Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) elektronik haberleşme sektörüyle ilgili kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veren kanun hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi, hemen akabinde bir kritik iptal kararına daha imza attı.

Adalet Bakanı'nın yapılan yasa değişikliği ile HSYK üzerindeki etkinliğinin artırılmasına yönelik tepkiler ve CHP'nin, 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açması AYM tarafından karara bağlandı.

Kanunun Adalet Akademesi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini reddeden AYM, buna karşılık Adalet Bakanı'na verilen tüm ek yetkilerin iptal edilmesine karar verdi.

TBMM'den geçen ve Cumhurbaşkanı Gül'ün de onaylaması ile Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak 27 Şubat'ta yürürlüğe giren Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişiklik öngören "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" uyarınca HSYK'nın 22 üye dışındaki tüm çalışanlarının görevleri sonlandırılmıştı. Adalet Bakanı'na da görevi sonlanan bürokratların atamasına ilişkin geniş yetkiler tanınmıştı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

İptal kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yargının bağımsızlığının önemini vurgulayarak, "Atanmış olanlar, eğer ortalama bir ahlaka sahipseler, AYM kararı Resmi Gazete'de yayınlanır yayınlanmaz etik olarak istifa etmeliler. Çünkü yargının bağımsızlığı çok önemli. Buna en ufak bir şüphe düşmemeli." demekte.

Buna karşılık Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürütülemediği gerçeği de orta yerde durmakta!


Editör: TE Bilisim