Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar...

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İzmir de kordonda bulunan ve restorasyonu devam eden Müzeye, Atatürk’ün İzmir’e gelişinde giymiş olduğu, askeri ve sivil kıyafetleri, ilk kez aslına uygun olarak bu konuda uzman ve tek yetkili olan, Atatürk Kıyafetleri ve Kültürü Araştırma Merkezi kurucusu Modacı Hüseyin ÖZKAN tarafından hazırlanan bir proje Dosyası İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Anıtlar ve Rölove Müdürlüğüne, sunulduğu anlaşılmıştır.

 

ÖZKAN,1976 yılından bugüne kadar, Atatürk Kıyafetleri ve Kültürü Araştırma Merkezi Başkanı olarak, başta K.K.T.C olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelere, Atatürk’ün Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde giymiş olduğu kıyafetleri, ölçülerine, rengine, aslına uygun, tarihi bilgi ve belgeleri  ile birlikte hazırladığı kıyafetler,  çok sayıda yurt içi ve dışı müzelerde sergilenmekte olup, Atatürk ün kıyafet kültürünü müzelerde yaşatıp kazandırmaktadır.

 

Kültür ve Turizm Bakanımızın, teşvikleriyle, Atatürk Kıyafetleri ve Kültürü Merkezinin hazırladığı Atatürk’ün birçok askeri ve sivil kıyafetleri, Kültür ve Turizm Bakanlığının Türk kültürüne, sanatına verdiği önem dolayısı ile eserlerimize sahip çıkarak, ülkemize kazandırılmış ve bu eserler nadide köşelerde sergilenmektedir.    

 

ÖZKAN, Atatürk’ün kıyafetlerini hazırlamak için uzun süre araştırma yapmış, kıyafetler üzerinde bilimsel çalışmaları nedeniyle Özel izinle halen çalışmalarını sürdürmektedir. Taklit eden bazı kimseler çıkmış ise de bunda başarılı olamamışlardır. Çünkü; Atatürk kıyafetlerini bilgi ve belgeler ışığında yapılmayan çalışmalar gerçeği yansıtmamakta ve kültürümüzü yozlaştırmaktadırlar. Bu cümleden olarak bu ciddi çalışmalar bilimsel olarak yapılması gerekir. Kurumların bu konuda çok dikkatli olmaları ve ticari zihniyetle olaya yaklaşanlara izin vermemeleri yerinde bir hareket olur.

 


Son zamanlarda müzelere yapılan mumya heykeller kıyafetlerin ölçülerine göre uygun olmayıp konfeksiyon kıyafetleri giydirilip ziyaretçilere, Atatürk’ün kıyafetleri olarak takdim edilmektedir. Bu,  Atatürk kıyafet kültürünü yozlaştırmaktan öteye gitmemektedir. Bilimsel çalışmalar ışığı altında yapılan çalışmalarda ise mutlaka Müze Müdürlüğünü ve ziyaretçileri bilgilendiren bir kitapçığın verilmesi gerekir.

 

ÖZKAN, kurum ve kuruluşlara Atatürk kıyafetleri köşelerin kazandırılması ve gelecek nesillere Atatürk’ün şıklığı ve kıyafet kültürünün yaşatılmasıyla ilgili olarak, Bolu Kent Müzesi, Ardahan müzesi için çalışmalar yaptığını da açıklamıştır.

 

İzmir Kordondaki Müze Açılışında istendiği takdirde yurt genelinde yapılan defilelerimizden “Cumhuriyet Güneşi” adını taşıyan Atatürk kıyafetleri konulu, küçük bir defileyle renk katmayı düşünerek bu konuda verilen dosyamızda yer almıştır.

Editör: TE Bilisim