Almanya, Amerika, Brezilya, İngiltere,Malta, İran ve Güney Kore’nin aralarında olduğu 46 ülkeden, yetmiş filmin yer aldığı festival programı; “Kimlik”, “Değişen Bakış Açıları ”, “Kültürel Bakış”, “Değişim Deneyimi”, “Gülünç”, “Viraj” "Şemsiye", "Mor Portreler", "Çok Uzak Çok Yakın" ve "Kaleydoskop" olmak üzere dokuz bölümden oluşuyor.

Her insan bir hikayedir. Çok açık, yine de çok gizemli. Dönüşmekte olan ve yapım aşamasında. “Kimlik” 
Kurmaca, animasyon ve belgesel olmak üzere 12 filmin yer aldığı bölümde, Güney Koreli yönetmen Seung Hee Kim’in bir kadın aklının içine baktığı ve kusurlu her parçasının kendini tamamladığını anlatan 2014 yapımı animasyon filmi “Aklın Aynası” bu bölümde izleyiciyle buluşacak.

 

Gitmek, gelmek. Tekrar gitmek, tekrar gelmek.
“Değişim Deneyimi”
 
Beş kurmaca filmin yanı sıra Faslı yönetmen Réda Sabile’in animasyon filmi “Hiki”nin yer aldığı bölümde yönetmenliğini Marie Hartlieb’ın yaptığı Şehirli Bir Kadının Portresi de bölüm içinde yer alan filmler arasında.

Kızıl ve mavi arasında mor ve daha fazla güç vardır.
“Mor Portreler” 
Belgesel, animasyon ve kurmaca film seçkilerinden oluşan bölümde dokuz kısa film izleyiciyle buluşacak. Fransız yönetmen Clément Tréhin-Lalanne imzalı, Fransa’da yasadışı kalan Kongolu genç bir kızın ülkede kalma sürecini anlatan filmi “Aissa” Mor Portreler bölümünde izleyiciyle bulaşacak filmlerden bir tanesi. “Aissa” 2014 yılında Rio de Janeiro Uluslararası Film Festivali ve Cannes Film Festivalinde gösterildi.

Hayat bazen ciddi şekilde gülünç olabiliyor.
 “Gülünç”
 
Kosova, İspanya, Bulgaristan, İtalya, Belçika, Fransa ve Almanya – İngiltere’den yedi kurmaca filmin yer aldığı bölümde Kosovalı yönetmen Lendita Zeqiraj’ın 70. Venedik Uluslararası Film Festivali ve Hollywood Kısa Film Festivali’nde gösterilen filmi “Balkon”da yer alıyor.

Hayat bir bütün gibi gelir insana…Tek bir deneyim durağanlığımızı alt-üst edinceye kadar. Ondan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmaz.
“Viraj” 
Kurmaca ve Animasyon toplam dokuz filmle izleyici karşısına çıkacak olan bölümde; Hırvat yönetmen Milan Rukavina’nın 61. Pula Film Festivali ve 11. Reykjavík Uluslararası Film Festivali’nde gösterilen, çocukken bir kazada görme yetisini kaybeden ve yalnız yaşayan Zeljko ve kısa süre önce kocasını kaybeden Mirjana’nın yaşamlarından bir kesit sunan filmi “Alke” izleyici karşısına çıkacak.

Çocuklar dünyayı farklı gözlerle görür. Sadece yere daha yakın oldukları için değil, gözleri daha büyük olduğu için. 
“Kaleydoskop” 
Meksikalı yönetmen Paul Salvador Gómez López’in animasyon filmi “Tomurcuk”la birlikte dört kurmaca film bu bölümde izleyiciyle buluşacak. Fransız yönetmen Emmanuelle Michelet’ın Roma Cinemadare Film Festivali’nden En İyi Yönetmen, En İyi Oyuncu ve En İyi Kurgu ödülüyle dönen filmi “Noel’in Babaları” Kaleydoskop’ta yer alan filmlerden bir diğeri.

İnsanlar şemsiyenin altına kendilerini korumak için girer. Ama ıslanmamak için birbirinize sokulmanız gerekir.
“Şemsiye” 
Kurmaca, animasyon ve belgesel türlerinde altı filmin yer aldığı bölümde PREMIOS GOYA Film Festivali ve Los Angeles Sinema Festivali’nden En İyi Animasyon, En İyi Animasyon Yönetmeni ve En İyi Müzik ödülleri alan İspanyol yönetmen Pedro Solis Garcia’nın “İpler” filmi izleyici ile buluşacak.

