Uluslararası Edirne Aynalı Süpürge Film Festivali

2- 8 Ekim 2015 - Edirne

Trakya [Thraki (Yunanca), Тrakiya (Bulgarca)]

 

Trakya, Türkiye’nin, Avrupa’daki topraklarını (Edirne, İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ), kapsayan Doğu Trakya,  Meriç Nehri’nin batısında Yunanistan'a bağlı Batı Trakya, Bulgaristan'da kalan Kuzey Trakya’nın oluşturduğu, İstanbul ve Edirne gibi çok önemli tarihsel merkezleri de içinde barındıran bölgenin ortak adı.

Üç farklı denizle (Ege, Marmara, Karadeniz) çevrili olan Trakya bölgesi, sahip olduğu büyük potansiyele rağmen İstanbul dışında, sinema alanındaki etkinlikler konusunda oldukça yetersiz. Edirne gibi hem Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olarak hem de çok önemli tarihsel kimliğiyle Doğu Avrupa ve Balkanları birleştirebilecek ve kültür sanat alanında da bir cazibe merkezi haline gelebilecek bir şehir, içeriğinde pek çok akademik ve sanatsal etkinliği, sosyal sorumluluk projelerini de barındıran kapsamlı uluslararası bir film festivalini hak etmektedir.

Uluslararası Edirne Aynalı Süpürge Film Festivali, 2-8 Ekim 2015 tarihleri arasında, Edirne’de gerçekleşecek. 100’ün üzerinde filmin gösterileceği Festivalde, Türkiye ve Balkan ülkelerinin sinemalarının seçkin örneklerinin yanı sıra dünya sinemasından da yeni filmler gösterilecek. Ağırlıklı olarak Balkan sinemasına, özel ağırlık verecek festivale dünyanın dört bir yanından ve Türkiye’den yönetmenler, oyuncular, senaristler, eleştirmenler, basın mensupları ve sinema emekçilerinden oluşan yaklaşık 100 konuk davet edilecek.

Festival süresince, Balkan ülkelerinin sinemacıları arasında sonraki projeleri için çeşitli iletişim kanalları açabilecekleri ve ortak yapım anlaşmaları yapabilecekleri bir alan yaratılmış olacak.

Edirne merkezde ( 5 ) salon ve ( 2 ) kültür merkezinde Festival boyunca film gösterimlerinin yanı sıra, gerçekleştirilecek, fotoğraf, senaryo, kurmaca, belgesel ve kısa film yapımı atölyelerinin yanı sıra, Balkan ülkelerinden davet edilecek Sinemacılar ve filmleri ile müzisyenlerin konserlerine de yer verilecektir.

Ayrıca çeşitli semtlerde kurulacak stantlarla, Festival sinemalarına katılmakta zorlanan izleyicilere Yarışma dışı Yerli Filmler gösterilecektir.

Uluslararası ve Ulusal Filmler bu festivalde yarışacak kazananlara, Dünya kültür mirasına da giren Edirne’ nin, ilginç sembolü olan “ AYNALI SÜPÜRGE “ ve parasal ödüller,  tüm yarışmalara katılıp derece alanlara verilecektir

Bu Kültürel etkinlik, bir cazibe merkezi olarak, Edirne’ yi Turistik ve tarihsel bazda ön plana çıkaracak, Görsel ve Yazılı basının devamlı haberleriyle Dünya ülkelerine layıkıyla tanıtma olanağı sağlayacaktır.

Festival başkanı ve sanat danışmanı

YILDIRIM YANILMAZ