Kozmosla İlgili Bilinmeyenlere Karşılaştırmalı Bir Bakış “Çok Kısa Bir Başlangıç”ın 3. Kitabı Çıktı!

 

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Yayınevi, Oxford Üniversitesi Yayınevi’nin dünyaca ünlü dizisi Very Short Introductions’tan bir kitabı daha Türkçeye kazandırdı. Maynooth Üniversitesi Teorik Fizik Bölümü profesörü Peter Coles’un Kozmoloji adlı kitabı,“Çok Kısa Bir Başlangıç” dizisinin üçüncü kitabı olarak Mayıs 2019’da raflarda! Kozmoloji: Çok Kısa Bir Başlangıç, kozmosla ilgili bugüne kadar öğrendiklerimizin ve hâlâ bilinmeyenlerin yanı sıra son zamanlarda çok tartışılan teorileri de karşılaştırmalı olarak inceliyor.

***

İKÜ Yayınevi, Oxford Üniversitesi Yayınevi’nin dünyaca ünlü “VeryShortIntroductions” dizisinden seçerek hazırladığı “Çok Kısa Bir Başlangıç” adlı kitap dizisinin üçüncü kitabı Kozmoloji’yiyayımladı. Maynooth Üniversitesi Teorik Fizik Bölümü profesörü Peter Coles’un yazdığı veastrofizikuzmanı Prof. Dr. Füsun Limboz’un Türkçeye çevirdiği kitap raflardaki yerini aldı.Kitap, astronomi ve plazma fiziği uzmanı Prof. Dr. E. Rennan Pekünlü’nün,kitabın Türkçe baskısına özel yazdığı önsözle okurların karşısına çıkıyor.

Geçmişten geleceğe sorular

Kozmoloji, kozmosla ilgili bildiklerimiz kadar bilinmeyenlere, hatta son zamanlarda çok tartışılan teorilere de karşılaştırmalı olarak bakmaolanağı sunuyor.Astrofizik profesörü Peter Coles, kitapta kozmoloji çalışmalarının tarihini ve gelişimini anlatırken alandaki en güncel soruları da meraklı okurlarla paylaşıyor.

Galaksiler ve yıldızlardan temel taneciklere kadar uçsuz bucaksız biraraştırma alanında evren hakkında bugüne kadar öğrenebildiğimizveya hâlâ belirsiz kalan noktalar nelerdir?Büyük Patlama sırasında neler oldu? Galaksiler nasıl şekillendi? Evrenhızlanıyor mu? Evrenin bir sonu var mı? “Karanlık madde” nedir? Kozmik mikrodalga zemindekidalgalanmalara yol açan nedir? Yazar, bu ve benzeri soruların yanı sırauzayın genişlemesi, zamanın başlangıcı ve yönü, kuantum fiziği, her şeyin teorisi, çoklu dünyalar, sicim teorisi, büyük çökme ve daha birçok konudamerak edilenlerle birlikte günümüzdeki son gelişmeleri de masayayatırıyor. Üstelik bunları herkesin anlayabileceği benzetmeler ve yalın bir anlatımla dile getiriyor.

Kozmolojinin “Altın Çağı”

Profesör Peter Coles, kozmoloji çalışmalarında çok hızlı gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek yaşadığımız zaman diliminin, birçok bilim insanı tarafından kozmolojinin “Altın Çağı” olarak nitelendirildiğini belirtiyor ve şunları söylüyor: “Evrendeki madde ve enerjinin formu ve dağılımı hakkında bir görüş birliğine varılması, evreni tam olarak anlayabilmemizin mümkün olabileceğini düşündürmektedir. Gene de geriye çözülememiş ilginç bilmeceler kalacaktır ve tarih bize bir şey söylüyorsa o da her zaman sürprizler beklememiz gerektiğidir.”

Kitabın Türkçe baskısına özel bir önsöz kaleme alan astronomi ve plazma fiziği uzmanı Prof. Dr. Rennan Pekünlü de Kozmoloji: Çok Kısa Bir Başlangıç’ın birinci elden bir başvuru kaynağı olduğunu ifade ederek şöyle diyor: “Büyük Patlama standart kozmolojik modelin henüz çözüme ulaşmamış sorunsalları için de bir rehber niteliğinde.”

Yakında Çıkacak Olan Diğer Kitaplar Neler?

İKÜ Yayınevi’nin 2 yıl boyunca düzenli aralıklarla yayımlamaya devam edeceği bu 27 kitaplık seçkideKuantum Teorisi, Matematik, Zekâ, Bilinç ve Evrim gibi kitaplar fen bilimlerine odaklanan diğer başlıklar. Ayrıca Psikoloji, Sanat Tarihi, Rönesans Sanatı, Modern Sanat, Mimari gibi kültürel ve sanatsal başlıklar bu diziden çıkacak kitaplardan bazıları. Tarih, Antikçağda Savaş, Haçlı Seferleri, Fransız Devrimi, İspanyol İç Savaşı, Soğuk Savaş gibi insanlık tarihindeki önemli toplumsal gelişmeleri konu edinen kitaplar ise okurlarla buluşacak diğer önemli başlıklar arasında. Bunlara ek olarak Kapitalizm, Sosyalizm, Faşizm gibi temel ideolojileri inceleyen kitapların yanı sıra;Hegel, Marx, Nietzsche, Schopenhauer, Kierkegaard gibi insanlığın düşünsel yolculuğuna katkı sunmuş önemli filozofların hayatlarını ve fikirlerini anlatan kitaplar da bu dizi kapsamında yayımlanacak. 

 


Kitabın Adı        : Kozmoloji

ISBN                   : 978-605-4763-68-9

Yazar                  : Peter Coles

Çeviren               : Füsun Limboz

Yayınevi             : İKÜ Yayınevi

Tür                      : Araştırma-İnceleme (Kurmaca-dışı)

Kategori             : Bilim (Kozmoloji)

Baskı Tarihi       : Mayıs 2019  

Cilt Tipi              : Karton Kapak

Boyutları : 11x17,5 cm

Sayfa sayısı         : 160 sf.

Etiket Fiyatı       : 25 TL