Küreselleşen bir dünyada kültürler birbirine yaklaşır. Ama yerel kültürlerin en belirgin özellikleri sonsuza kadar korunur.
“Kültürel Bakış” 
Finlandiyalı yönetmen Jukka-Pekka Jalovaar’ın deneysel filmi “Gezegenden Şiirler” filminin yanı sıra kurmaca, animasyon ve belgesel türlerinde sekiz film bu bölümde yer alıyor. Romanyalı yönetmen Anton Octavian’ın  Elmando Kivu Ormanı yakınlarında doğan Kongolu bir çocuğun hikayesini anlattığı ve 39. Atlanta Film Festivali, 34. Uluslararası Animasyon Film Festivali dahil bir çok festivalde gösterilen filmi “Elmando” “Kültürel Bakış”ta yer alan filmlerden biri.

Geçmiş olan çoktan bitmiş görünür. Ama hayatın bir noktasında, eski günler bize döner ve geçmişi şimdiye getirir.
“Çok Yakın Çok Uzak” 
Kurmaca, animasyon, belgesel ve deneysel dokuz filmin yer aldığı bölümde, Japon yönetmen Paul Leeming’in Cannes Film Festivali ve Altın Palmiye Film Festivali’nde gösterimi yapılan ve 2. Dünya Savaşı sırasında, savaş esirlerine piyano çalan genç bir Japon kızın gerçek hikayesinden yola çıkılarak çekilen filmi “Bir Amerikan Piyanosu” izleyici ile buluşacak.

TRAN.S.CEND Fotoğraf Sergisi
Kişiler arası ilişkiler, yakın temaslar, anılar, toplumsal kimlikler, yetişkinliğe geçiş, cinsel kimlikler, baskı, kimlik arayışı, yasal ve sosyal ayrımcılık ve nefret suçları üzerine yoğunlaşan fotoğrafların yer aldığı sergide Mads Nissen, Pierre Liebaert, Christian Werner, Anna-Kristina Bauer, Andy Spyra, Rebecka Uhlin, Kerim Can Ertuğ, Esa Ylijaasko ve Lilli Breiniger’ın eserleri yer alıyor. 20 Nisan 2015 19.00’da SUPA Suriye Pasajı Salonda açılışı yapılacak olan sergi festival sonuna kadar ziyarete açık olacak.

Atölye: KİMLİK VE BELİRSİZLİK

24 Nisan 2015 16.00’da Aynalı Geçit Etkinlik Mekanında Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri bölümü öğretim üyesi Dr. Yusuf Öz’ün katılımıyla gerçekleştirilecek atölyede, kimlik kavramının belirsizliği üzerine odaklanıp, katılımcıların kendi kimlik oluşum deneyimleri aracılığıyla çok yönlü karakterleri tanımaya çalışacağız.

Atölye: ÇOK KÜLTÜRLÜ BAKIŞ AÇILARI

Toplum bilimci Tuğba Yalçınkaya ve yönetmen Marie Hartlieb’la Alman-Türk kimlikleri örneğinden yola çıkarak çok kültürlü bakış açısı üzerinde durulacak ve ‘memleket’, ‘öz algı’, ‘başka algısı’ ve ‘kültürel farklılık’ gibi konular hakkında konuşulacak atölye 26 Nisan 2015 18.00’de Aynalı Geçit Etkinlik Mekanında olacak.

 

Atölye: SANSÜR KORKUT HİKAYELERİ

Sinema Yazarı Necati Sönmez’in  sinema- daha çok belgesel-  tarihinde yer alan sansür uygulamalarından ilginç örnekleri aktaracağı atölye 25 Nisan 2015 14.00’te Aynalı Geçit Etkinlik Mekanında.

3. Uluslararası Changing Perspectives Kısa Film Festivali 20 Nisan 2015 Pazartesi günü saat 19.00’da SUPA Suriye Pasajı Salonda gerçekleşecek festival sergisi açılışının ardından 24-26 Nisan 2015 tarihlerinde SALT Beyoğlu ve Aynalı Geçit Etkinlik Mekanındaki gösterimlerle üç gün boyunca İstanbul’daki yerli ve yabancı sinemaseverlere hafızalarda yer edinecek bir festival deneyimi sunacak.

Editör: TE Bilisim