Istanbul Concept Gallery ve Pera Palace Hotel iş birliği ile yepyeni bir sanat galerisine dönüştürülen Pera Palace Hotel/Galata Fuaye’nin 2022 sanat sezonu açılışı; su altı fotoğrafçılığında özgün çalışmalarıyla tanınan usta sanatçı Saygun Dura’nın "ARADA” sergisi ile gerçekleşiyor.

Istanbul Concept organizasyonu ile 22 Eylül-5 Kasım tarihleri arasında Pera Palace Hotel’in yeni sanat alanı Galata Fuaye’de bu kez, tanıtım ve reklam fotoğrafçılığındaki kariyerini kendi atölyesinde su altı fotoğrafçılığına taşıyan Saygun Dura’nın “Arada” adlı sergisi sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçının Van Gölü’nde çektiği ve beş yıl boyunca üzerinde titizlikle çalıştığı inci kefalinin göçü ve Van Gölü’nün mercanları diye bilinen, gerçeküstü heykelleri andıran mikrobiyalitleri kapsayan sergi, izleyiciyi adeta büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor. 


Göç ve terk edilmişlik kavramları Saygun Dura’nın sürreel fotoğraflarında…

Van Gölü’nün eşsiz florasında yaptığı su altı çekimlerinde; göç kavramını inci kefalinin yeni yuvalar arayışıyla ve terk edilmişlik kavramını ise doğal su altı oluşumları mikrobiyalitlerle sembolleştiren Saygun Dura sanatseverlere büyülü dünyalar sunuyor. İnci kefalinin hayatta kalmak ve türünü devam ettirmek için çıktığı göç yolculuğunu içeren sergi aynı zamanda bazı yerlerde 40 metreden başlayan dünyanın en büyük mikrobiyalitlerine sahip Van Gölü’nün eşsiz florasına da odaklanıyor. Su üzerindeki ‘yaşam’ ve ‘canlılık’ ile suyun altındaki terk edilmiş bir antik kenti andıran ‘kimsesizlik’ olguları Dura’nın fotoğraflarında izleyiciyi sürreel tablolar hissi ile sarmalıyor.   

Saygun Dura’nın göçe ve terk edilmişliğe metaforik olarak odaklandığı ARADA sergisi 5 Kasım’a kadar pazartesi hariç her gün saat 12:30-19:00 arası Pera Palace Hotel-Galata Fuaye’de izlenebilir.


Adana doğumlu olan 58 yaşındaki sanatçı 1989-1996 yılları arasında bir reklam ajansında fotoğrafçı ve fotoğraf direktörü olarak çalıştıktan sonra, 1996’dan günümüze, İstanbul’daki atölyesinde tanıtım fotoğrafçısı olarak meslek yaşamına devam etmektedir.

Dura, birçok üniversitede tanıtım fotoğrafçılığı ve yaratıcı fotoğrafçılık üzerine seminerlerin yanı sıra, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni. Grafik Bölümü, Bahçeşehir Üni. İletişim Fak. Fotoğraf Bölümü ve İstanbul Fotoğraf Merkezi’nde Tanıtım Fotoğrafçılığı, Stüdyo ve Işık Teknikleri dersler de vermektedir. Ulusal ve uluslararası ödülleri olan sanatçı, İstanbul ve New York’da kişisel sergiler gerçekleştirmiş ve birçok karma sergiye katılmıştır. Sürrealizm izleği üzerinden yapıtını oluşturan Saygun Dura, bir yandan bireyin günümüz dünyasındaki konumunu irdelerken, bir yandan da Max Ernst, René Magritte ve Salvador Dali gibi sanatçılara göndermeler yaparak, fotoğraflarına nostaljik bir boyut kazandırmaktadır. 
Editör: TE Bilisim