2016 yılından bu yana her yıl Ocak ayının son Perşembe gecesi tüm dünyadaki Institut français’ler, sivil toplum kuruluşları, kültür ve sanat kurumları, üniversiteler ve müzelerin geniş katılımlarıyla düzenlenen « Fikirler gecesi »nin amacı toplumun tüm kesimlerinin fikir liderleri, sanatçılar ve akademisyenlerin katılımları ile belli bir konuda tartışmasını sağlamak. « Fikirler gecesi »nin bu yılki teması ise « hayat bulmak ».

Canlı olmanın bütün dünyada tüm yönleri ile masaya yatırılacağı gecede Institut français Türkiye’nin 3 yerleşkesi de çok değerli konuklarla tartışmaya katılıyor.

Institut français Ankara «Fikirler Gecesi»ne «Sanat ve bilimde hayat bulmak» konulu bir interaktif performans ile katılıyor. 30 Ocak gecesi Institut français Ankara’nın Yıldız’daki sanat salonu Fransız sanatçı Thierry Poquet ve yönetmen Merve Gezen’in seyirci katılımlı canlı performanslarına sahne olacak.

Institut français İstanbul’da düzenlenecek olan «Fikirler Gecesi» etkinliği 3 bölümden oluşuyor.  Gece, « Kadın sanatçıların nefesinde hayat bulmak » söyleşisiyle başlayacak. Kendini sanat dünyasının farklı alanlarında kanıtlamış, başarılı üç sanatçı konuşmacı olarak yer alacak. Söyleşinin möderatörlüğünü gazeteci ve çağdaş sanat  eleştirmeni Ayşegül Sönmez üstleniyor.

Söyleşi sonrası, konuşmacılardan fotoğraf sanatçısı Dilan Bozyel, 9 Şubat’a kadar Institut français’de yer alan « Paris-Beyrut: Mutluluk Hattı » sergisini davetliler ile beraber yorumlayacak.

Etkinliğin son bölümünde, « Onun Filmi » gösterilecek, sonrasında da eş-yönetmen Merve Bozcu ile söyleşi gerçekleşecek.

Institut français İzmir’de düzenlenecek « Fikirler Gecesi » etkinliği ise « Hayat bulmak : Ölüm hayatın neresinde ? » konulu konferans. Konferansı 11 yıl boyunca IFEA’nın Arkeoloji bölümünü yöneten ve halen Fransa Büyükelçiliği’nin üniversiteler ile bilimsel işbirliği ataşesi olarak görev yapan arkeolog Martin Godon verecek.

PROGRAM

Not: Görsellerin yüksek çözünürlüklü haline ulaşmak için resimlerin üzerine tıklayınız.

Ankara - 30 Ocak 2020   

19:30 Interaktif performans: Sanat ve bilimde hayat bulmak

Thierry Poquet, Merve Gezen

İstanbul - 30 Ocak 2020

19:15  Söyleşi: Kadın sanatçıların nefesinde hayat bulmak

Konuşmacılar: RABİA ÇAPA, NİL YALTER, DİLAN BOZYEL

Moderatör : AYŞEGÜL SÖNMEZ

21:00 Sergi ziyareti: Paris-Beyrut: Mutluluk Hattı

Fotoğrafçı DİLAN BOZYEL ile

22:00  Gösterim ve söyleşi: Onun Film

Eş-yönetmen MERVE BOZCU ile

İzmir - 30 Ocak 2020

19:00 Konferans    : Hayat bulmak : Ölüm hayatın neresinde?

Konuşmacı: Martin GODON