Barış için Müzik Orkestrası’nın Sanat Yönetmenliği’ni 2015 Şubat ayından İtİbaren şef Sascha Goetzel üstlenecek

 

Dünyanın önde gelen pek çok filarmoni orkestrasında şeflik yapmış Viyanalı Sascha Goetzel bu kez bir Sivil Toplum Kuruluşu’na destek oluyor. Aralık ayında “BİFO ile Barış İçin Müzik” etkinliği kapsamında Barış için Müzik Orkestrası ile birlikte çalma imkânı bulan Sasha Goetzel, 2015 Şubat ayından itibaren orkestranın Sanat Yönetmenliği’ni yürütecek.

Sascha Goetzel, “barışın sesini müzikle duyurmak” isteyen Barış için Müzik Orkestrası’nın güçlenmesine ve çocukların enstrüman eğitimlerinin filarmoni orkestrasıyla uluslararası boyutta ve ülkede temsiliyetinin yeni bir vizyon kazanmasına olanak sağlayacak.

Sascha Goetzel, halen Kuopio Senfoni Orkestrası’nın (Finlandiya) sürekli şefi ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın sanat yönetmeni ve sürekli şefi. Sascha Goetzel, bugüne kadar Leonard Bernstein’in kurduğu Pasifik Müzik Festivali’nin yerleşik şefliği, Avusturya-Kore Filarmoni Orkestrası’nın sanat yönetmenliği ve sürekli şefliği ile Viyana Filarmoni’nin hazırlık orkestrası olan Attergau Enstitüsü Orkestrası’nın da yardımcı şefliğini yaptı.  

Mümkün olduğu kadar fazla çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak amacıyla kurulan Barış İçin Müzik Vakfı, 2015 yılında 10. yaşını kutlayacak. Bugüne kadar Edirnekapı’da 5 bine yakın çocuğa ücretsiz müzik ve enstrüman eğitimi sağlayan vakıf bünyesinde çocuklar ve gençlerden farklı düzeyde üç senfonik orkestranın yanı sıra Barış İçin Müzik Bakır Üflemeliler Topluluğu ve Barış İçin Müzik Korosu yer alıyor.

Vakıf bünyesinde eğitim alan çocuklar ve gençler, 2015-2016 yıllarında, Sascha Goetzel’in yönetiminde orkestra eğitimlerine devam edecekler. Sascha Goetzel yönetiminde konser hazırlıklarına başlayacak Barış için Müzik Orkestrası’nın 2015 yılındaki ilk konserleri 43. İstanbul Müzik Festivali kapsamında gerçekleştirilecek. Barış için Müzik Orkestrası, 25 Haziran Perşembe akşamı, Deutsche Kammerpshilharmonie Bremen konseri öncesinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda sahnede olacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 2011 yılından bu yana Barış için Müzik Vakfı’na kurumsal destek verirken, Lale Kart üyelik programıyla da eğitim desteği veriyor.  Vakfın müzik ve enstrüman eğitimi faaliyetleri Öncü Kurumsal Destekçi Allianz ve bireysel bağışlarla sağlanıyor. Barış İçin Müzik Orkestrası'nın çalışmaları, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 2014 yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı çerçevesinde destekleniyor.

Barış İçin Müzik Hakkında

 

Barış İçin Müzik, mimar Mehmet Selim Baki tarafından 2005 yılında kuruldu. Baki’nin gençlik hayali olan girişim, Yeliz Baki ile sürdürdükleri çalışmaların ardından Barış İçin Müzik Vakfı’na dönüştürüldü. Temel amacı mümkün olduğu kadar fazla çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak olan Barış İçin Müzik Vakfı, Edirnekapı’da bugüne kadar imkânları sınırlı gençlere ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları oluşturarak, sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmayı hedefledi. Kurulduğu semtin sosyal dokusuyla bütünleşmiş, çocukların ve ailelerin aktif katılımıyla bir dayanışma ve paylaşım merkezi oldu.

Bugüne kadar 5 bine yakın çocuğa ücretsiz müzik eğitimi veren Barış İçin Müzik, 2012’de 29 Avrupa ülkesinin içinde yer aldığı Sistema Europe’un üyelerinden biri oldu ve çalışmaları Sistema Europe’un “en iyi uygulamalarından” biri olarak değerlendirildi. 2014 yılında El Sistema’nın kurucusu Jose Antonio Abreu ve Fundamusical Simón Bolívar Müzik Vakfı direktörü Eduardo Méndez ile yapılan “dostluk” anlaşmasıyla Barış İçin Müzik Vakfı’nın  El Sistema’nın resmi bir parçası olduğu kabul edildi. 

Editör: TE Bilisim