Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi, Anadolu Ajansı (AA) ile ilgili 4 Nisan 2014'te yayımlanan haber nedeniyle Taraf gazetesinin tekzip yayımlamasına hükmetti.

AA avukatları, 4 Nisan 2014'te Taraf gazetesinin birinci sayfasında "Milletin Parasıyla AA'lık Yapıyor" ve beşinci sayfasında "AA... Müdürüme Para Dayanmıyor" başlıklı haber üzerine gazeteye cevap ve düzeltme metni gönderdi. Metnin gazetede yayımlanmaması üzerine AA'nın başvurduğu Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi, ajansın tekzip metninin Taraf gazetesinde yayımlanmasına karar verdi.

Kararda, Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nde düzenlenen "Gazetecinin Temel Görevleri ve İlkeleri" başlıklı kısmındaki, "Gazeteciler, kaynağını bilmediği bilgi ve haberleri yayınlamaz, kaynak açık olmadığında yayınlamaya karar verdiği durumlarda da kamuoyuna gerekli uyarıları yapmak zorundadır" ve "Gazeteci; çalıntı, iftira, hakaret, lekeleme, saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve dayanaksız suçlamalardan kesinlikle uzak durur" kurallarına dikkat çekildi.

Gazetede yayımlanan haberin kaynağına ilişkin dayanakların gösterilmediği vurgulanan kararda, Ajans vekilinin sunduğu Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nin ilgili nüshasının düzeltmeye ilişkin beyanı destekler nitelikte olduğu bildirildi. 

Kararda, haber başlığında şahısların kişilik haklarını rencide edecek ifadenin bulunduğu kaydedilerek, Basın Kanunu'ndaki, kişilerin şeref ve haysiyetini ihlal edici veya kişilerle ilgili gerçeğe aykırı yayım yapılması halinde, bundan zarar gören kişinin düzeltme ve cevap yazısının süreli yayınlarda yayımlanmasına ilişkin 14/1. maddesi hatırlatıldı ve bu nedenlerle talebin kabulüyle, AA'nın tekzip metninin tamamının gazetede aynı sayfa ve sütunda, aynı puntolarla yayımlanmasına karar verildiği bildirildi.

Gazetenin bu karara yönelik itirazı da Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesince reddedildi. Mahkeme, Sulh Ceza Mahkemesinin kararının yasaya aykırı olmadığını belirlerken, itirazın haklı nedenlere dayanmadığını kaydetti.

AA'nın cevap ve düzeltme metni

Ajansın gazeteye gönderdiği cevap ve düzeltme metninde, "yayımlanan haberde Anadolu Ajansı T.A.Ş. hakkında gerçeğe aykırı ithamlara, mesnetsiz iddialara ve objektif kriterlerden uzak bir haber diline yer verildiği" belirtildi. Ajans ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile ilgili "mesnetten yoksun ve gerçeklerle bağdaşmayan, kişilik haklarına ağır saldırı mahiyetinde olan ve basın etiğinden uzak bir haber kaleme alındığı" ifade edilen metinde, "İlgili haber tümüyle gerçeklerden uzak, kurgulanmış ve maddi hatalardan müteşekkildir" ifadesi kullanıldı. 

Haberdeki, "AA şirket genel kurulunda, rüçhan haklarını kullanmayan ortakların yerine AA hisselerinin yüzde 25.2'sinin 1 milyon 287 bin TL'ye Genel Müdür Kemal Öztürk'ün üzerine geçmesine karar verildiğine ilişkin" iddianın tümüyle gerçeğe aykırı olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Genel Müdür tarafından, 26 Şubat 2014 tarihinde, 12 bin 825 TL ödenerek alınan yüzde 25.65 oranındaki hisse bila bedel şirkete devredilmiştir. Genel Müdür üzerinde hiçbir pay kalmamıştır. Haber metninde sansasyonel etki yaratması için rakamlar değiştirilmiş, hisse adedi olarak belirtilen rakam, hisse bedeli gibi lanse edilmiş, gerçek tahrif edilmiştir.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, yasal nedenlerle üzerine aldığı ve 12 bin 850 liralık bedelini bizzat ödediği hisseleri, bedelsiz olarak devretmiştir."


Kaynak: Anadolu Ajansı

Editör: TE Bilisim