Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan Bir Başka Tarih Mümkün müydü?, Kürkçügil’in Ermeni meselesi”yle ilgili yazılarını, söyleşilerini ve değinilerini bir araya getiriyor. Masis Kürkçügil ve Rober Koptaş, Cumhuriyet tarihinden eski olmasına karşın hâlâ çözüme kavuşturulmayıp yüzleşilmeyen Ermeni Soykırımı’nı sadece 1915’e değil, 1908’de Ermeniler açısından kaybedilmiş inkılabın şifrelerine ve “unutulmak istenmiş” bir tarihe de odaklanarak,  tam da utanca çentik atılan günde konuşacaklar. Kürkçügil, söyleşinin ardından okurları için kitabını da imzalayacak.

“Tehcir miydi, soykırım mıydı?” Yoksa 1915, yine yaygın resmi görüşün ileri sürdüğü gibi, bir “mukatele”den mi ibaretti? Yanlış bir hayatı doğru yaşamanın güçlüğünü akla getiriyor bu sorular: Gecikmiş bir soruya, kaybedilmiş bir imkâna sadece tarihe değil bugüne de ışık verecek bir bağlam kazandırmak da aynı ölçüde zor.

“Ermeni meselesi”yle ilgili yazılarını, söyleşilerini ve değinilerini bir araya getirdiğimiz Masis Kürkçügil bu zor işe girişiyor. Sadece 1915’e değil, 1908’de Ermeniler açısından kaybedilmiş inkılabın şifrelerine ve “unutulmak istenmiş” bir tarihe odaklanıyor. Geçmişe bugün yaşayanları da özgürleştirecek soruyu yöneltiyor: “Bir başka tarih mümkün müydü?”

Tarihe Marksist bir bakış açısıyla yaklaşan, yıllardır sosyalist devrimci siyasetin içinden birinin, geçmişin bu büyük olaylar dizgesine ışık tutan yazılarını okuyacaksınız bu kitapta. Kürkçügil Ermeni siyasi partileri Hınçaklar ve Taşnakların tarihsel serüvenlerini, Taşnakların İttihat ve Terakki ile ilişkilerini, 1908’de İttihatçılarla Ermeni örgütleri arasında kurulan ittifakın birkaç yıl içinde nasıl berhava olduğunu analiz ediyor. Ermeni meselesini Paramaz’dan Manuşyan’a, Rakovski’den Rosa Luxemburg’a, Armen Garo’dan Hagop Babigyan’a, Talat Paşa’dan Cemal Paşa’ya ve nihayet Hrant Dink’e uzanan geniş bir tarihsellikte ve perspektifte irdeliyor.

Bir Başka Tarih Mümkün müydü? kitabının yazarı Masis Kürkçügil, Aras Yayıncılık'ın yayın yönetmeni Rober Koptaş moderatörlüğünde 24 Nisan 2023 Pazartesi akşamı saat 19.00’da Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde gerçekleştireceği söyleşinin ardından kitaplarını da imzalayacak. Ücretsiz olarak gerçekleşecek söyleşiye katılmak için kiraathane.com.tr üzerinden kayıt yaptırılması gerekiyor. Söyleşinin kaydı daha sonra Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nin YouTube kanalında yayınlanacak.

 

MASİS KÜRKÇÜGİL HAKKINDA

1947’de doğdu. Feriköy Ermeni Ortaokulu ve Taksim Atatürk Erkek Lisesi’nde ortaöğrenimini tamamladı. ’68'li. İ.Ü. İktisat Fakültesi mezunu. Köz Yayınları’nı kurdu, Sürekli Devrim dergisini çıkardı. Edirne DMMA’da İstatistik ve Ekonomi dersleri verdi. Yurt Ansiklopedisi’nde Tarih Koordinatörlüğü yaptı. Birleşik Sosyalist Parti başkanlık kurulu üyeliğinde (1994-1996) bulundu. Özgürlük ve Dayanışma Partisi kurucularındandır ve genel başkan yardımcılığı yapmıştır.

 

ROBER KOPTAŞ HAKKINDA

Türkiye’nin iki liderinden kültür sanat işbirliği Türkiye’nin iki liderinden kültür sanat işbirliği
Rober Koptaş, 1977 İstanbul doğumlu. Aras Yayıncılık’ta ve Agos gazetesinde çalıştı. Kitapları yayıma hazırladı, gazete yazıları, dergi makaleleri kaleme aldı. Aras Yayıncılık'ın yayın yönetmenliğini yürütüyor. 
Editör: TE Bilisim