Ba’su Ba’del Mevt

Begüm Gücük’ün yeni resim sergisi kapılarını açıyor!.

“Pera’da Sanat” başlığıyla bugüne kadar birçok seçkin sanat etkinliğine ev sahipliği yapan The Marmara Grubu, bu kez de sanatın kavramsal anlatısına yönelik çalışmalarıyla dikkatleri çeken Yrd. Doç. Dr. Begüm Gücük’ün kişisel resim sergisine kapılarını açıyor. Sanatçının, “Benim bitmeyen aşkım” dediği ve ölümden sonra yaşam anlamına gelen Ba’su Ba’del Mevt resim sergisi, 28 Kasım - 12 Aralık tarihleri arasında The Marmara Pera Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluşuyor.

 

Ölümsüz bir aşk şarkısı: Ba’su Ba’del Mevt

Resimlerinde, ebru sanatı, rapidografi (iğneli mürekkep), akrilik, kara kalem, serigrafi (ipek baskı) olmak üzere 5 farklı teknik kullanan ressam Begüm Gücük, sanatta kavramsal anlatıya yönelik çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Ba’su Ba’del Mevt’i, “Benim bitmeyen şarkım” olarak tanımlayan sanatçı, sergisini şu sözlerle anlatıyor: “Hayat bir serüvendir. Bir nehir gibi akar ve bizi de peşinden sürükler. Ama bir gün serüvenimizin biteceğini de biliriz. Bu kısacık yolculuğa bir anlam yüklemek için çabalarız. Hayatı anlamlı kılan sır ise aşktır. Yaşamda ve ölümde; bilincin tam varlığını sürdürebilmesi muhakkak ki bir aşkla mümkündür ve bu bilincin yitirilmemesi için mutlak bir aşka ihtiyaç duyar. Tam da bu sebep ile Ba’su Ba’del Mevt sergisinin en temel konusu aşktır. Ba’su Ba’del Mevt, ölümsüz bir aşk şarkısının nakaratıdır aslında. Aşksa bir yolculuk ve biz bu yolculukta kayboluruz, kaybederiz. Aşkla ölür ve yeniden doğarız. Yeniden doğduğumuzda aynı şarkıyı sayıklamaya devam ederiz.”

“Öldürdüğüm her şeyin yeniden dirilişi”

Sanatçı Begüm Gücük, kişisel resim sergisi için seçtiği ve ölümden sonra yaşam anlamına gelen Ba’su Ba’del Mevt ismi için de şunları söylüyor: “Her insan içinde bulunduğu halden sonra, o güne kadar kullandığı bedeni ve ortamını kaybedecek. Her bilinç ölümü tadacaktır. Ve yeni ortamın gerektirdiği beden ile yaşamına devam edecektir. Her bilinç için bu böyledir. Ba’su Ba’del Mevt ise tam olarak bu inancının dile getirilmesidir. Bu sergideki eserler, rüyalarımdan, unuttuğum şarkılardan, yarıda kalmış yolculuklardan, ezberimdeki aşklardan arta kalanlar. Unutmaya çalıştığım, sildiğim, yırtıp attığım, kendime itiraf etmeye korktuğum bir hayatın yeniden dile gelişi. Ba’su Ba’del Mevt, öldürdüğüm her şeyin yeniden dirilişidir.”

Begüm Gücük Hakkında:

Berlin doğumlu olan Yrd. Doç. Dr. Begüm Gücük, lisans eğitimine görsel iletişimde başladı. Daha sonra grafik tasarım ve reklamcılık alanında akademik çalışmalarına devam etti. Poster sanat ve tasarım alanında doktorasını tamamlayan Begüm Gücük, sonra sanatının kavramsal anlatısına yönelik çalışmalar yaptı. Uzmanlık ve ilgisini, resimlerinin her biri için rapidografi, akrilik ve serigrafiye kadar çeşitli yöntem ve teknikleri bir arada kullanarak değiştirdi.

Resmin yanı sıra ulusal ve uluslararası reklam ajansları için Sanat Yönetmeni ve Yaratıcı Direktör olarak çeşitli çalışmalar yapan Gücük, halen Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Grafik Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

2017 yılında açtığı ‘Babamın İşaretleri’ ile büyük yankı uyandıran Begüm Gücük, sergisi için ulusal ve uluslararası birçok yerden davet aldı, eserleri farklı yerlerde bir yıl boyunca sergilendi. Ba’su Ba’del Mevt, sanatçının 13’üncü sergisi olma özelliğini taşıyor.

Editör: TE Bilisim