Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) düzenlediği “Haydi Karikatür Çizelim” başlıklı Karikatür Atölyesi’ne devam eden 24 gence  üç ayın sonunda ustaların katıldığı bir törenle sertifikaları verildi.

 

İstanbul-Türkiye’nin en büyük gazetecilik meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Akademi tarafından geleceğin çizerlerini yetiştirmeyi amaçlayan “Haydi Karikatür Çizelim” başlıklı karikatür atölyesi sertifika töreniyle sona erdi.

7 Aralık’ta başlayan ve 3 ay süren atölyenin koordinatörlüğünü TGC Yönetim Kurulu üyesi ve karikatürist Kamil Masaracı üstlendi. Karikatürün ustaları Ercan Akyol, Latif Demirci, Musa Kart ve Semih Poroy, atölye çalışması kapsamında karikatürün inceliklerini, çizim tekniklerini gençlere öğretti. Yoğun ilgi gören atölye çalışmasının sonunda gençlere sertifikaları düzenlenen törenle takdim edildi.  Çemberlitaş’ta bulunan TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen törene; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Yönetim Kurulu üyesi ve karikatürist Kamil Masaracı, çizerler Musa Kart ve Ercan Akyol’un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Ustalar gençlerle buluştu

Törenin sunuculuğunu üstlenen TGC Genel Sekteri Sibel Güneş şunları söyledi:

“1946 yılında kurulan TGC, Türkiye’nin en önemli ve en yaygın gazetecilik meslek örgütü. 3700’e yakın gazeteci üyesi bulunuyor. Üyelerimizin arasında önemli çok değerli edebiyatçılar da var. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Akademisi ‘Haydi Karikatür Çizelim’ başlığıyla karikatür atölyesi çalışmasını 7 Aralık’ta başlattı. Karikatür dünyasının en önemli isimlerini sizlerle buluşturdu. Karikatürün bu değerli ustaları, gazetelerde görev yapıyor. Gazeteciler yazdıkları, karikatüristler de çizdikleri nedeniyle yargılanıyorlar. Yeterince hoşgörü olmayan bir ülkede yaşamanın sıkıntılarını yaşıyor.”

 

Kamil Masaracı: Bol bol çizin         

TGC Yönetim Kurulu üyesi ve karikatürist Kamil Masaracı törende yaptığı konuşmada “Geleceğin ünlü karikatüristleri hepinizi selamlıyorum. Hepinizin yolu açık olsun. Çizginiz de keyfiniz de bol olsun” diyerek gençlerin çizmeye devam etmelerini istedi.  

Ercan Akyol: Öğrenmenin yaşı yok

Çizer Ercan Akyol atölye çalışmasına 7’den 70’ye her yaştan kişinin katıldığına dikkat çekti. Küçük yaşlardan itibaren çizmenin önemine vurgu yapan çizer Akyol, şunları söyledi: “Ben çok memnun oldum bu çalışmaya katılmaktan. Burada tabii ki sertifikayı almakla karikatürcü olunmadığını herkes biliyor. Katılımcılar bunu da öğrendiler. Öğrenilenlerin kağıda fiziksel olarak çok kısa sürede yansıması zordur; ama birikim devam ettikçe başarılı sonuçlar da beraberinde gelir.”

 

Musa Kart: Mizahla olmayı sürdürün

Çizer Musa Kart sertifika alan gençlerin çizmeye devam etmelerini istedi. Öğrenmenin hayat boyu sürdüğüne vurgu yapan Kart, şu tavsiyelerde bulundu: “İşe başlıyoruz ama bitmiyor bu işler çocuklar. Hâlâ her gün yeni bir şeyler öğreniyoruz. Yeni şeyler fark ediyoruz. Bu işi seviyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Mizah duygusunu içimize sindirirsek, hayatın her alanına mizah duygusuyla bakmayı becerebilirsek bu çalışmalardan ciddi yarar sağlamış olacağız. Size de ciddi katkı getirecektir. Ne yaparsanız yapın mizahla beraber olmayı sürdürün.” 
Konuşmaların ardından sertifika törenine geçildi. TGC Başkanı Turgay Olcayto, atölye çalışmasına katkıda bulunmaları nedeniyle karikatüristlere sertifikalarını takdim etti. Ardından kursiyerlere sertifikaları verildi. 

 

  

Editör: TE Bilisim