Parçalar İşaretler isimli yeni fotoğraf kitabında  Erhan Şermet bugünün Türkiye'sinin kent manzaralarına odaklanıyor. Kitap çevremizi saran, her gün değişmekte olan şehir manzaralarından çarpıcı örnek  ve detaylar derleyerek ortak bilincimiz ve kendimizi içinde bulduğumuz sürükleniş üzerine bizleri düşünmeye davet ediyor.

 

Şermet'in önsözde yer alan sözleri çalışmanın çıkış noktası ve amacına işaret ediyor: 'Yeterince uzaktan bakıldığında her şehir doğanın üzerinde iri bir leke, içinde yaşayanların yeryüzünde bıraktıkları kümülatif bir izdir. Yaklaşılıp sokaklarında dolaşıldığında iz dağılıp parçalanır, her biri kendisini oluşturan insanlarla ilgili ipuçları sunan sayısız parçaya/işarete dönüşür. .  İstanbul ve çevresinin şehir manzaraları kolayca tutarsız ve eğreti biçimde yan yana getirilmiş öğeler dizisiymiş gibi görülebilir, oysa öğelerinin arasındaki henüz söze dökülmemiş ilişki ortak bilincimizin bir şeması gibidir.  . Parçaları her gün yeniden harmanlanan manzara karşısında Sultan 1. Ahmet'in vezirlerinden Kalender Paşa'nın hazırlattığı Falname'nin gelişigüzel bir sayfasını açarak geleceği görmeye çabalayan biri gibi hissederiz kendimizi.'


 

Kitap bizleri şehir içinde gerçek dışı etkisi yapan 'gerçek' görüntüler arasında bir yolculuğa çıkarıyor: Bir Alış veriş merkezindeki 'süs' köpek balığı oturma odamıza  kadar eşlik edecekmiş duygusu veriyor, bir inşaat alanını kapatan doğa manzaralı panonun önünde rüzgarla savrulan fidanın gerçekliğinde şüphe duyuyoruz, eski şehrin üstünde yükselen 'rezidans'ların ayrıksılığını hissediyoruz ,  uydu antenleri, duvar resimleri, mankenler, reklam panoları  şehir insanın içine hapsolduğu yeni algı evreninin gerçeküstü öğeleri olarak kitap boyunca şaşırtıcı bir geçit töreni sunuyorlar.


 

Bugünün Türkiyesi ile ilgili önemli bir görsel kılavuz sunan kitabın önsözünü Nazlı Pektaş yazmış. Pektaş yerinde bir değerlendirmeyle sunulan kent manzaralarını 'Giydirilmiş Çıplaklık' olarak tanımlıyor ve Şermet'in etrafımızı saran gerçeklik illüzyonunun peşinde olduğunu vurguluyor.

 

Şermet'in 'Hayatın Anlamı' ve 'İstanbul Aile Albümü' gibi diğer basılı iki çalışmasının benzeri bir ironi ve gizli mizah duygusu bu çalışmada da fazlasıyla yer alıyor. Şehir üzerine düşünen herkesin kitaplığında yer almalı.

 

1968 doğumlu fotoğrafçı Erhan Şermet halen İstanbul'da yaşıyor ve projeler üretiyor.

 

Kitap Künyesi:

PARÇALAR İŞARETLER

Erhan ŞERMET

24 x 24 cm; 66 Sayfa / Renkli Fotoğraf Albümü

ISBN: 978-605-85148-0-5

PhotoWorld Yayımları / Dağıtım : İlke Kitap

Editör: TE Bilisim