Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Cumhuriyet Gazetesi sahiplerinden, yazar Doğan Nadi’yi doğumun 100. yılında 19 Aralık 2013 Perşembe günü saat 15.00’de TGC Basın Müzesi’nde düzenlenecek toplantıyla anacak.

 

İSTANBUL – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği " Meslekte İz Bırakanlar" toplantıları devam ediyor. TGC üyelerinden, Cumhuriyet Gazetesi sahiplerinden yazar Doğan Nadi, doğumunun 100. yılında "Meslekte İz Bırakanlar" toplantılarının beşincisinde anılacak. Yazılarında memleketin sorunlarını işleyen; kısa, renkli ve hiciv sanatının örneklerini veren Doğan Nadi’nin anılacağı toplantı, 19 Aralık 2013 Perşembe günü saat 15.00’de TGC Basın Müzesi’nde yapılacak.

DOĞAN NADİ’Yİ ANLATACAKLAR

Toplantının moderatörlüğünü, TGC Başkanı Turgay Olcayto yapacak. Toplantıya konuşmacı olarak; TGC Önceki Başkanı – Cumhuriyet Gazetesi yazarı Orhan Erinç ve gazeteci –yazar Orhan Karaveli katılacak. Panelde Doğan Nadi, çeşitli yönleriyle ele alınacak.

 

DOĞAN NADİ KİMDİR?

1913 yılında İstanbul’da doğdu ve ‘Abalıoğlu’ soyadını taşıdı. Cumhuriyet Gazetesi’nin kurucusu Yunus Nadi ile gazetenin yayımcısı Nazime Nadi’nin oğlu ve gazeteci Nadir Nadi’nin kardeşidir. Doğan Nadi, Galatasaray Lisesi’nde okudu, yüksek öğrenimini Lozan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yaparak 1937 yılında diplomasını alıp yurda döndü. Mesleğe, babasının yanında başladı. Bir süre Gazzette de Lausanne’nın Türkiye muhabirliğini yaptı. İkinci Dünya Savaşı  döneminde Cumhuriyet Gazetesi’nin dış haberler bölümünü Ömer Rıza Doğrul  (Mehmet Akif’in damadı) ile birlikte yönetti. Cumhuriyet Gazetesi’nde yazarlıktan yazı işleri müdürlüğüne kadar çeşitli görevlerde bulundu. Bir süre Tasvir-i Efkar Gazetesi’nde hiciv karakterli kısa fıkra yazıları kaleme aldı. Daha sonra bu biçim yazıların en güzel örneklerini Cumhuriyet’te günlük “Bir Dakika”, ve haftalık “Yedi Dakika” başlığı altında yazdı. Cumhuriyet Gazetesi sahibi ve yazarı Doğan Nadi, 7 Ekim 1969’da  Londra’da vefat etti. Basın Şeref Kartı sahibi Doğan Nadi, ayrıca Basın Enstitüsü ve Uluslararası Gazete Sahipleri fedarasyonlarının daimi üyesiydi. 

Editör: TE Bilisim