Bu yıl 5. yaşını kutlayan Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, 17 Kasım’da başlıyor! Woody Allen’dan George Clooney’e, usta isimlerin beklenen filmlerinin Türkiye prömiyerlerine evsahipliği yapacak festivalde; Brezilya’dan Hindistan’a, İran’dan Kırgızistan’a, 39 ülkeden toplam 107 film gösterilecek. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, ulusal ve uluslararası yarışması, yerli sinemacılara özel sunduğu Bosphorus Film Lab desteği ve Béla Tarr, Aida Begic,Bobby Roth, Majid Majidi gibi ünlü konuklarıyla Kasım ayının en çok konuşulacak etkinliklerinden biri olacak.

 

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ile İstanbul Medya Akademisi tarafından ve T.C. Kültür ve Turizm BakanlığıSinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, bu yıl 5. yaşını kutluyor. 17-26 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek festival, Türkiye ve dünya sinemasının en yeni örneklerini İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak.

 

Béla Tarr, Aida Begic, Bobby Roth, Majid Majidi, A.R. Rahman gibi birçok ünlü sinemacıyı İstanbul’da ağırlayacak festivalde, Brezilya’dan Hindistan’a, İran’dan Kırgızistan’a, 39 ülkeden 43 uzun ve 64 kısa metraj olmak üzere toplam 107 film gösterilecek. 5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, ulusal ve uluslararası yarışması, yerli sinemacılara özel sunduğu Bosphorus Film Lab desteği ve ünlü konuklarıyla Kasım ayının en çok konuşulacak etkinliklerinden biri olacak.

 

Festivalden yerli sinemaya büyük destek!

5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin bu yılki yeniliklerinden ilki Bosphorus Film Lab olacak. Festivalin TRT'nin kurumsal iş ortaklığı ile geçen yıl başlattığı Yapım Destek Platformu, bu yıl Bosphorus Film Labadını alıyor ve yerli sinemacılara olan desteğini güçlendirerek sürdürüyor. Türkiye sinemasında filmlerin gelişmesine katkı sağlamak, genç yapımcı ve yönetmenlerin yeni filmler üretmesine maddi ve manevi destek oluşturmak ve sinemamızın yurt içinde ve yurt dışında tanıtılması amacıyla yola çıkan Bosphorus Film Lab, uzun metraj kurmaca film projelerinin yapım süreçlerine katkı sunacak.

 

Pitching ve Work in Progress başlıklı iki kategoride seçilecek projelerin ekipleri 19-23 Kasım tarihlerinde dünyaca ünlü film danışmanı Hayet Benkara eşliğinde düzenlenecek atölyelere katılacak ve ortak yapım, pitching ve finansal plan hazırlama konularında projelerini geliştirecekler. TRT'nin kurumsal iş ortağı olduğu Bosphorus Film Labde Pitching kategorisinde yarışan bir proje, TRT Ortak Yapım Ödülü’nü alırken, Work in Progresskategorisinden bir proje de 25.000 TL değerindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’nü kazanacak. Ayrıca iki kategoriden birer projeye de toplam 100.000 TL değerinde Digiflame Post Prodüksiyon Hizmet Ödülü sunulacak.

 

FestivaliGeorge Clooney açıyor!

Festivalin açılış filmi ise, yılın merakla beklenen projelerinden Suburbiconolacak. Confessions of a Dangerous Mind” (2002) ile başlayan yönetmenlik kariyerini eleştirmenlerden övgüler alan Good Night and Good Luck” (2005), Leatherheads” (2008), The Ides of March” (2011) ve The Monuments Men” (2014) gibi filmlerle sürdüren George Clooney’nin yönetmenliğini yaptığı 6. sinema filmi Suburbicon, bitmek bilmeyen bir banliyö kabusunu anlatıyor.

