Vatan'ın haberine göre, 2010 yılında veraset, yani akraba ispatlığı davası açılarak gündeme getirilen miras istemi, birbirinden değerli yerleri kapsamakta.

Toplam değerleri milyar dolarlarla ölçülebilen mirasın varislerini saptamak için Osmanlı arşivinden çıkan belgelerden faydalanıldı.

Bu arşivlerden derlenen bilgilere göre aralarında Türkiye, Lübnan, Suriye İngiltere, hatta Meksika'dan isimlerin olduğu 250 kişilik bir varis listesi oluşturularak açılan davanın sonucu, 27 Mart 2014'te belli olacak. İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verasetleri kabul etmesi durumunda, miras davasının önü açılacak.

Şehzade Mehmet Selim'e kadar veraset belgeleri alınmış olan davacıların Abdülhamit'in varisleri olup olmadığı yönünde karar neticesinde, mahkeme tarafından veraset belgesi çıkması durumunda miras pay oranları da belirlenecek. 

Abdülhamit'in varisleri, söz konusu yerlerin verilmesi mümkün olmadığından kendi miras payları oranında maddi karşılık talep ediyor. Anlaşma yapılamaması durumunda AİHM seçeneği gündeme gelecek.

Aralarında Galatasaray Adası'nın da bulunduğu pek çok değerli mülk için talepte bulunan varislerin en önemli dayanağı, kamulaştırmanın Cumhuriyet'ten sonra yapılmış olması!

Galatasaray Adası, Osmanlı maliyesinin 1875 yılında iflas etmesinin ardından, alacaklarının karşılığı olarak döneminde birçok ünlü eser yapan Mimar Sarkis Balyan'a verilmişti. Ancak Balyan'ın vefatının ardından adaya kimse sahip çıkmayınca Osmanlı vergi borçları ödenmediği gerekçesiyle el koymuştu. Ada 1914 yılında Türkiye'nin ilk denizcilik işletmesi olan Şirket-i Hayriye'ye kiralandı. 1957'te Galatasaray Kulübü'ne 150 bin TL'ye satıldı. 2006'dan beri de Suada olarak hizmet veriyor.



İSTENEN MÜLKLERİN BİR KISMI ŞÖYLE:

- Galatasaray Adası
- Sultanhamam'daki İzmirli Hanı
- İstanbul Gedikpaşa'daki tiyatro arsası
- Eyüp Kopçageçidi'ndeki 21 dönüm tarla
- Eyüp'te 18 dönümlük Bahariye Kışlası
- Kağıthane'de 20 dönüm arazi
- Bakırköy'de 70 dönüm arazi
- Bakırköy Veliefendi çayırı
- Dolmabahçe'de 30 dönüm bostan
- Beşiktaş Serencebey'de 2 dönüm bağ, Ihlamur'da 3 dönüm arsa
- İstanbul Horhor'da Konak ve 5 dönüm arsası
- Arnavutköy Akıntı Burnu'nda gazino ve müştemilatı
- Ortaköy'de Dalyan mahallesi ve Ali Saip Paşa Yalısı ile müştemilatı
- Paşabahçe İrcirli Köyü'nde 40 dönüm arazi ve şişe fabrikası
- Beykoz'da 40 dönüm bostan, üç bahçe, 6 tarla, 2 çayır, 3 arsa, 1 bağ, 1 dükkan ve yalısıyla Tokat çiftliği, Yalnız Servi çiftliği.
- Beykoz'da Abraham Paşa'dan alınan 38 dönüm arazi ve üzerindeki müştemilat
- Şişli'de İzzet Paşa çiftliği
- Çatalca ve Çekmece'de; Filifos çiftliği, Kaparya çiftliği, Safra çiftliği, Kılıçali Sağır çiftliği, Silivri çiftliği, Bosna çiftliği, Sazlı Bosna çiftliği, Haraççı çiftliği, Papas Bergos çiftliği, İzzettin çiftliği, Tozalak çiftliği ve Yahya Bey Kışlası. 

Kaynak: Vatan
Editör: TE Bilisim