Bu Sahilde

İstanbul Modern Sinema, 2- 4 Temmuz 2015 tarihleri arasında YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı etkinlikleri kapsamında ziyaretçileri İstanbul’un geçmişinde, sahilleri boyunca yolculuğa çıkaran üç filmlik bir seçki sunuyor. İstanbul Modern’in bahçesine kurulacak açık hava sinemasında her akşam farklı bir film gösterimiyle müzenin bulunduğu bölgenin belleği sinema yoluyla canlandırılacak. Seçilen filmlerde gördüğümüz  İstanbul,  filmlerin öyküsüne özgün ve dokunaklı bir mekân kurgusu kazandırıyor, karakterlerin içinde bulunduğu duygusal dünyaya görsel karşılık yaratıyor.

Gösterimler 2, 3 ve 4 Temmuz akşamları 21.30’da başlayacak. 2 Temmuz’da Tanju Okan’ın müzikleriyle sanki Boğaziçi’ne adanmış bir müzikal niteliğinde olan Bogaziçi Şarkısı isimli Nejat Saydam imzalı 1966 yapımı film gösterilecek. 3 Temmuz’da ise Ömer Lütfi Akad’ın yönettiği, başrollerinde Sadri Alışık ve Çolpan İlhan gibi Türk sinemasının sevilen isimlerinin olduğu ve şu anda “KATI OLAN HER ŞEY”in bulunduğu mekânda çekilmiş olmasıyla da dikkat çeken filmi Yalnızlar Rıhtımı gösterilecek. Programın son akşamı olan 4 Temmuz’da ise Kadir İnanır ve Münir Özkul’un başrollerini paylaştığı eğlenceli bir romantik komedi olan Tophaneli Ahmet: Bir Aşk Hikayesi adlı film gösterilecek.  

 

BASIN BÜLTENİ VE GÖRSELLER EKTE BULUNUYOR.

BU SAHİLDE
2-3-4 Temmuz 2015

Boğaziçi Şarkısı, 2 Temmuz Perşembe, 21.30 

Yalnızlar Rıhtımı, 3 Temmuz Cuma, 21.30
Tophaneli Ahmet, 4 Temmuz Cumartesi, 21.30

Film gösterimleri Türkçe ve altyazısız olarak yapılacaktır.

BOĞAZİÇİ ŞARKISI, 1966


Türkiye | DVD, Siyah-Beyaz, 100” | Türkçe

Yönetmen: Nejat Saydam

Oyuncular: Selda Alkor, Tamer Yiğit, Atıf Kaptan, Adnan Şenses

 

İstanbul'a gezmeye gelen bir grup kız öğrenci, öğretmenleri Vildan Hanım'ın nezaretinde “herkesi sarhoş eden” Boğaziçi'ni gezmeye başlarlar. Son derece eğlenceli geçen bu gezide, şehirli gençlerden oluşan bir başka grup da onlara eşlik etmektedir. Ancak bu güzel saatler beklenmedik bir deniz kazası ile sona erer. Denize düşen Mine ile onu kurtaran yakışıklı Tarık arasında ateşli bir aşk başlar. Filmin ilk 20 dakikası, izleyiciyi o döneme ait müziklerin art arda çaldığı bir potpuri eşliğinde İstanbul turuna çıkarır. Belge niteliğindeki İstanbul manzaralarının süslediği bu melodram, görsel başarısı kadar Tanju Okan’ın müzikleriyle sanki Boğaziçi’ne adanmış bir müzikal niteliğinde olmasıyla da önem teşkil ediyor.

 

YALNIZLAR RIHTIMI, 1959
Türkiye | DVD, Siyah-Beyaz, 113’ | Türkçe
Yönetmen: Ö. Lütfi Akad
Oyuncular: Sadri Alışık, Çolpan İlhan, Turgut Özatay, Melahat İçli

Kaptan Rıdvan limanlarda huzur bulan yalnız bir adamken, bar sahibi Ali’nin himayesinde yaşayan Kontes Güner ile tanışır. Umudunu kaybetmiş bir karakter olan Güner’in peşini ise Ali kolay kolay bırakmayacaktır. Karamsar bir dünyanın içine düşen karakterlerin halet-i ruhiyeleri, sisler içinde bir İstanbul’un köhne yerlerinde geçen mekân kurgusunda karşılık bulur. Atilla İlhan’ın senaryosunu yazdığı filmde, Fransa’da ortaya çıkan şairane gerçeklik akımından esintiler görmek mümkün. Geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Çolpan İlhan’ı da andığımız film, şu anda “KATI OLAN HER ŞEY”in bulunduğu mekânda çekilmiş olmasıyla da dikkat çekici.


TOPHANELİ AHMET: BİR AŞK HİKAYESİ, 1971

Türkiye | DVD, Siyah-Beyaz, 87” | Türkçe

Yönetmen: Sırrı Gültekin

Oyuncular: Kadir İnanır, Münir Özkul, Nükhet Egeli, Melek Görgün, Suna Pekuysal

 

Taksi şoförlüğü yapan Tophaneli Ahmet, rüyasında gördüğü Hülya’ya aşk olur. Tesadüf eseri abisinin tamir ettiği lüks arabalardan biriyle gezintiye çıktıkları gün, hayallerindeki kadını bularak Hülya ile gerçekten tanışır ve aşık olur. Ancak Hülya, kendini inşaatçı zengin bir iş adamı olarak tanıtan bir sahtekarla evlenmek üzeredir. Hülya’ya gerçekten aşık, fakir genç Ahmet ile sahtekar damat adayı arasında heyecan dolu bir çekişme yaşanacaktır. 1970’ler İstanbulu’nun sahil ve adalarının yanı sıra, Sultanahmet Meydanı ve Rumeli Hisarı gibi birçok tarihi yeri görme şansı bulacağınız film, eğlenceli bir romantik komedi.