Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival20’nci yılında da özel bölümleri ve konuklarıyla seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor. 28 Kasım - 8 Aralık 2014 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak festival, her yıl olduğu gibi Ankara’dan yola çıkacak. 28 Kasım - 4 Aralık’ta başkentteki gösterimleri devam ederken, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin katkılarıyla, 3 - 7 Aralık tarihleri arasında Eskişehir’e konuk olacak. Gezici Festivalyolculuğunu, Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla, 5 - 8 Aralık’ta Sinop’ta tamamlayacak.

Sinemanın seçkin örneklerini Türkiye’nin değişik kentlerindeki sinemaseverlerle buluşturmak ve Türkiye sinemasını dünyaya tanıtmak için tam 20 yıldır yollarda olan, bugüne kadar toplam 5 ülke ve 23 şehre giderek, 56 bin 872 kilometre yol kateden Gezici Festival, klasikleşen bölümlerinin yanı sıra özel bölümleri ve konuklarıyla da dikkat çekiyor.

 

Gezici Festival’in bu yılki özel bölümlerinden biri olan “Osmanlıdan Manzaralar,” Osmanlı topraklarınd1896-1922 yılları arasında, farklı sinemalar tarafından çekilen vçeşitli arşivlerde bulunan filmleri gün yüzüne çıkarıyor.  Bir zamanlar imparatorluğun parçası olmuş ülkeler tarafından genellikle göz ardı edilen bu filmler, Osmanyve sinema tarihine farklı bir gözle bakmayı sağlıyor. Amsterdamdaki EyeFilm Institute’tan küratör EliRongen Kaynakçı’nın derlediği filmler, turist rehberi niteliğindeki manzara görüntülerinden etnografik gözlemkadar çok farklı ve geniş bir yelpazsunuyor. 2 Aralık Salı günü,  Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ücretsiz yapılacak gösterim, canlı müzik eşliğinde gerçekleşecek ve filmleri gün yüzüne çıkaran ekibin üyeleri Elif Rongen Kaynakçı ve akademisyen Nezih Erdoğan da izleyicilere bilgi verecek.

 

Türkiye’de güncel sanat ve sinema arasında bir köprü kurmayı hedefleyen ve geçtiğimiz yılki programında Köken Ergun sergisinin yanı sıra sanatçının video çalışmalarına da yer veren Gezici Festival, 20’nci yılında da video sanatı örneklerini sinema izleyicisiyle buluşturuyor. Festival bu yıl, güncel sanat alanının önemli isimlerinden CANAN’ın video çalışmalarına yer veriyor. “Uyandıran Masallar” başlıklı seçkide, CANAN’ın toplumsal cinsiyet, iktidar ve şiddet konularını ele alan üç videosu yer alıyor. İstanbul Bienali’nde sergilenen İbretnüma (2009); fotoğraf, minyatür ve kolaj görüntüleriyle oluşturulmuş bir animasyon çalışması olarak dikkat çekiyor. Vak Vak Ağacı (2010) ise söz konusu ağaca dair mitolojik hikayeyi, 1980 askeri darbesi eksenindeki anı ve belgelerle birleştiriyor. Sanatçının son video çalışması olanHezeyan (2013), yalnızlığın modern dünyadaki tezahürünü takıntılı bir aşk hikâyesi üzerinden ele alıyor. “Uyandıran Masallar” seçkisi,29 Kasım Cumartesi günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izlenebilecek. Seyirciler gösterimin ardından, Galeri Siyah Beyaz’da akademisyen Tuğba Taş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek CANAN söyleşisine de katılabilecek.

Festival kapsamında, CANAN’ın eserlerinden oluşan bir sergi de Gezici Festival ve Galeri Siyah Beyaz işbirliği ile 28 Kasım - 10 Aralık tarihleri arasında sanatseverlerin beğenisine sunulacak. “Yalvarırım Bana Aşktan Söz Etme” adlı sergi aynı zamanda, sanatçının Ankara’daki ilk sergisi olma özelliğini taşıyacak. Sergide CANAN’ın; “İbretnüma”, “Hezeyan”, “Yalvarırım Bana Aşktan Söz Etme”, “Çeşme” ve “Nazar Değdi Dünyama” çalışmaları yer alacak.   

Editör: TE Bilisim