19-29 Mart 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Akbank Kısa Film Festivali, yurt içi ve yurt dışından geniş katılımı, farklı bölümleri, atölye çalışmaları ve söyleşileriyle sinemaseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Festival’in “ULUSLARARASI BÖLÜM”ünde bu yıl; Türkiye, Almanya, ABD, İspanya, Fransa, Belçika, Brezilya, Polonya, Finlandiya, Küba, Polonya, Kolombiya, Arjantin, Avustralya, Norveç, Macaristan, İtalya, İsrail, Güney Kore ve Kanada’dan gelen kısa filmlerin yanı sıra, Cannes, Clermont-Ferrand, Rotterdam, Milano, Berlin, Sydney gibi dünyanın saygın film festivallerinde gösterilen ve ödül alan kısa filmler de sinemaseverlerle buluşuyor.

Festival’in “KISADAN UZUNA” bölümü, bu yıl usta yönetmen Ümit Ünal’ı konuk ediyor. Uzun metraj filmlerinden sonra kısa filmler çeken ve kısa filme olan ilgisi ile tanıdığımız Ümit Ünal’ın baştan sona dijital olarak çekilmiş ilk Türk filmi olan “9” ve kısa filmleri Akbank 8. Kısa Film Festivali kapsamında seyircilerle buluşacak. Ayrıca “Kısadan Uzuna” başlıklı söyleşide Ümit Ünal, sinema serüvenini kısa filmcilerle paylaşacak.

Bir başka usta Can Dündar’a ayrılan “BELGESEL SİNEMA” bölümünde, yönetmenin “Yılmaz Güney”, “Aşk Bu mu” ve “Tan Baskını” isimli belgeselleri gösterilecek. Ayrıca Can Dündar, “Belgesel Sinema” başlıklı söyleşide deneyimlerini paylaşmak üzere festival izleyicileriyle bir araya gelecek.

“DENEYİMLER” bölümünün konuğu ise; Sebastian Wiegärtner. Almanyalı genç görüntü yönetmeni, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaptığı “Shooting with HD-DSLR” atölyesi ile festivale derinlik katacak. Sebastian Wiegärtner, Festival’deki söyleşisinde HD-DSLR kameralarla çekim yapmanın inceliklerini ve dijital sinemada görüntü estetiği konularını anlatacak.

CANLANDIRMA KISALAR” bölümünde, Türkiye’den ve dünyadan 19 canlandırma kısa film örneğine yer verilecek.

“ÖZEL GÖSTERİM” bölümünde 28 Mart 2012, Çarşamba günü Mehmet Özgür Candan’ınGeçmiş Mazi Olmadıadlı filmi izleyicilerle paylaşılacak.

Festival kapsamındaki söyleşilerde; 25 Mart 2012, Pazar günü Laçin Ceylan, Akasya Asıltürkmen, Türkü Turan ve Melih Selçuk “Oyuncu Gözüyle Kısa Film” isimli söyleşi ile, 27 Mart 2012, Salı günü Avukat Erdem Türkekul, BİROY Başkanı Atilla Engin ve SENDER Başkanı Nilgün Öneş Telif Hakları isimli söyleşi ile sinemaseverlerle bir araya gelecek.

Akbank 8. Kısa Film Festivali jürisi, her yıl olduğu gibi bu yılda üç farklı kategoriden oluşuyor. Festivalin, 372 filmin başvurduğu yarışmalı bölümü “FESTİVAL KISALARI”nı oluşturan ön eleme jüri kurulu, Belgesel Yönetmeni Emel Çelebi, Kurgucu Bora Gökşingöl ve Yönetmen Selim Evci’den oluşuyor.

Festivalin “EN İYİ KURMACA FİLM”ini belirleyecek Kurmaca Kategorisi Jüri Kurulu; Yapımcı Zeynep Özbatur, Oyuncu Uğur Polat, Sinema Yazarı Cüneyt Cebenoyan, Yönetmen Seren Yüce ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı’dan oluşuyor.

EN İYİ BELGESEL FİLM”i belirleyecek Belgesel Kategorisi Jüri Kurulu’nda ise; Yazar Yekta Kopan, Belgesel Yönetmeni Ethem Özgüven ve Aysim Türkmen, Gazeteci ve Sinema Yazarı Burçak Evren, Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı yer alıyor.

Jüri kurullarının festival sürerken yapacakları değerlendirmenin ardından belirlenecek “En İyi Kurmaca Film” ve “En İyi Belgesel Film” yönetmenleri 29 Mart 2012, Perşembe günü gerçekleştirilecek kapanış gecesinde Akbank Sanat tarafından 8.000 TL ile ödüllendirilecek.

20 ülkeden 110 film, 40 seans, 11 söyleşi ve atölye çalışması, sinema dünyasından 21 konuğun yer aldığı Akbank 8. Kısa Film Festivali’nin kapısı 10 gün boyunca herkese açık olacak ve tüm etkinlikler ücretsiz olarak Akbank Sanat’ta izlenebilecek. Ayrıca seanslara geç kalanlar için film gösterimleri, Akbank Sanat’ın cafesinde de eş zamanlı olarak gösterilecek.

 

Editör: TE Bilisim