3. İstanbul Tasarım Bienali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından “BİZ İNSAN MIYIZ? : TÜRÜMÜZÜN TASARIMI : 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl” başlığıyla, Beatriz Colomina ve Mark Wigley küratörlüğünde 22 Ekim - 4 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bienale katılmak isteyenlerin iki dakikalık videolarını göndermeleri için son başvuru tarihi 20 Mayıs 2016.

 

Küratörler Beatriz Colomina ve Mark Wigley, “BİZ İNSAN MIYIZ?” teması eksenindeki tartışma alanını en geniş yaratıcı odaklara açmak ve düşüncelerine 3. İstanbul Tasarım Bienali’nin kalbinde yer vermek amacıyla bir açık çağrı yapıyor. Bu çağrıyla, tasarımcıları, mimarları, sanatçıları, grafik tasarımcıları, endüstriyel tasarımcıları, animasyoncuları, veri görselleştirmeyle uğraşanları, film yapımcılarını, grupları, dernekleri, sivil toplum kuruluşlarını, laboratuvarları ve her disiplinden diğer paydaşları, bienalin temasını yansıtan iki dakikalık bir video hazırlamaya davet ediyor. 

 

Açık Çağrı Videoları Nasıl Olmalı?  

 

“BİZ İNSAN MIYIZ? : TÜRÜMÜZÜN TASARIMI : 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl” başlığıyla 3. İstanbul Tasarım Bienali, “insan” ve “tasarım” kavramları arasındaki yakın ilişkiyi inceliyor. Tasarım hep insanın hizmetindeymiş gibi görünse de, asıl iddiası insanı yeniden tasarlamak. Dolayısıyla tasarımın tarihi bir yandan da “insan” anlayışının zamanla evirilmesinin tarihi. Tasarıma dair konuşmak, türümüzün durumu hakkında konuşmak demek. İnsanlar ürettikleri tasarımların etkisiyle köklü değişimler geçirirken tasarım dünyası da bir yandan genişlemeye devam ediyor. Her şeyin tasarlandığı bir devirde yaşıyoruz: Büyük bir özenle şekillendirdiğimiz kişisel görünümümüz ve dijital kimliğimiz, bizi çevreleyen kişisel cihazlar, yeni maddeler, arayüzler, ağlar, sistemler, altyapılar, veriler, kimyasallar, organizmalar ve genetik kodların hepsi tasarlanıyor.

 

Açık çağrı için gönderilen iki dakikalık videoların bu genel sorunsala ya da bienal teması çerçevesindeki sekiz önermeden bir veya birkaçına odaklanması bekleniyor.

 

TASARIM DAİMA İNSANIN TASARIMIDIR

İNSAN TASARLAYAN CANLIDIR

TÜRÜMÜZ, SONSUZ TASARIM KATMANLARI ARASINDA DURMAKTADIR

TASARIM, İNSANIN KABİLİYET ALANINI KÖKTEN GENİŞLETİR

TASARIM SÜREKLİ KÖKLÜ EŞİTSİZLİKLER YARATIR

GÖRMEZDEN GELMENİN TASARIMI BİLE TASARIMDIR

“İYİ TASARIM” ANESTEZİKTİR

ANESTEZİSİZ TASARIM, İNSANLIĞIMIZA DAİR ÖNEMLİ SORULAR SORAR

 

Açık çağrıda belirtilen şartlara uygun şekilde gönderilen videoların tamamı 3. İstanbul Tasarım Bienali’nin internet sayfasının yanı sıra 22 Ekim 2016 tarihinde açılacak bienal sergisinin özel bölümünde de sunulacak. Uluslararası ve disiplinlerarası bir jüri tarafından değerlendirilecek tüm video projelerinden seçilecek üç tanesi ise bienalin ana sergisinde ve yayınlarında yer alacak. Bu üç videonun başvuru sahipleri bienalin ana katılımcıları arasında yer alacak ve seçilen filmlerin uygun biçimde sergilenmesi için bienalin küratöryel ekibi proje sahiplerine destek olacak.

Açık çağrı video başvurularıyla ilgili detaylı bilgilere bizinsanmiyiz.iksv.org/acik-cagri/ adresinden ulaşılabilir. Başvuruların en geç 20 Mayıs 2016, saat 18.00’e kadar gönderilmesi gerekiyor.

 

Editör: TE Bilisim