Avrupa Tasarım Organizasyonu tarafından bu yıl İstanbul’da düzenlenen, 9. Avrupa Tasarım Konferansı ve Ödülleri Töreni, 23 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında Avrupa’nın seçkin tasarımcıları İstanbul’da buluştu. Tüm gün süren konferansın ardından gerçekleştirilen ödül töreninde Avrupa Tasarım Ajansı Ödülü, “Best of Show” Ödülü ve Jüri Ödülü’nün yanı sıra 31 proje Altın Ödül, 61 proje Gümüş Ödül, 85 proje ise Bronz Ödül sahibi oldu.

9. Avrupa Tasarım Konferansı ve Ödülleri Töreni, Avrupa Tasarım Organizasyonu tarafından, İstanbul Tasarım Bienali ve Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) işbirliğiyle, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleştirildi. Avrupa Tasarım Ödülleri, daha önceki yıllarda Atina, Stockholm, Zürih, Rotterdam, Vilnius, Helsinki, Belgrad ve Köln’de düzenlenmişti.

 

9. Avrupa Tasarım Konferansı

 

9. Avrupa Tasarım Konferansı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’nde yapıldı. Konferansta, mimarlık, peyzaj, iç mimarlık ve marka kimliği alanlarını birleştiren Norveçli tasarım firması Snøhetta; Hollandalı tasarım ofisi Trapped in Suburbia; tasarımcı Ben Wright ve Paul Stafford tarafından 2009 yılında kurulan, marka ve tasarım ajansı Design Studio; Eduardo Aires tarafından 1995 yılında kurulan tasarım ofisi White Studio; reklamcılık, multimedya ve internet sitesi tasarımı gibi farklı alanlardaki projelerle tanınan Avusturyalı yenilikçi ikili Screenagers ile Türkiye’den farklı yeteneklerle kurulmuş disiplinlerarası bir ağ olan FedErAtion ve uluslararası üne sahip, geniş bir yelpazede projeler üreten Antilop konuşmacı olarak yer aldı.

 

Pınar Akkurt, Aslı Altay, İlkay Gürpınar ve Cüneyt Özalp’ın konuşmacı olduğu kapanış panelinin moderatörlüğünü ise İstanbul Tasarım Bienali direktörü Deniz Ova yaptı.

 

9. Avrupa Tasarım Ödülleri Töreni

 

Konferansın ardından yapılan 9. Avrupa Tasarım Ödülleri töreninde grafik tasarım, illüstrasyon ve dijital medya alanlarında ödüller verildi. Ödüller için İzlanda’dan Yunanistan’a, Portekiz’den Rusya’ya 35’ten fazla ülkeden yapılan 1000’i aşkın başvuruyu tasarım endüstrisiyle ilişkili basın mensuplarından oluşturulmuş bir jüri değerlendirdi.

 

Jüri üyeleri arasında Avrupa’nın önde gelen grafik tasarım dergileri Design Austria (Avusturya), Typo (Çek Cumhuriyeti), étapes (Fransa), Grafia (Finlandiya), Novum (Almanya), +design (Yunanistan), Progetto Grafico (İtalya), BNO Vormberichten (Hollanda), Grafill (Norveç), 2+3D (Polonya), kAk (Rusya), Visual (İspanya), CAP&Design (İsveç), idPure (İsviçre), Grafik Tasarım (Türkiye) ve Eye (İngiltere)’den tasarım eleştirmenleri ve editörler yer alıyor. Ayrıca Designers Interactif, Smashing Magazine, Design Made in Germany, From up North, Creative Bloq (Computer Arts), Spetakkel, Design Collector ve monografica.org gibi dijital yayınların temsilcileri de jüride bulunuyor.

 

Büyük Ödüller

 

2015 yılı Avrupa Tasarım Ajansı Ödülü, Moskova merkezli Ermolaev Bureau’ya takdim edildi. Avrupa Tasarım Ödülleri “Best of Show” ödülü Portekizli White Studio’nun, Porto için yaptığı yeni şehir kimliği çalışmasına verildi. White Studio ayrıca bu proje ile marka uygulaması kategorisinde Altın Ödül de kazandı.