 

Ethan Coen ve Joel Coen kardeşlerin senaryosunu yazdığı filmde ise Matt Damon, Julianne Moore ve Josh Brolinbaşrolleri paylaşıyor. 1950'li yıllarda geçen neo-noir türündeki filmde, sakin ve sıradan insanların yaşadığı, huzurlu bir banliyö mahallesinde yaşayan Gardner Lodge’un trajik bir olay sonrası mahallenin ihanet, aldatma ve şiddet dolu gizemli bölgelerini keşfe çıkarak kabusun içine dalması anlatılıyor. Geçtiğimiz ay dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nden George Clooney’e Fondazione Mimmo Rotella Ödülü’nü, Julianne Moore’a ise Franca Sozzani Ödülü’nü getiren film, Coen kardeşler sinemasının etkisini ağırlığınca hissettirdiği, eğlenceli bir kara komedi.

 

Ulusal Sinema’da 8 film Büyük Ödül için yarışıyor

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin ulusal ve uluslararası yarışması bir kez daha son dönem yerli ve yabancı sinemanın en yetkin filmlerini bir araya getiren seçkisiyle İstanbul’da yarışma heyecanı yaşatacak.

 

Başkanlığını usta yönetmen Derviş Zaim’in yapacağı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi; yazar Ayfer Tunç, kurgucu Aylin Zoi Tinel, görüntü yönetmeni Feza Çaldıran ve oyuncu Aslı Tandoğan’dan oluşuyor. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ise; Andaç Haznedaroğlu’nun Misafir”, Ayhan Salar ve Erkan Tahhuşoğlu’nunEşik”, Burçak Açık Üzen’in “Beginner, lent Öztürk’ün Mavi Sessizlik”, Fikret Reyhan’ın Sarı Sıcak”, Özgür Sevimli’nin Murtaza, Pelin Esmer’in “İşe Yarar Bir Şey” ve Selman Kılıçaslan’ın Bütün Saadetler Mümkündür” adlı filmleri 100.000 TL değerindeki En İyi Ulusal Uzun Metraj Film Ödülü için yarışacak.

 

 

Kısacılara Ahmet Uluçay anısına öl!

 

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin Kısa Kurmaca Film Yarışması Jürisi, Saraybosna Film Festivali kısa film programcısı Asja Krsmanović, yönetmen Gözde Kural ve yönetmen, yapımcı ve senarist Hakkı Kurtuluş’tan oluşuyor.

 

Ulusal kısa film yarışmasında ise kurmaca dalında 10, belgesel dalında ise 8 film yarışacak. Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması’nda Ahmet Serdar Karaca’nın Frekans”, Alkım Özmen’in Bir İş Görüşmesi Hikayesi”, Ayris Alptekin’in Kot Farkı”, Canbert Yerguz’un Kamyon”, Çağhan Özdemir’in Mutluluk”, Hasan Ali Kılıçgün’ün 3,5 Lira, Derin Biricik’in Mümkün Hayatların En Güzeli”, Okan Akgün’ün Bir Tabut İnsan”, Onur Yağız’ın Toprak” ve Sinan Kesova’nın “Hinterlant adlı filmleri 10.000 TL değerindeki En İyi Ulusal Kısa Kurmaca Film Ödülü için yarışacak.

 

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin Kısa Belgesel Yarışması Jürisi, yönetmen ve yapımcı Aysim Türkmen, TRT yapımcılarından ve belgesel yönetmeni Kerime Şenyücel ve Filistinli sinemacı Mohammed Almughanni’den oluşuyor.

 

Ulusal Kısa Belgesel Yarışması’nda Abdurrahman Demir’in Kırmızı”, Ege Zaimağaoğlu’nun Gönüllü Yürekler”, Hasan Ete’nin “Meftun, Haydar Demirtaş’ın “Ülkemden Uzakta”, Mehmet Can Mıcık’ın “Menderes Kıyısında”, Orhan Dede’nin Misafir”, Volkan Budak’ın Yaban” ve Yavuz Üçer’inHekim” adlı kısa belgeselleri 10.000 TL değerindeki En İyi Ulusal Kısa Belgesel Ödülü için yarışacak.

 

Ayrıca festivalde yarışan kısa filmlerden birine de 25.000 TL değerindeki Ahmet Uluçay Büyük Ödülü verilecek.