Vali Şahin Edirne’de kolları Balkanlara uzanan bir festival düzenlemekten çok mutlu olduklarını ve Uluslararası Edirne Film Festivali’nin şimdiden ülkemizde düzenlenen festivaller arasında dördüncü sıraya yerleşmeye aday olduğunu da ekledi.

Festival’in Sanat yönetmeni Yıldırım Yanılmaz ise yarışma filmlerinden jüriye, onur ödüllerinden özel gösterimlere uzanan bir yelpazede festival programını açıkladı… Aşağıda festival programını bulabilirsiniz…

ULUSLARARASI EDİRNE FİLM FESTİVALİ 20-26 KASIM’da…

Bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan Uluslararası Edirne Film Festivali Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’nin destekleriyle 20 – 26 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleşiyor. Uluslararası ve ulusal film yarışmaları, engelsiz film gösterimleri, sergiler ve sinemacılarla söyleşilerin yer aldığı festival programı 13 Kasım'da İstanbul’da gerçekleşen bir basın toplantısıyla açıklandı.




TONY GATLİF EDİRNE’DE

Festival’de Uluslararası Uzun Film yarışması jüri başkanlığı görevini üstlenecek Cezayir asıllı Fransız (Roman) yönetmen Tony Gatlif yapıyor. 'Transilvanya', 'Özgürlük', 'Öfkeliler', 'Çılgın Yabancı' gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni olan Gatlif’in son filmi 'Geronimo', festival kapsamında Edirneli seyirciyle buluşacak. Gösterim sonrası Gatlif sinemaseverlerle bir araya gelecek.  Balkan ve Doğu Avrupa sinemasından filmlerin jüri karşısına çıkacağı yarışmada kazanan en iyi film “Günebakan En İyi Uluslararası Film” ödülü ve 10.000 Euro’nun sahibi olacak.

TONY GATLIF KİMDİR

10 Eylül 1948'de Cezayir'de doğan Tony Gatlif, Cezayir'i 60'ların sonlarında terk etti. 1966'da, bir akşamüstü daha sonra onun için tavsiye mektubu yazacak olan idolü Michel Simon'la tanışmaya karar verdi ve bu yüzden drama dersleri almaya başladı. 1978 yılında Cezayir Savaşı'nı hatırlatan 'Terre au Ventre' filmini çekti. Ancak Tony Gatlif'in esas öne çıkan filmi 'Les Princes' oldu. 1997 yılında, Roman müziği için gerçek bir ilahi olan 'Latcho Drom'u çekti. 1997 yılında, genç bir Roman'ın kayıp bir şarkıcıyı aramak için Romanya'nın bir köyüne gelişini anlatan 'Gadjo Dilo'yu çekti. Film, Fransa'da olduğu kadar yurtdışında da ilgi çekti. 2004 yılında, seyirciyi Endülüs ve Mağrip'te bir yolculuğa çıkardığı, müziğin ve bütün karakterlerin filmin kahramanlarının adımlarını izlediği 'Exil' filmiyle Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülünü aldı. 2010 yılında 2. Dünya Savaşı'nda Fransa'daki Romanların gözaltına alınışını ilk defa anlatan 'Liberté (Korkoro)' filmi, 2011 yılında da Stephane Hessel'in Avrupa'daki öfke dolu harekâtı anlatan 'Indignados' filmi gösterime girdi. 2014'te Cannes Film Festivali'ne seçilen son filmi 'Geronimo', İspanyol ve Türk toplumlarının karşı karşıya gelmelerini anlatıyor: Flamenko'nun 'Batı Yakası Hikâyesi' ile buluşması.

 

GERONİMO!

Ünlü yönetmenin festivalde gösterilecek son filmi Gerenimo’nun konusu ise şöyle: Güney Fransa’da, boğucu Ağustos sıcağında St Pierre mahallesindeyiz. Türk kökenli genç Nil Terzi, görücü usulü evliliğinden kaçıp Çingene sevgilisi Lucky Molina’nın kollarına koşar ve mahallenin tüm havası değişir. İki grup arasındaki düşmanlık, karşılıklı tartışmalar ve müzikal atışmalarla alevlenince, herkesi yatıştırmak ve durumu kurtarmak genç sosyal eğitimci Geronimo’ya düşer

  

ULUSAL JÜRİ BAŞKANI BİKET İLHAN

Ayın karanlık Yüzü, Kayıkçı, Sokaktaki Adam ve ünlü şair Nazım Hikmet Ran’ın hayatını anlatan Mavi Gözlü Dev filminin yönetmeni Biket İlhan festival kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Film Yarışmasının jüri başkanlığını üstleniyor. Türkiye sinemasının en iyi filmlerinin yer aldığı yarışma kapsamında “En İyi Film” , “En İyi Yönetmen”, “En İyi Kadın Oyuncu”, “En İyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Senaryo” ve “En İyi Görüntü Yönetmeni” olmak üzere 6 dalda Günebakan Ödülü sahiplerini bulacak.

Uluslararası ve ulusal yarışmalarda ödül almaya hak kazanan filmler toplamda 140.000 TL’lik ödülün de sahibi olacaklar.

Festival jürisi

En iyi Günebakan Ödülü verecek Uluslararası Ana Jüri Tony Gatlif (Jüri Başkanı), Zeynep Dadak, Vladimir Karanikolov, Cristian Comeaga ve Guilia Achilia'dan oluşuyor. 
Ulusal Uzun Metraj jürisi ise Biket İlhan (jüri başkanı) Şenay Gürler, Okan Arpaç, Aytekin Çakmakçı ve Seyfettin Tokmak'tan oluşuyor. Kısa Film jürisinde yer alan isimler ise şöyle: Begüm Akkaya, Elfe Uluç ve Uğur Şahin.

Festivalin Siyad Jürisinde Çoşkun Çokyiğit, Çağdaş Günerbüyük ve Fatih Özgüven yer alıyor. 

 

FESTİVAL FİLMLERİNDE TÜRKİYE GALASI

Michael Almereyda’nın 2015 yapımı 'Deney' filmi , José Manuel Cravioto’nun 2015 yapımı 'İntikam Gecesi' filmi, Ognjen Svilicic’in, 'Kurallar Böyle' filmi, Yared Zeleke’nin Etiyopya yapımı 'Kuzu' filmi gibi yirmiye yakın film festival kapsamında Türkiye galalarını gerçekleştirecek.




Editör: TE Bilisim