Sinemamızın 100. Yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklerin en sonuncusu Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde  gerçekleştiriliyor. Film Yönetmenleri Derneği tarafından organize edilen  ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, “Sinemamızın 100 Yıllık Kırmızı Halısı” etkinlikleri çerçevesinde  İstiklal Caddesi’nde çalışan Nostaljik Tramvayla sanatçılar en uzun kırmızı halı geçişini yapacaklar.

27 Aralık Cumartesi saat 15:00-18.00 arası gerçekleştirilecek olan geçişte tramvaya bağlanacak olan ek vagonda bir yandan canlı orkestra sinemamızın seçkin müzik örneklerini icra ederlerken, bir yandanda sanatçılar çiçeklerle halkı selamlayacaklar.

Öte yandan aynı etkinlik çerçevesinde  süren 100 yılın seçilen 100 filmi gösterimleri ise Yeşilçam Sineması ve Tarık Zafer Tunaya Kültür  merkezinde devam ediyor. Gösterimleri Aralık ayı boyunca süren ve 2015 Ocak ayında da devam edecek olan 100 yılın 100 filmi seçimi, Sinema Genel Müdürlüğü tarafından bir süre önce gerçekleştirilen halka açık oylama sonucu belirlenmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü arşivlerinde restorasyonu yapılmış filmlerinin gösterimi ücretsiz olarak yapılıyor.

  Etkinlikle ilgili bir açıklama yapan Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Reis Çelik, ‘ 100 yıllık sinema tarihimiz boyunca 8 bini aşkın film üreten sanatçılarımızın bu sanatı yaşatmak için verdiği mücadele Türkiye Siyasi Tarihi’nin en zorlu mücadelelerinden biridir. Darbeler, yasaklar, sansürler, tutuklamalar ve sürgünlerle geçen bir asırdan sonra umarız ki artık sinemamız yeni yüz yılına, daha özgür daha çok üreten daha çok izlenen ve sahiplenilen bir başlangıç yapar.  Ayrıca bir asır boyunca çözülemeyen sanatçılarımızın telif hakları 100 yıllık bir ayıp olarak tüm Türkiye’nin önünde durmakta olduğunu hatırlatmak isterim. Bu asırlık ayıbı iktidarı, muhalefeti, brokrasi ve hukuk kurumları ve de sinema severlerle birlikte kaldıracağımızı umut ediyoruz.” Diyerek sinema severleri İstiklal Caddesi’nde sanatçıların Nostaljik Tramvayla yapacağı 100 yıllık Kırmızı Halı geçişine davet etti.

Editör: TE Bilisim