REUTERS: TÜRKİYE’DE İNSANLAR TWİTTER ’A ERİŞEMEZ OLDU

Reuters, Türkiye’deki Twitter engellemesini "Hükümete büyük zarar veren yolsuzluk skandalıyla boğuşan Erdoğan'ın sosyal medyaya müdahale edeceğini açıklamasından birkaç saat sonra, Türkiye'de insanlar Twitter hesaplarına erişemez oldu" şeklinde dünyaya duyurdu.

Twitter hesaplarını açmaya çalışan insanların, "Telekonomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) Bu internet sitesi (Twitter.com) hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (TMK 10. maddesi ile görevli)'nin 20032014 tarih ve sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır" mesajı ile karşılaştığını belirten Reuters, Twitter yasağının Erdoğan'ın çevresindeki insanlarla ilgili yolsuzluk iddialarına kanıt olabilecek belgelerin ve ses mesajlarının paylaşılmasından sonra geldiğine dikkat çekti.

San Francisco merkezli Twitter kuruluşu, resmi bir açıklama yapmadı ancak konuyla yakından ilgilendiklerini belirtti. Twitter ayrıca Türkiye'deki Twitter kullanıcılarına, SMS olarak nasıl mesaj atabileceklerini açıkladı.

 

NBC: BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN TEHDİTLERİNDEN SONRA TÜRKİYE'DE TWİTTER BLOKE EDİLDİ

 

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarında NBC’nin web sitesindeki haberinde, Başbakan Erdoğan'ın tehditlerinden sonra Twitter'in bloke edildiğini duyurdu.

Başbakan Erdoğan'ın sosyal medyayı kapatma tehdidinin ilk olmadığına değine NBC, Türkiye’deki yasaklamayla ilgili haberinde Erdoğan'ın 6 Mart'ta ATV kanalında yaptığı konuşmadaki "Bu milleti Youtube'a Facebook'a yediremeyiz. Atılması gereken adım neyse biz bu adımı en kesin hatlarla atacağız. Kapatılmaları da dahil" sözlerine yer verdi.

 

CNN: SOSYAL MEDYADA ÇIKAN UTANÇ VERİCİ SIZINTILARI ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞIYOR

 

Türkiye'deki erişim engellemesinin ardından 'TwitterisblockedinTurkey', 'DictatorErdogan' ve 'TurkeyBlockedTwitter' kullanıcı adlarının dünyada en çok izlenenler arasına girdiğini belirten CNN, Türkiye'de yapılacak yerel seçimlere 9 gün kala gelen yasak geldiğine dikkat çekti.

CNN'in haberinde, "Hükümet, Erdoğan'ın kabinesinde yer alan dört eski bakanının yolsuzluk soruşturması ile bağlantılı sosyal medyada çıkan utanç verici sızıntıları engellemek için çalışıyor" denildi.

CNN haberinde ayrıca, AKP milletvekillerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) olağanüstü oturumunda, muhalefetin tüm girişimlerine karşın yolsuzluk soruşturma iddianamelerinin okunmasını önlemeyi başardığına da dikkat çekildi.

 

AP

 

Dünyanın önde gelen ajanslarından Associated Press de (AP), Twitter yasağını "Türkiye Twitter'a girişi bloke etti" başlığıyla duyurdu.

Türkiye'nin yerel seçimlere yaklaştığı günlerde, sosyal medyada hükümetin saygınlığını küçük düşürecek sızıntılar olduğunu belirten AP, Başbakan Erdoğan'ın Bursa mitingindeki konuşmasının ardından birkaç saat sonra Twitter'a erişimin kesildiğini belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkan yardımcısı Neelie Kroes'in Türkiye'de uygulanan yasağı kendi Twitter hesabından attığı mesajla eleştirmesini de duyuran AP, Kroes’in yasaklamayı,"Yersiz, gereksiz ve korkak bir yaklaşım" olarak değerlendirdiği bilgisine yer verdi.

AP, Kroes'in "Hem Türk halkı hem de uluslararası toplum bunu bir sansür olarak değerlendirecektir" mesajının yanı sıra Türkiye’yi bu yasaklamaya iten etkenin son haftalarda ortaya çıkartılan ses kayıtları olduğu değerlendirmesinde bulundu.

 

BBC

 

Türkiye'deki twitter kullanıcılarının sosyal medya sitesine erişemediklerini yazan İngiliz yayın kuruluşu BBC, Twitter engelinin Başbakan Recep Erdoğan'ın Bursa'daki konuşması sırasında "Twitter'ın kökünü kazıyacağız" açıklamasının ardından geldiğine dikkat çekti.

 

GUARDIAN

 

Yasaklamayı, "Başbakan'ın sosyal medyaya saldırısının ardından Türkiye'de Twitter kullanımını yasakladı" başlığıyla duyuran Guardian’ın Erdoğan'ın kendisini yolsuzluk skandalı ile ilişkili gösteren ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından Twitter'ı kapatacağını ifade ettiğine dikkat çektiği haberde Erdoğan'ın "Şimdi mahkeme kararı çıktı. Twitter'ın kökünü kazıyacağız." ifadelerine yer verildi.

 

FINANCIAL TIMES

 

İngiliz Financial Times, Türkiye'deki Twitter yasağını "Türkiye Twitter'a erişimi engelledi" başlığı ile duyururken Türkiye'de Twitter'a erişimin Başbakan'ın sosyal medyaya yönelik "kökünü kazıyacağız" ifadelerinin ardından engellendiğini yazdı.

Türkiye’den hukuk profesörlerinin "Türkiye'de serbest bilgi akışını durdurmak mümkün olmayacak" şeklindeki görüşlerine de yer veren Financial Times, Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, şirketin Türkiye'deki mahkeme kararına uymadığı gerekçesiyle Twitter internet sitesini yasaklamaktan başka seçenekleri olmadığı açıklamasını aktardı.

 

Editör: TE Bilisim