12 Haziran 2015’te Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenecek Birinci Avrupa Oyunları’nın logosunu tasarlayan, ünlü tasarımcı Adam Yunisov Türkiye’de.

Yakın zamanda Türkiye’deki yatırımlarıyla ön plana çıkan Azerbaycan’ın önemli holdinglerinden Cahan Holding için yeni kurumsal kimlik tasarımı yapan Yunisov, “Türkiye benim ikinci yurdumdur. Azerbaycan iş dünyası ile Türk iş dünyası güç birliği yapmalıdır. Bizim kültürümüz ve geleneklerimiz ortaktır. Bu sebeple Türkiye’de çalışmak, üretmek bana hiç zor gelmiyor…” diyen Yunisov, Birinci Avrupa Oyunları için tasarladığı logo hakkında  “logoda yer alacak elementler bu organizasyonun hedef kitlesinin geniş olması sebebiyle öncelikle kolayca algılanmalı ve akılda kalıcı olmalıydı. Ve tabii ki Azerbaycan’ı ve Avrupa Olimpiyat Oyunları’nı anlatmalıydı. Bu sebeple seçilen elementlerin sadeliği ve doğallığı ilk kriterdi” dedi.

Azerbaycan’ın sadece bir petrol ülkesi olmadığı, tarihi ve kültürel varlıklarıyla da dünyada adından söz ettirecek kadar zengin geçmişe ve kültüre sahip olduğunu da belirten Adam Yunisov; Bu nedenle amblemi 5 temel element üzerine kurmuş. Bu elementler nar, Simurg Kuşu, alev, halı ve dalga olarak belirlenerek dairesel bir tasarıma dönüşmüş.

Akademik eğitimini Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde tamamlayan Yunisov “logo tanıtım töreninde de belirttiğim gibi alevden doğan ve gökle yer arasında müjdeci olan Simurg Kuşu (Zümrüdüanka) Azerbaycan misafirperverliğini, Simurg Kuşunun alev şeklindeki kanatları “Odlar Yurdu (Ateşler diyarı) Azerbaycan’ı, Azerbaycan’ ın adeta simgesi haline gelen lezzetli meyvesi nar “birliği”, Simurg kuşunun hırçın deniz dalgaları şeklindeki kuyruğu, Hazar denizini ve deniz seviyesinden 28m aşağıda dünyanın en alçak noktasında yer alan başkent olan sahil şehri Bakü’yü, UNESCO’nun 2010’da insanlığın maddi ve manevi mirasının örnekleri listesine dahil ettiği Azerbaycan halısı ise “yaratıcılığı” temsil ediyor” diyerek tasarladığı logonun hikayesine dikkat çekti.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki iş ilişkilerinin güçlenmesi yönünde çalışmalar yapan Adam Yunisov merkezi İstanbul’da bulunan Yaban Grubuna kreatif danışmanlık yapmaktadır.

 

AVRUPA OYUNLARINA GÜNLER KALA HAZIRLIKLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR

Azerbaycan'ın doğasından ve mirasından ilham alınarak tasarlanan maskotlar "Ceylan" ve "Nar" olarak belirlenmiştir. Bu maskotlar ülkenin "gururlu tarihi" ve "umut dolu geleceğini" yansıtmaktadır.

Koşu yarışları dışında Büyük Şor Gölü yakınındaki açılış ve kapanış törenlerinin yapılacağı Bakü Ulusal Stadyumu inşaatını Türk şirketi Tekfen İnşaat üstlendi. 68.000 kişilik kapasiteli stadyumun, Kafkasya’nın en büyük stadyumu olduğu belirtiliyor 496.000 m2 toplam saha alanında yerleşen ve 204.000 m2 toplam kapalı inşaat alanı bulunan proje, ticari alanlar, engelli, genel kullanım, basın ve özel kullanıma ayrılmış kısımları içeriyor. Stadyumun 640 milyon dolara mal olduğu, işverenin Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) olduğu belirtildi.

Avrupa Olimpiyat Komitesi (EOC) Aralık 2012’de, ilki 2015’te olmak üzere her dört yılda bir düzenlenecek olan Avrupa Oyunları’nı ev sahipliği yapma fırsatını zengin petrol kaynakları olan Azerbaycan’a vermişti. 17 gün sürecek Avrupa Oyunları’nda 16 Olimpiyat spor dalı 4 olimpiyat dışı olmak üzere 20 spor dalında yarışmak üzere kıta çapından 6 binden fazla sporcu katılacak. Okçuluk, atletizm, plaj voleybolu, bisiklet, atıcılık, yüzme, masa tenisi, tekvando ve triatlon dallarında sporculara 2016 Rio Yaz Olimpiyat Oyunları için yeterlilik fırsatı sunulacak.

Avrupa Oyunları’nın başlamasına günler kala şehirde hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Avrupa Oyunları’na 1 milyon seyircinin, 750 de basın mensubunun katılması bekleniyor. Avrupa’nın her ülkesinden gelecek olan 6000 sporcunun konaklayacağı “Atlet köyü” inşa edildi. Gelen sporcuların konaklayacağı lüks rezidanslarda sporcuların güvenliği ve rahatlığı için her şey düşünülmüş durumda. 13 bloktan oluşan Atlet Köyü’nde sporcular için 3755 oda var. Basın mensupları için ise 4 bloktan oluşan 1464 odalı “Medya Köyü” var. Ayrıca yarışların düzenleneceği beş yeni bina inşa ediliyor. 7 bin kapasiteli Ulusal Jimnastik Arenası, 26-27-28 Haziran’da yapılacak yarışların yapılacağı 1600 kapasiteli BMX Velopark, Bakü’nün batısındaki Bakü Atıcılık Merkezi, Bakü Su İdmanı Sarayı ve Bakü Ulusal Stadyum.

Avrupa Oyunları, Avrupalı sporcuların katılımıyla dört yılda bir yapılması planlanan çok sporlu organizasyon. Oyunlar Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği (EOC) tarafından düzenlenmektedir.

Avrupa Oyunları organizasyonun yapılma kararı, 8 Aralık 2012'de Roma'da yapılan 41. Avrupa Ulusal Olimpiyat Komiteleri Genel Kurulu'nda alındı. 19 spor dalının yer alacağı oyunların ilki, 2015'te Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılacaktır.