BÜYÜLÜ DÜNYALAR YARATMAKTA USTA ROBERT LEPAGE’DAN BİR HAMLET YORUMU HAMLET | COLLAGE

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda Kasım ayında gerçekleştirilecek 22. İstanbul Tiyatro Festivali, bir sürpriz daha açıklıyor. Tiyatroya getirdiği yeniliklerle adından övgüyle bahsettiren, Kanadalı tiyatro ve sinema yönetmeni Robert Lepage’ın Shakespeare’in ünlü tragedyasını yeniden kurguladığı Hamlet | Collage, 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde seyirciyle buluşacak. Hamlet | Collage, ENKA’nın Gösteri Sponsorluğu ve Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin Yüksek Katkıda Bulunan Mekân Sponsorluğunda, 22 ve 23 Kasım’da Zorlu Performans Sanatları Merkezi Ana Tiyatro’da sahnelenecek. Hamlet | Collage gösterimi İstanbul Tiyatro Festivali ve Moskova Golden Mask Festivali’nin iş birliği ile gerçekleştirilecek.

Sahne üzerinde kullandığı en ileri teknolojiyi yalın hikâye anlatıcılığı ile harmanlayan, büyülü dünyalar yaratmakta usta Kanadalı yönetmen Robert Lepage’ın Moskova’da, Theatre of Nations ile ilk işbirliği olan Hamlet | Collage, yönetmenin çok ses getiren yapımlarından biri. Robert Lepage, oyununda daha önce Needles and Opium’da denediği Carl Fillion tasarımı, küp şeklindeki dekorun olanaklarını daha da ileriye taşıyor ve “video art” yöntemlerinden de faydalanarak yarattığı büyülü dünya ile tiyatro seyircisini kendisine hayran bırakıyor.

Hamlet | Collage’daki 11 Hamlet karakteri, Rusya’nın ünlü oyuncusu Yevgeny Mironov tarafından canlandırılıyor. Aynı zamanda Theatre of Nations’ın sanat direktörü olan Mironov, karakterlerin her birine adeta nefes veriyor ve onları Hamlet’in bilincinde yeniden yaratıyor. Rus sinemasının sevilen yüzlerinden biri olan Mironov, 1991 yapımı Todorovski filmi Love ve Rus televizyonlarının Budala uyarlamasındaki rolleriyle de tanınıyor.

Adalet duygusunun tüm bilinci etkilediği ve biçimlendirdiği bir karakter olarak Hamlet, “boşluğa” konumlandırılmış bir küpün içinde ve Shakespeare’in oyunundaki diğer karakterlerin hayaletiyle birlikte Mironov tarafından ustalıkla yorumlanıyor. Mironov, özellikle Hamlet’in ölümle kurduğu diyalogun, ölümde kendi varoluşunu anlatım biçiminin, oyunun başından sonuna kadar “çürümenin” nüfuz ettiği bir bilincin yansımasını oldukça berrak bir biçimde ortaya koyuyor.

 

Robert Lapage

Robert Lepage, 22. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenecek Hamlet | Collage ile tiyatroseverlerin uzun bekleyişinin ardından ilk defa bir tiyatro eseri ile İstanbul seyircisinin karşısına çıkıyor. Tiyatronun yanı sıra sinema yönetmenliği de yapan Lepage, daha önce filmleri ile İstanbul Film Festivali’ne konuk olmuş ve festival izleyicisinin büyük beğenisini kazanmıştı. Lepage, topluluğu Ex Machina ile Quebec şehrinin 400. yıl kutlamaları için 2008 yılında, bugüne kadar dünyada gerçekleştirilmiş olan en büyük mimari projeksiyon The Image Mill’i gerçekleştirdi. Tiyatro ve sinema çalışmalarının yanı sıra Cirque du Soleil’in KA ve TOTEM gösterilerinin de tasarımına imza atıp, yönetmenliğini üstlenen Lepage, sahne üzerinde yarattığı görsel yanılsamalar ile çağdaş sahne sanatlarının en çok ses getiren isimlerinden biri oldu. Uluslararası tiyatroya katkılarından dolayı aldığı Stanislavski Ödülü ve daha önce diğer sahne devleri Ariane Mnouchkine ile Robert Wilson’a verilmiş Prix Europe yönetmenin aldığı ödüllerden sadece birkaçı. Lepage’ın aynı zamanda Légion d’honneur unvanı da buluyor.

