Yaz Detoksuna Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler

 

Detoks hakkında ilk bilinmesi gereken şeylerden biri hızlı bir kilo verme yöntemi olmadığıdır. Detoks karaciğer, böbrek, bağırsak gibi organları yenileme ve temizleme işlemine destek olur. Detoks sırasında tüketeceğimiz besinler içecek değil çiğnenecek kıvamda olmalıdır. Aynı zamanda detoks başında ve sonunda iki kere kese yapmak oldukça önemlidir. Yıkanma suyuna iki kaşık keten tohumu yağı ve iki kaşık aloe vera koymayı unutmayın. Ayrıca her gün bir saat spor yapmak oldukça önemlidir. Sigara içiyorsanız hemen bırakmalı ve kendinize hiç sigara içmediğiniz telkinini yapmalısınız.

 

Yaz Detoksu Planı Sırasında

 

Sabah uyandığınızda mutlaka bir bardak ılık suyun içine bir dilim limon, zencefil, taze yaprak nane, bal ilave ederek için. Gün içinde su tüketiminiz 2-2,5 litre olmalı. Sevdiğiniz bitki çaylarından (papatya, adaçayı, biberiye, rezene, ısırgan, melisa vb.) 4 fincan tüketebilirsiniz. Siyah çaydan vazgeçemeyenler çayı önceden yıkayarak demleyebilirler. Organik çayları tercih etmenizi öneriyoruz.

 

Detoks planınızın öğünleri 3 ana 4 ara öğünden oluşmalı. Öğünler yoğun ancak düşük kalorili olmalı. Kahvaltıda ekmeksiz ve her gün için farklı bir menü deneyebilirsiniz.

 

Yaz Detoksunda Ne Yemeli?


Ara öğünler detoks planının temelidir. Ara öğünlerde yağsız kefir mutlaka tercih edin. Ana öğünler çiğe yakın az pişirilmiş olmalı. Örneğin bamya, pırasa, lahana, yer elması, maydanoz, dereotu, kereviz sapları ve pancar yiyebilirsiniz. Bu sebzeleri pişirirken iki yemek kaşığı zeytinyağı veya keten tohumu yağı kullanabilirsiniz. Baharatlara ağırlık vermeyi unutmayın. Yemeklerinize kişniş, nane, kekik, fesleğen, sarımsak, zerdeçal, dereotunu bol bol kullanın.

 

Yaz Detoksu Programı

 

Kahvaltı Alternatifleri

 

- Bir çay bardağı nar, bir dilim ananas, bir dilim kivinin üzerine bir kutu probiyotik yoğurt dökün ve üç yaprak nane ve toz tarçınla süsleyin.

- Temizlik püresi; iki dilim ananas ile bir adet dolmalık biberi mikserden geçirip çiğneyerek tüketin.

- Günaydın salatası; İnce kıyılan dereotu, maydanoz, nane, yeşil ve kırmızı biberden oluşan salatanın içine yağsız lor peyniri ve çörek otu serpilir. Bir yemek kaşığı keten tohumu yağı ve limon sosu hazırlayabilirsiniz.


Ara Öğün Alternatifleri

 

Sağlık iksiri; Bir su bardağı light kefir, ince kıyım nane, dereotu, bir avuç yonca filizi, salatalık, suyu ile karıştırıp bir çay kaşığı çörekotunu değirmenden çekip ilave edin.

Ödem Atıcı Kür; Bir su bardağı domates suyunun içine bir tutam karabiber, incecik kıyılmış maydanozu nane ile karıştırın. Bir tatlı kaşığı ilave edin.


Ana Öğün Alternatifleri

 

Arındırıcı Çorba; Dört adet büyük boy domates rendeleyin. İki çarliston bir tane kırmızı biberi doğradıktan sonra bir demet maydanoz kıyın. İki kabağı küp küp doğrayın. Üç yemek kaşığı kabuklu bulgur veya karabuğday ilave edin. İki yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirdikten sonra limon ve pul biber ekleyebilirsiniz.

Detoks Salatası; Akdeniz yeşilliklerinin içine Meksika fasülyesi, dört adet enginar kalbi dört yada beş adet cherry domates iki yemek kaşığı zeytinyağı ve elma sirkesi ile soslanır.


Detoks Çayları

 

Arındırıcı Çay

 

Bir litre suyun içine bir tane yeşil elma doğrayın. İki çubuk tarçın, üç karanfil, iki kakule ile beş dakika kaynatın. Altını kapattıktan sonra bir tatlı kaşığı beyaz çay, bir tatlı kaşığı karahindiba çayı, 20 kiraz sapı bir avuç içi mısır püskülünü dört dakika boyunca demlenmeye bırakın. Gün içerisinde hem sıcak hem de soğuk bir biçimde tüketebilirsiniz.


Yenileyici Kür

 

Bir litre suya iki elma, dört karanfil, iki parça zencefil ve iki çubuk tarçın, üç karanfil, iki kakule ile beş dakika kaynatın. Altını kapattıktan sonra bir tatlı kaşığı rooibos ve bir tutam adaçayı ile dört dakika demleyin. Süzüldükten sonra soğuk olarak tüketebilirsiniz.


Kaynak:Womenist
Editör: TE Bilisim