Oyuncular Sendikası 27-30 Eylül 2012 tarihinde Toronto'da düzenlenen 20. FIA Uluslararası Aktörler Federasyonu Kongresi'nde oy birliği ile FIA üyesi oldu. Başkan Memet Ali Alabora'nın katıldığı toplantıda önümüzdeki 4 yılın çalışma politikasını belirleyen kararlar alınırken, oyuncuların işçi olarak kabul edilmedikleri ülkelerde işçi olarak kabul edilmeleri için ortaklaşa ve uluslararası bir çalışma yürütmenin yol ve yöntemleri tartışıldı. Çocuk oyuncuların haklarının korunması ile ilgili Oyuncular Sendikası tarafından verilen önergeyi Genel Başkan Memet Ali Alabora sundu. Bu önerge neticesinde çocukların çalışma şartları için mücadele eden örgütlere destek vererek bölgesel ve uluslararası düzeyde politika üreterek farkındalığın arttırılmasına karar verildi.   Kongre'de alınan kararlardan bazıları şöyle; - Oyuncuların çalışma hakları konusunda üyeler arası bilgi alışverişini sağlamak ve üye örgütleri oyuncuların tamamen işçi olarak kabul edilmeleri için yaptıkları çalışmalarda desteklemek için çalışma haklarının savunulmasında yararlanabilecekleri uluslararasıhukuk araçları ile ilgili farkındalık yaratmak. - Oyuncuların işçi olarak kabul edilmedikleri ülkelerde işçi olarak kabul edilmeleri için birleşik ve evrensel bir ses olmaya devam etmek.

- "İşçi" fikrini kapsamlı bir şekilde oturtmak için kampanya yapmak, eğlence sektöründe giderek yayılan farklı atipik sözleşme türleri arasındaki boşluğu azaltmak ve daha geleneksel çalışma türlerinin sunduğu avantajları sağlamak için çalışmak.

- Oyuncuların temel çalışma hakları gasp edilerek, bağlılık ilişkileri olmasına rağmen serbest meslek sahibi olarak çalışmaya zorlanmalarına karşı kampanya yapmak. FIA, 75 ülkeden 100'e yakın sanatçı sendikasını temsil eden ve Avrupa Birliği tarafından da taraf olarak kabul edilen bir federasyondur. FIA, oyuncular ve icracı sanatçıları ilgilendiren uluslararası hukuki düzenlemelerin yapılmasında, ekonomik, sosyal ve sanatsal çıkarlarının geliştirilmesinde etkin rol oynamaktadır.   Kaynak: Muharrem ERDEMİR
Editör: TE Bilisim