2. İSTANBUL TASARIM BİENALİ MİLANO’DA ULUSLARARASI BASIN VE TASARIM DÜNYASINA TANITILDI

BİENAL, 1 KASIM-14 ARALIK 2014 TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali, Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil başlığıyla, Zoë Ryan küratörlüğünde, 1 Kasım-14 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 2. İstanbul Tasarım Bienali, 9 Nisan Çarşamba günü Milano’daki Gallery at Exits’de, bienalin küratörü Zoë Ryan ve İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova’nın katılımıyla yapılan kahvaltılı bir basın buluşmasıyla uluslararası basın ve tasarım dünyasına tanıtıldı. 

 

Toplantıda yaptığı konuşmada, 2. İstanbul Tasarım Bienali’nin kapsamlı bir başlığa sahip olduğunu ve tema çerçevesinde incelenecek manifestoların tasarım alanında eleştirel düşünceye olanak sağladığını belirten Zoë Ryan, “Manifestoyu tekrar gündeme alıp yeniden değerlendirmek istiyoruz. Manifestonun gücünü, yeni düşünceleri ilan etmek ve önemli soruları çerçevelemek için kullanırken, manifestonun ne olabileceği üzerine yeniden düşünüyoruz. Böylece, sadece metinler değil, açık sistemler, eylemler, servisler, provokasyonlar, objeler veya binalar gibi sonuçları olması planlanan projeleri vurgulamak istiyoruz. Bienal bu tip projelerin bir araya gelmesinden oluşacak” dedi.

 

Toplantıya, ABD, Almanya, Arjantin, Belçika, Fransa, Hindistan, İngiltere, İsveç, İtalya ve daha bir çok ülkenin önde gelen yayınlarından AD, Architects Newspaper, Clarin, Designlines, Disegno, Financial Times, FORM, Gentlewoman, Harper’s Bazaar, ICON, Ideat, Interni, LS:N Global, Metropolis, New York Times, Stylus, TLmag ve Wallpaper’in temsilcileri katıldı. Basın mensuplarının yanı sıra İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding CEO’su Dr. Erdal Karamercan, Londra Tasarım Festivali Direktörü Ben Evans, Experimenta kurucularından Guta Moura Guedes, Design Miami Eski Direktörü Marianne Goebbels ve Hong Kong M+ Müzesi Küratörü Aric Chen de toplantıdaydı.

 

2. İstanbul Tasarım Bienali’nde 75 proje yer alacak

 

Toplantıda bienalin hazırlık sürecini ve önümüzdeki dönem projeleriyle ilgili ayrıntılı bilgileri aktaran Zoë Ryan, bienale ilginin çok büyük olduğunu, Türkiye’den ve yurt dışından 800’ün üzerinde proje başvurusu yapıldığını belirtti. Bienalde yer alacak 75 proje arasında, San Francisco’dan Mansour Ouranah’ın dünyadaki nüfus artışı ve kronik açlığa çare olarak insan tüketimi için çekirge yetiştirmeyi önerdiği projesi LEPSIS: Çekirge Yetiştirme Sanatı (LEPSIS: The Art of Growing Grasshoppers), Chicago’dan Jessica Charlesworth ve Tim Parsons’un, afet sonrası kapıp çıkılacak çantaların yerine önerdiği Alternatif Acil Durum Çantaları (Alternative Bug Out Bags), mimarlar Cansu Cürgen ve Eren Tekin’in tasarım ile ilgili tweet havuzundan oluşturduğu dinamik bir veri ağı görselleştirmesi olan Mimarlığı Twitlemek | 140 karakter nelere kadir! (Tweeting Architecture: What hath 140 characters wrought!) projesi ve kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Herkes İçin Mimarlık derneğinin küresel işgal (occupy) protestoları gibi durumlarda, mimarlık alanının mimarlardan alınması halinde neler olduğunu inceleyen #occupygezi mimarlığı (#occupygezi architecture) projesi bulunuyor.

 

Sergide ayrıca ziyaretçilere, İtalyan kolektif disturbATI’nin ABC Manifesto Yazım ve Danışmanlık (ABC Manifesto Corporation Writers and Consultants) servisi ile kendilerine özel manifesto ısmarlama imkânı verilirken, Can ve Aslı Altay (Future Anecdotes Istanbul) ise okuma için dinamik bir sosyal alan sağlayan Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil Okuma Odası projesi ile derinlemesine düşünme ve yorumlama fırsatı sunacak.

 

2. İstanbul Tasarım Bienali Ana Mekânı

 

2. İstanbul Tasarım Bienali’nin ana mekânı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, serginin yanı sıra birçok farklı etkinliğe de ev sahipliği yapacak. Bienal kapsamında gerçekleştirilecek akademi programı, Kontraakt ekibinin yayın kanalları, atölye çalışmaları, tasarım yürüyüşleri, yaratıcı film kuşağı, seminer ile paneller gibi etkinliklerin ayrıntıları önümüzdeki aylarda açıklanacak.   2. İstanbul Tasarım Bienali sergisi ücretsiz olarak gezilebilecek. Bienalin sergi alanı, katalog ve görsel kimliği Project Projects ve SUPERPOOL, tanıtım kampanyası ise Alametifarika tarafından hazırlanıyor.

 

Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil

 

Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil başlığıyla gerçekleştirilecek 2. İstanbul Tasarım Bienali, bugünün tasarım çalışmalarının bir portresini çizmeyi hedefliyor. Bienal, tarih boyunca, sınırsız diyaloğu besleyen, radikal bir süreç olarak sorgulamanın peşinden koşan ve hedef beyanları olarak işlev gören manifestoların, sadece metinlerin üretiminde değil, eylem, hizmet, kışkırtma veya nesne olarak nasıl yeni baştan icat edilebileceği fikrini sorgulayacak.  Bienal, geleceği hayal ederken gündelik gerçekliklere yaslanabilen tasarımlara ve dünyayla ilişkiye geçme, dünyayı görme ve anlamlandırma biçimlerimizi dönüştüren yenilikçi yaklaşımlar benimseyen projelere yer verecek. 

Editör: TE Bilisim