Bêrî Masalı


27 Kasım Perşembe akşamı açılacak olan sergi, 20 Aralık tarihine kadar ziyarete açık kalacak. Sergide yer alan 60’ı aşkın fotoğraf Hakkari ilinin yanı sıra Van’ın güneyi ile Şırnak’ın doğusunda bulanan, Behdinan kültürünün izlerini taşıyan köylerde çekildi. Behdinan, bugün Irak sınırı içinde bulanan Zaho, Duhok ve İran sınırları içinde bulanan Urmiye gibi yerleri de kapsayan geniş bir bölge. Selçuk’un çalışması, bu bölgenin Türkiye sınırları içinde kalan kısmını resmediyor.

Fotoğraflarda tarihten devralınan, bir kısmı günümüzde büyük ölçüde tükenmiş bir kısmıysa bir şekilde devam eden kültürel öğeler resmediliyor; günlük hayat, geleneksel üretimler ve kıyafetler, yörede geçmişte yaşayan Hıristiyan halklardan geriye kalanlar sunuluyor.

Serginin adında geçen “bêrî”, daha çok bu yörede kullanılan bir kelime, Kürtçede yaygın olarak kullanılan şekli “bêrîvan”. “Bêrî”, süt sağmaya giden kadın anlamına geliyor ve yörede genel olarak kadın yerine de kullanıldığı da oluyor. Aytaç Araz Selçuk fotoğraflarında kültürün yaratıcısı, geçmişten bugüne taşıyıcısı kadınlara ve onların üretimlerine ağırlık veriyor.

Üç yıllık bir çalışma sonunda hazırlanan sergide yer alan fotoğrafların bir kısmı son derece zor fiziki koşullar ve güvenlik sorunları altında çekildi.

Serginin hazırlanması Birzamanlar Yayıncılık ve Anadolu Kültür’ün katkılarıyla gerçekleşti.

Vanlı fotoğrafçı Aytaç Araz Selçuk daha önce de “Sardur’un Matemi” (Van, 2009) ve “Edremit: Doğa ve Kültür” (Van, 2010) adlı fotoğraf sergileri açtı. Galeri Birzamanlar, Türkiye’nin geçmişindeki kültürel çeşitlilik ve bunun yok oluş sürecine dair etkinlikler düzenlemek amacıyla Teyyareci Fehmi Sokak 12/C, Pangaltı, Şişli adresinde bu yılın nisan ayında faaliyete geçti.

 

 

Aytaç Araz Selçuk

“Bêrî Masalı – Çîroka Bêrîyê”

Açılış: 27 Kasım Perşembe 18.30

Sergi tarihleri: 27 Kasım – 20 Aralık 2014

Galeri Birzamanlar

Nostalji Kültür Kitabevi üst katı

Teyyareci Fehmi Sokak 12/C

Pangaltı, Şişli, İstanbul

Editör: TE Bilisim