Rabih Mroué sergisini takiben yayımlanan seçki, sanatçının yazıları ile Pikselli Devrim, Üç Afiş ve İmgelerin Sakinleri gibi önemli performanslarının metinlerinin yanı sıra, Pablo Martínez’in Mroué’nin pratiğinde imge kullanımını inceleyen yazısını içeriyor.

 

Aktör, tiyatro yönetmeni, oyun yazarı ve görsel sanatçı Rabih Mroué, 1990’da Lübnan İç Savaşı’nın resmen sona ermesinden sonraki 10 yılda öne çıkan Lübnanlı sanatçılar kuşağındandır. Ülkedeki siyasi huzursuzluk ortamı ile toplumsal ayaklanmaları ilk elden deneyimleyen sanatçının tecrübelerine dayanan işleri, imgelerin kullanımı, hikâye anlatma mekanizmaları ile tarihsel ve kişisel anlatıların inşasını inceler, sorgular ve sorunsallaştırır.

Mroué’nin tiyatro geleneğinden gelmesinin etkilerini taşıyan üretimi, çatışma ve kriz anları, tarihsel değişimler ve bunların günümüzdeki etkileri üzerinde bireyin, özellikle de sanatçının rolü ve duruşunu araştırır. Sanatçı, savaşın etkileri ve bölgede devam eden çatışmaları incelerken, kimlik oluşumu ile tarih yazımında önde gelen etkenler olarak imge ve temsiliyetin sosyal ve siyasal sonuçlarını analiz eder.

 

Mroué, 22 yaşındayken Lübnan’ın komünist gazetesi Al-Nidaa’da yayımlanan ve salonda oturdukları esnada evlerine bomba düşen bir aileyi anlattığı hikâyesinin benzeri kendi ailesinin başına geldiğinde kısa hikâye yazmaktan tamamen vazgeçtiğini söyler. Fakat hikâyecilik Mroué’nin peşini bırakmaz; kurgu ve gerçek daima düğümlenir, görsel üretimi ile yazı bütünleşir.

 

Mroué üzerine Türkçe’de tek kaynak olan bu e-yayın, sanatçının yazılı pratiğinden bir kesit sunarken, imgeye yaklaşımı ve her zaman sorgulayan ama edebiyatı yadsımayan düşünce biçimi ile akademik olmayan derslerindeki nüanslı geçişleri detaylı şekilde incelemeye olanak tanıyor.

Rabih Mroué

Yayıma hazırlayan: Duygu Demir (SALT Araştırma ve Programlar)

Tasarım: Project Projects

Uygulama: Özgür Şahin

131 sayfa, Türkçe

ISBN: 978-9944-731-42-3

 

 

Görsel

 

RM1

Grandfather, Father, and Son [Büyükbaba, Baba ve Oğul] (2010) enstalasyonundaki Checkmate [Şah Mat] videosundan bir kare

Sanatçı ve Sfeir-Semler Gallery’nin (Beyrut/Hamburg) izniyle

 

 

RM2

Rabih Mroué, sergiden fotoğraf, SALT Galata, 2013

Fotoğraf: Mustafa Hazneci

 

 

RM3

The Pixelated Revolution [Pikselli Devrim] işinin The Fall of a Hair part 1 [Bir Saç Telinin Düşüşü bölüm 1] (2012) videosundan bir kare 

Editör: TE Bilisim