 

Avrupa Tasarım Ajansı Jüri Ödülü ise Hollandalı De Designpolitie’nin “What design can do” projesine takdim edildi. Aynı ödülü 9 yıl önce de alan De Designpolitie, Avrupa Tasarım Ödülleri tarihinde iki kez büyük ödüle layık görülen ilk şirket olma unvanına sahip.

 

Altın Ödüller 

 

Kategori / Proje Başlığı / Şirket / Ülke

 

Şirket Logosu (Company Logo) / The Greek Foundation / Beetroot Design Group / Yunanistan

Marka Uygulaması (Brand Implementation) / New City Identity for Porto / Portugal by White Studio / White Studio / Portekiz

Marka Uygulaması (Brand Implementation) / RTL Nieuws redesign and implementation / Dylan Griffith/Smörgåsbord & Mark Porter Associates / Hollanda, İngiltere 

Yıllık Faaliyet Raporu (Annual Report) / Aerostat Handbook 2013 / Sinc. / Yunanistan

Kitap Kapağı (Book Cover) / SQM The quantified home / Folder / İtalya

Kitap Kapağı (Book Cover) / The Beetle Series / 3group / Polonya

Kitap Mizanpajı (Book Layout) / The Complete Lexicon of Crisis Related Suicides – 2008-2013, Vol. 1 / RichLab / Hollanda

Broşür (Brochure) / The Threepenny Opera / Marcin Markowski / Polonya

Ürün Katalogu (Product Catalogue) / Work Report / Jäger & Jäger / Almanya

Artistik Katalog (Artistic Catalogue) / New Horizons / The Eriskay Connection / Hollanda

Dergi (Magazine) / Riposte / Shaz Madani / İngiltere

Tanıtım Sitesi (Promotional Site) / VALLONE®. Home Suite Home. / Der frühe Vogel & Freunde GmbH / Almanya

Veri Sitesi (Information Site) / Van Gogh Museum website / Fabrique [brands, design & interaction] / Hollanda

Hareketli Grafikler (Motion Graphics) / Hurtigruten / Racecar / Norveç

Mobil Uygulama (Mobile Apps) / Swarovski Crystal Collection App (for B2B) / Netural GmbH / Avusturya

Muhtelif Dijital Tasarımlar (Miscellaneous Digital) / Interactive Exhibits for Oil & Gas Exhibition / Gagarin / İzlanda

Alkollü İçecek Paketi Tasarımı (Packaging Alcoholic Drinks) / Rawal / Dorian / İspanya

Yiyecek&İçecek Paket Tasarımı (Packaging Food & Beverages) / Cheburashkini Brothers Dairy Packaging / Ermolaev Bureau / Rusya

Kitap ve Editoryal İlüstrasyon (Book & Editorial Illustration) / The Locomotive-IDEOLO / Fundacja Sztuczna / Polonya

Kurumsal İlüstrasyon (Corporate Illustration) / RCO Editions / olga / Hollanda

Infographic (Infographics) / Migration in the census and in the news / CLEVER°FRANKE / Hollanda

Kendi Firmaları için Basılı Tanıtım (Printed Self Promotion) / Zeughaus Team Puppet Branding / Zeughaus Werbeagentur GmbH / Avusturya

Kendi Firmaları için Dijital Tanıtım (Digital Self Promotion)  / fontshop.com / FontFont by Monotype GmbH / Almanya

Kendi Kendine Başlayan Projeler (Self-Initiated Projects) / What Design Can Do 2014 / De Designpolitie / Hollanda

Orijinal Harf Karakteri (Original Typeface) / Alverata / TypeTogether / Çek Cumhuriyeti

Kartlar ve Broşürler (Cards & Flyers) / Skytone / Linakis Digital / Yunanistan

Poster Serileri (Poster Series) / Kapitaal / Studio AIRPORT / Hollanda

Poster Serileri (Poster Series) / Mehrspur Posters / Adrien Moreillon / İsviçre

İşaret ve Göstergeler (Signs & Displays) / Fontys / Silo / Hollanda

Öğrenci Projeleri (Student Project) / Club du livre-club du meileur livre / Marianna Calagna / İtalya

Muhtelif Baskılar (Miscellaneous Printed) / 150. Geburtstag Richard Strauss (Stamp) / Optik Studios / Almanya

 

Editör: TE Bilisim