YEŞİLÇAM’DA ÖTEKİ OLMAK... YEŞİLÇAM’DA ÖTEKİ OLMAK...
Karşılaştırmalı Edebiyat Profesörü ve John Fowles Yaratıcı Yazarlık Merkezi Müdürü Mark Axelrod, izleyiciyi hikâyeye bağlayacak şeylerin başında diyalogların geldiğine inanıyor ve sahne oluşturmakla diyalog yazmanın aynı özene ihtiyacı olduğunu vurguluyor. Oyuncak Hikâyesi, Yurttaş Kane, Thelma ve Louise, Kazablanka, Amerikan Güzeli, Sunset Bulvarı, Jules ve Jim, Can Dostum, Çin Mahallesi, Annie Hall gibi kült filmler aracılığıyla diyalogların analizini yapıyor.

Kusursuz işleyen diyalogları mercek altına alan Diyalog Yazma Sanatı’nda izleyicinin, bağlandığı karakterler hakkında, “Neden öyle söyledi?”, “Şimdi ne cevap verecek?”, “Söylediklerinde ciddi mi alay mı ediyor?”, “Yoksa yalan mı söylüyor?” gibi sorular sormasını sağlayacak, merak duygusu uyandıracak etkili stratejilerin peşine düşüyor.

Axelrod, diyalogların mikro analizini kurmaca filmler vasıtasıyla; tarih, tür ve stilleri karşılaştırarak yapıyor. Böylece kitap hem senaryo yazma tekniklerine hem de ana akım film yapımcılığında kullanılan kavramlara katkıda bulunuyor. Ayrıca diyalog ve yapı alıştırmaları sunan Diyalog Yazma Sanatı, diyalog yazmaya nereden başlamalı huzursuzluğunun üstüne giderek yol gösterici oluyor.
 
Yazarların ortak özelliği; diyalog konusunda iyi bir “kulağa” sahip olmalarıdır. Belki de Steve Tesich düşünüldüğünde bu yetenek Broadway oyunları yazmaktan ya da Buck Henry düşünüldüğünde canlı yayın deneyiminden gelmektedir. Bu yeteneği nerede kaptıklarından bağımsız olarak hepsinin, karakterlerin gerçekte kulağa nasıl geldiğini ve bunu karşılaştırmalı diyaloglar vasıtasıyla nasıl anlatacağını bildiği bir gerçektir. Benim bu kitapla amacım, bu yazarların amaçlarına nasıl ulaştıklarını en iyi filmlerinden alıntılarla göstermekti. Bu yazarların ellerindeki teknikleri kullanarak nasıl canlı ve güvenilir diyaloglar yazdıklarını ve yeni ya da deneyimli yazarların bu tekniklerle kendi diyaloglarını nasıl geliştirebileceklerini göstermek istedim.
 
En başarılı Hollywood senaryolarını odağına alarak diyaloğu bir taktik unsur olarak inceleyen Diyalog Yazma Sanatı tüm online kitap satış sitelerinde ve raflarda! 
Editör: TE Bilisim