Savaşlar, darbeler… Yaşanırken kötü olan, sonrasındaysa kurgu dünyasının ufkunu genişleten olaylar. 12 Eylül 1980’de gerçekleşen darbe de, yol açtığı yıkımlarla, haksızlığa maruz kalan gençlerin öyküleriyle ve nice üzüntüsüyle filmden diziye pek çok yapımın senaryosuna temel teşkil etti. Çeşitli bakış açılarından ele alınarak işlenen konularda aşklar da oldu, ideolojilerin çatışmacı yüzü de. Kimisi de, zamana yayılı dramada ana konuyu geliştirmek için darbenin kargaşa ortamını dayanak olarak kullandı. Yanı sıra komedilere malzeme bile edildi.
Velhasıl 12 Eylül darbesi, tıpkı türlü tarihi olay gibi, kurgu dünyasının nimet olarak gördüğü malzemelerden biri. Nitekim bu dönem bir kez daha dolaylı yoldan ekranda yer bulacak. Birbirinden ilgi çeken dizileri ekrana çıkartarak reyting yarışında büyük söz sahibi olan TRT 1, 12 Eylül darbesiyle değişen kaderlerin öyküsünü, Yeşilçam sinemasını aratmayacak biçimde komedi-aşk kıvamında harmanlayıp, ‘Hangimiz Sevmedik’ diyerek izleyiciyle buluşturacak.
 
KADERDEN VE AŞKTAN KAÇILIR MI?
Koskoca evrende bir toz zerreciği bile olamayan insanoğlunun en büyük yanılgısı, kendisini her şeye muktedir sayması! İnat ve öfkeyle bilenen bu özgüvenle, kaderden ve aşktan kaçabileceğini sananlar, nihayetinde hayatın akışına karşı koyamayacaklarını anlıyorlar ama ne yazık ki iş işten geçmiş oluyor çoğu zaman.
Öte taraftan yaşamdaki bu gerçeğe karşın dizilerdeki kader ve aşk halleri çok daha şekillendirilmeye müsait tabii… Kaderin oyunuyla farklı biçimde şekillenen hayatların, yanlış anlaşılmalarla oluşan ayrılıkların ve imkânsız gibi görülen aşkların çözümleri, mutlu sona ulaşmaları çok daha kolay. Üstelik yüz güldüren biçimde! Nasıl ki, gençler başta olmak üzere tüm izleyici kesiminde adeta efsaneleşen ‘Beni Böyle Sev’in mimarı BSK Yapım’ın yeni dizisi‘Hangimiz Sevmedik’ de bu gerçek doğrultusunda yol alarak kaderden ve aşktan kaçılmayacağını ispatlayacak.
15 Temmuz Cuma günü TRT 1 ekranında başlayacak olan ‘Hangimiz Sevmedik’ yolculuğu bizi, çocukluktan itibaren evlilik hayalleri kuran ancak babalarının anlaşmazlığıyla çareyi kaçış planında bulan Adile ile Münir’in 80 darbesiyle değişen kaderlerinden alıp 35 yıl sonrasındaki aşka ve tesadüflere götürecek. Peki, bu yolculuk kaderin ve aşkın gücünü layıkıyla yansıtabilecek mi bize? Tanıtımına dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, BSK Yapımın bu yeni işi de en az ‘Beni Böyle Sev’ kadar keyifli bir çalışma olacak. Bana böyle düşündüren detaylara kısaca bakarsak…
 
‘HANGİMİZ SEVMEDİK’ UMUT VERİCİ BİR İŞ!
Kaderden ve aşktan kaçılmayacağını, 80 darbesiyle yolları ayrılıp yeni hayatlar kuran Adile ile Münir’in çocuklarının, yani Tarık ile Itır’ın aşkıyla sergileyecek olan yapımı umut verici bulmama yol açan detayları sıralamaya geçmeden önce bir noktayı baştan belirtmek isterim. Bunlar sadece ön yorumlarım ve elbette ki asıl eleştiri hakkımı dizinin yayınından sonrasına bırakıyorum. Zira olayların gelişimi o zaman netleşiyor. Bunun ötesinde tanıtımından edindiğim olumlu izlenime geçersek...
Dizide başarıyı getireceğini düşündüğüm en göze çarpan özellik, olayların Münir Özkul-Adile Naşit birlikteliğindeki Yeşilçam filmlerini aratmayacak biçimde işlenecek olması! Bu açıdan baktığımızda, geçmişten gelen aşka dayalı inatlaşma üstünden ilerleyecek olan dizinin mizahi yüzünü hissettirecek, Altan Erkekli-Gül Onat ikilisi başarılı bir seçim ve dizinin performansı adına çok uyumlu durmakta.
Senaryosu Alphan Dikmen ve Başak Angigün’e ait olan, Metin Balekoğlu’nun yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Hangimiz Sevmedik’in elini kuvvetlendiren bir diğer detay, hayli sıkı bir takipçi kitlesine sahip olan Selen Soyder ile ‘İnadına Aşk’ dizisiyle hayran kitlesini genişleten Can Yaman’ın varlığı… Güzel bir tablo oluşturan bu ikili de ailelerine inat yaşayacakları aşkları ve evlilikleriyle izleyiciyi kendilerine bağlayacaklar büyük ihtimalle.
Gül Onat, Selma Kutluğ ve Selen Soyder’i ‘Lale Devri’nin ardından bir kez daha buluşturacak olan ‘Hangimiz Sevmedik’in avantajlarından bir diğeri, hem tiyatronun-sinemanın hem de hayatın okulunu okuyan Cengiz Bozkurt ile Veysel Diker’in varlığı! Mizahi duruşuyla harikalar yaratan tiyatro kökenli sanatçılardan dizinin eğlendiriciliğini güçlendirecek performans çıkacağı kesin.
‘Hangimiz Sevmedik’ten umutlu olmamıza yol açan ayrıntıların arasına, gencinden yaşlısına herkese hitap edecek kabiliyetteki içeriğin tam toplumun istediği biçimde oluşunu katmadan edemeyeceğim. Göründüğü kadarıyla gerek Yeşilçam kültüründeki sımsıcak aile-mahalle yapısını sevenler… Gerekse aşk romantizmini, romantik komedilerdeki devşirme popüler kültürden ziyade bize has masalsı bir dilde yakalamak isteyenler için gayet uygun gibi! Yine de göreceğiz tabii...
Neticede; BSK Yapım imzalı, müziğiyle müsemma ‘Hangimiz Sevmedik’, popüler oyuncu kadrosuyla ve duygusallığı ihmal etmeden eğlendiriciliği hedefleyen içeriğiyle umut verici bir iş! '‘Hangimiz Sevmedik çılgınlar gibi''  derken umudumuzun boşa çıkmaması ve TRT 1’deki yolculuğunun uzun ömürlü olması temennisiyle, ekrana çıkışını sabırsızlıkla bekliyoruz. Yolları açık olsun.
Anibal GÜLEROĞLU
www.twitter.com/guleranibal