Yaz ayların vazgeçilmez tutkusu bisikletin 200. yılı dünyada değişik etkinliklerle kutlanıyor. Dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri olan Fransa Bisiklet Turu, ‘Tour de France’ bisikletin mucidi kabul edilen Karl Drais için Almanya’nın Düsseldorf kentinden başladı. Rahmi M. Koç Müzesi ise bisikletin gizemli tarihine özel koleksiyonu ile ışık tutuyor. Koleksiyonda, birçok farklı marka ve modellerden bisikletler yer alıyor. İlki 1870’lerde üretilen ve ender birçok bisiklet, meraklılarını bekliyor. İki tekerlekli bisikletlerin dengede duramayacağına inanılan zamanlardan kalma üç ve dört tekerlekli bisikletlerin de bulunduğu nostaljik koleksiyon ile tarih adeta tekrar canlanıyor. İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi’nde 46 adet çocuk ve yetişkin bisikleti sergilenirken tüm Rahmi M. Koç Müzeleri koleksiyonunda 92 adet bisiklet yer alıyor. 



Rahmi M. Koç Müzesi’nde neler görebilirsiniz? 

Penny Farthing

İlk bisikletlerin ön pedalları tekerleğe sabitlenmiş olduğundan hızı arttırmanın tek yolu ön tekerleği büyütmekti.  1870’lerin başında İngiltere'de James Starley tarafından geliştirilen Penny Farthing de bu fikirden yola çıkılarak tasarlanmıştır. 19. yüzyıl İngiltere’sinde 'penny' ve 'farthing' en düşük değerli para birimlerindendi. 'Farthing' değer ve boyut olarak 'penny'nin dörtte biriydi. Kocaman ana tekerlekleri olan, sabit vitesli bu inanılmaz icadın takma adı da buradan gelmektedir.

Velosipet

Fransız Michaux et Cie. Firması, 1867’de o zamanın yeni velosipetlerini seri olarak üreten ilk şirkettir, ayrıca ön tekerleğe bağlı pedalları da ilk olarak onlar kullanmıştır.  

Jelley Bisiklet

Üç tekerlekli çocuk bisikleti 

1900’lü yıllarda çocuklar için üretilen koltuklu ve üç tekerlekli bisiklet koleksiyonun en değişik parçalarından biri. 


Rahmi M. Koç Müzesi hakkında:

Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye'nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11 bin 250 m2'lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir. “Denizaltı” gezisinden, “nostaljik tren” turuna, uçaklardan klasik otomobillere kadar tarihin tüm detayları arasında gezintiye çıkma fırsatı sunan Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, Café du Levant ve Halat by Divan’da yemek yiyebilir. Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim - 31 Mart) 10:00-18:00 (1 Nisan - 30 Eylül) 10:00-19:00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 16 TL, öğrenciler için ise 7 TL’dır.