Türk Turizm Dünyası için son derece olumlu gelişmelerin yaşandığını kapak konusu yapan TOURMAG Turizm Dergisi'nin yeni sayısı yayınlandı. Çözüm süreci ile birlikte Güneydoğu'da turizm patlaması yaşanacağını yazan dergi, ünlü tur operatörlerinden TURSAB yöneticilerine, bölge sivil toplum kuruluşlarından yerel gazetecilere kadar pek çok yetkili kişinin görüşlerine de yer verdi.

TOURMAG sayfalarında, ünlü tarihçi ve seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç’un bizzat bölgeye giderek yaptığı incelemeler ve çektiği fotoğraflarla TOURMAG için kaleme aldığı "Güneydoğu'nun Mücevherleri" başlıklı yazısı da yer almakta...  

BÖLGEYE KÜLTÜR TURİZMİ DOPİNGİ...

Bir başka gelişme ise, derginin baskıya girmesiyle birlikte hükümet çevresinden geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan GAP Eylem Planı’nın, turizm ile ilgili yapılan hazırlık çalışmalarının tamamlandığı açıklandı.

İNANÇ TURİZMİNE AĞIRLIK VERİLECEK, BÖLGEYE 300 BİN SÜRYANİ GELECEK...

GAP Eylem Planı kapsamında inanç turizmine de ağırlık verileceği belirtilirken, hazırlanacak yeni projelerle bölgeye 300 binden fazla Süryani'nin geleceği öngörüldü. Bölgede turizminin tam anlamıyla harekete geçirilmesinin hedeflendiğinin altı çizilirken, yeni bir Süryani Kilisesi'nin de inşa edileceği ifade edildi. 

İKİ MANASTIR VE KİLİSELER RESTORE EDİLECEK...

Belirgin bir istihdamın sağlanmasının yanı sıra turizm gelirlerinde de büyük bir artış  sağlayacak master planın, yenilikçi projeleri hayata geçirmesi gibi bir misyonu olduğu da belirtildi. Bu kapsamda GAP bölgesinde yer alan "Hah (Anıtlı) Kilisesi", "Mor Evgin Manastırı" ve "Mor Kiryakus Manastırı"nın kısa zamanda restore edilerek ziyarete açılması planlanıyor.

İNANÇ PARKI GELİYOR...

Mısır'daki piramitlerden sonra uygarlık tarihi açısından en önemli arkeolojik bulgu kabul edilen ilk tapınak Göbeklitepe, Nuh’un gemisiyle anılan Cudi Dağı, Hz. Nuh Peygamber’in türbesinin bulunduğu Cizre, Hz. İsa’nın on iki havarisinden biri olan Yohanna’nın yaşadığına ve İncil kopyalarını sakladığına inanılan Rumkale, Deyrul Zafaran ve Deyrul Umur Manastırları, bölgede iç içe geçmiş yaşamların ve inançların örneklerini oluşturuyor. GAP Bölgesi Turizm Master Planı’nda ayrıca, kültürel ve dinsel çeşitliliği bütüncül bir yaklaşımla ele almayı hedefleyen Nusaybin İnanç Parkı Projesi de düşünülmekte.