The Empire Project’teki, Halil’in siyah beyaz karelerini içeren  “Recoil /Tepme” isimli sergisi 31 Mart tarihine kadar görülebilir.

Yaşamı ve çalışmalarını İsveç'te sürdüren, gündelik yaşamdaki peşin hükümleri insancıl bir duyarlıkla zorlayan ödünsüz siyah-beyaz fotoğraflarıyla, yaşam ve sanata radikal bir bakış açısı kazandırmaya girişen Halil, The Empire Project’deki ilk kişisel sergisiyle 2012 sanat sezonunu karşılıyor. Sergiyle paralel olarak Halil'in sergide yer almayan işleri , galeri oditoryumundaki bir slayt gösterimiyle 31 Mart'a kadar sanatseverlerle buluşuyor.

Fotoğrafçı, 20 Ocak'ta açılan “Recoil /Tepme” başlıklı sergisinde, yaşamı ve kariyerini harmanlayan, İstanbul, Ankara ve Stockholm gibi bellibaşlı kentlerde yakaladığı anları bir araya getiriyor. Recoil / Tepme başlıklı etkinlik, özetle sanat ve hayatta 'tanıklık', 'suskunluk', 'baştan çıkarma', 'beden', 'doğum' ve 'ölüm' gibi temaları özyaşamöyküsel bir gerçekçilik ekseninde gözler önüne seriyor. 

Sergiyi, The Empire Project'deki imzasıyla hazırlanan özel yayında değerlendiren, gazeteci Evrim Altuğ'a göre Halil, "Kendini, kendine ihanet etmeden yaşayabilmek uğruna soyadından dahi azade olabilme cüretini taşıyarak, genç yaşlardan itibaren kendini psikolojik ve politik bir ezelî mülteci olarak gerçekleştirmeye başlamış, bu nedenle de mevzubahis suça dahil olmamayı seçmiş bir fotoğraf sanatçısı. Belki de bundan, bir foto-muhabir olmaktansa, oto-muhabir olarak, kendi yaşamının izdüşümlerini eserlerinde ortaya koyuyor. Varlığından bizleri haberdar ediyor." 

Halil ayrıca, bugüne kadar, Türkiye'deki ‘Tinerci Çocuklar'ı yansıttığı 'Tiner Kokusu' (1998), Transseksüel seks işçilerini estetik ve etik bir kaygıyla belgelediği 'T.S.' (2003) ve önsözünü Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Milletvekili, eski 1968 lideri, sosyalist eylemci, yazar ve yayıncı Ertuğrul Kürkçü'nün yazdığı, Türkiye'deki 1968 - 1972 dönemini belgeselleştiren 'A Cloud of Black Smoke' /  'Kara Bir Duman Bulutu' (2007) adlı kitabın da editörü. 

Halil'in sergisi, 31 Mart tarihine dek, Pazar günleri dışında, 12.00-19.00 saatleri arasında, Empire’da görülebilir. 

 

Empire:

“Empire Projesi”, eski imparatorlukların merkezi İstanbul’un tarihsel olarak kültürel etki alanı içinde yer alan, ya da ondan önemli ölçüde etkilenen bölgelerde üretilen güncel sanatı tespit eder ve sergiler. Coğrafi olarak bu alan, Akdeniz’in tamamına yakını, Arap yarımadası, Doğu Avrupa, Anadolu, Karadeniz ve Orta Asya’dan oluşur.

Editör: TE Bilisim