Çocuk oyuncaklarındaki yüz ifadelerinin ve nasıl algılandıklarının çocukların gelişimi için çok önemli olduğunun altını çizen bilim insanları yeni nesil oyuncakların görünümünden kaygı duymakta.

Yeni Zelanda’nın Canterbury Üniversitesi’nde araştırmacı olan Dr. Christoph Bartneck, minik Lego oyuncak figürlerindeki mutlu yüz ifadelerinin sayısı azalırken, sinirli yüz ifeadelerinin sayısının arttığını tespit etti.

6 bin Lego’yu inceleyen Bartneck, ‘çatık kaşlı öfkeli figürlerin çocuk gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğinden endişeli olduğunu’ belirtip genel olarak ‘çatışma temalı oyuncakların sayısında artış yaşandığını’ ifade etti.

Guardian sitesinin haberine göre, 1990’larda çok çeşitli yüz ifadeleri üretmeye başlayan Lego şirketi, her yıl oyuncaklarına çok sayıda yeni yüz eklemeye devam ediyor.

KÖTÜ KARAKTERLER VE ÖFKELİ İFADELER DAHA AKILDA KALICI

Yeni nesil oyuncaklarda, ‘mutluluk’ ve ‘kızgınlık’ en çok kullanılan duygusal ifadeler olarak öne çıkıyor.

“Yüz ifadelerine bakılarak oyuncakların doğrudan iyi veya kötüyü temsil ettiği söylenemez. Zaman zaman iyi karakterlerin sert ifadeleri ve kötülerin güzel yüz ifadeleri olabilir. Her iki durumda da, oyuncakların yüz ifadelerindeki çeşitlilik genel olarak artmış durumda” diyen 
Bartneck, ‘Lego ile büyüyen günümüz çocuklarının sadece gülümseyen yüzler değil, kızgınlık ve nefreti yansıtan yüzleri de hatırlayacağına’ dikkat çekti.

Yeni Zelandalı araştırmacı, “Oyuncak yüzlerini tasarlayanlar çok dikkatli olmalı ve oyuncakların çocuk gelişimindeki önemini unutmamalı” uyarısının altını çizdi.

Araştırmanın bulguları, Japonya’nın Sapporo kentinde 7 Ağustos’ta başlayacak ‘Birinci Uluslararası İnsan-Distribütör Etkileşimi Konferansı’nda sunulacak.


Kaynak:ntvmsnbc.com

Editör: TE Bilisim