 

Yevgeny Mironov

Rusya’nın Saratov kentinde dünyaya gelen Yevgeny Mironov, 1986 yılında Saratov Tiyatro Akademisi’nden mezun oldu. 1990 yılında Moskova Sanat Tiyatrosu Akademisi’ni bitirdi ve Oleg Tabakov’un Stüdyo Tiyatrosu’na katıldı. Bu toplulukla birlikte, The Passions of Bumbarash ve Bir Başka Van Gogh gibi çok sayıda yapımda rol aldı. Misafir oyuncu olarak davet edildiği Moskova Sanat Tiyatrosu’nda Martı oyununda Treplev rolünde sahneye çıktı. No. 13’te Goerge Pigden rolünde ve Ray Cooney’nin Out of Order oyununda yer aldı. Yevgeny Mironov, Peter Stein’ın Oresteia ve Hamlet’i, Declan Donnellan’ın Boris Godunov’u ve Eimuntas Nekrosius’un Vişne Bahçesi gibi önemli Avrupalı yönetmenlerin sahnelediği çok sayıda efsanevi oyunda da seyirciyle buluştu. Aralık 2009’dan bu yana Moskova’daki Theatre of Nations’da sanat yönetmenliği görevini sürdürmektedir. Aynı zamanda Alvis Hermanis’in yönettiği Shukshin’s Stories ve Figaro; Kirill Serebrennikov’un yönettiği The Events of One Day; Thomas Ostermeier’in yönettiği Miss Julie; Robert Wilson’ın yönettiği Pushkin’s Fairy Tales ve Timofey Kulyabin’in yönettiği Ivanov’un başrol oyuncusudur. Mironov ayrıca Rusya’nın önde gelen sinema yıldızlarından... Bugüne kadar iki kez Rusya Devlet Ödülü, üç kez Golden Mask Ödülü, dört kez Crystal Turandot Ulusal Ödülü (“En İyi Oyuncu”), Uluslararası Stanislavski Ödülü, Uluslararası Cenova Film Festivali Büyük Ödülü ve daha birçok ödülle onurlandırılmıştır. Artists Support Foundation’ın (Sanatçıları Destekleme Vakfı) kurucu ortaklarından olan Mironov, TERRITORI Uluslararası Tiyatro Festivali ve Third Rome Film Stüdyosu’nun sanat yönetmeni, ayrıca Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Kültür ve Sanat Konseyi’nin üyesidir.

 

Hamlet | Collage Biletleri Nerede, Ne Kadar?

 

22. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 22 ve 23 Kasım tarihlerinde sahnelecek Hamlet | Collage biletleri  6 Temmuz Cuma günü saat 10:30 itibariyle Biletix satış noktaları ve İKSV ana gişeden (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, Pazar günleri kapalıdır) temin edilebilecek. Lale Kart üyeleri biletlerini 4-5 Temmuz tarihlerinde öncelikli ve indirimli olarak alabilecek. Koç Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda festival programındaki tüm öğrenci biletleri bu yıl da 10 TL’den satışa sunulacak (sadece İKSV ana gişeden). Hamlet | Collage’ın diğer kategori biletleri ise 80, 120, 150, 180 ve 250 TL üzerinden temin edilebilir.

 

2017’den itibaren her yıl Kasım ayında düzenlenmeye başlanan İstanbul Tiyatro Festivali ilk defa seyirci karşısına çıkacak merakla beklenen yerli yapımlar ve dünya sahnelerinde büyük ses getiren uluslararası oyun ve dans gösterileriyle tiyatro maratonuna sahne olacak. 22. İstanbul Tiyatro Festivali ile ilgili güncel bilgilere ve haberlere ulaşmak için İstanbul Tiyatro Festivali sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.