İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen 22. İstanbul Caz Festivali,müzikseverlerin kulaklarının pasını silecek olan Ustalarla Buluşmalar, Caz İçin Tuhaf Bir Yer ve Kuzey Işıklarıkonserleriyle devam ediyor.

Ustalarla Buluşmalar Serisi bu yıl İran’ın büyüsü ve Norveç’in seslerini bir araya getiriyor

 

İstanbul Caz Festivali kapsamında 2006 yılından bu yana Türkiye’dekimüzikal geleneklerlebenzer kaynaklardan beslenen dünyaca ünlü sanatçıları, ülkemizden usta isimlerle yeni ve özgün üretimler sergilemek üzere bir araya getiren Ustalarla Buluşmalar konserleri bu yıl yine özel bir projeyle devam ediyor.9 Temmuz Perşembe 19.30’da, İstanbul Erkek Lisesi Bahçesi’nin büyülü atmosferinde gerçekleşecek Ustalarla Buluşmalarkonseri bu yılki serisinde, İranlı sanatçı MahsaVahdat, Norveçli piyanist TordGustavsen, İstanbullu vurmalı çalgılar ustası Fahrettin Yarkın ve İranlı kemençe virtüözü ShervinMohajer’i bir araya getiriyor. Gecenin açılışını ise TwoRivers projesiyle Irak kökenli ABD’li trompetçi Amir ElSaffar yapacak. Konser Norveç Büyükelçiliği tarafından destekleniyor.

Geleneksel İran müziğinin çağdaş yorumcusu ve ifade özgürlüğü savunucusu, Tahran doğumlu MahsaVahdat, küçük yaşlarda müzik ve şan eğitimi almaya başladı. Dönemin, kadına getirdiği şarkı söyleme yasağına rağmen kardeşi ile birlikte yayımladıkları SongsFromThePersianGarden isimli albümle büyük ilgi gören sanatçı, dünyanın çeşitli festivallerinde birçok başarılı müzisyenle birlikte sahne aldı. Piyanist ve besteci, Norveç cazının önemli temsilcisi TordGustavsen, SiljeNergaard ve KristinAsbjørnsen gibi sanatçılarla ortak projelerde yer aldıktan sonra yoluna TordGustavsen Trio, TordGustavsenEnsemble ve TordGustavsen Quartet gibi projeleriyle devam etti. Dünyanın çeşitli yerlerinde konserler, dersler ve seminerler veren müzisyen Fahrettin Arkın ise 2005 yılında Topkapı Sarayı’nda sahnelenen Lirik Tarih Gösterisi’nde grubu ile birlikte yer aldığı performansla büyük ilgi topladı. Arkın, Türk Müziği’nde ritim kavramını anlatan kitap çalışmasına da devam ediyor.

Ustalarla Buluşmalar konserinden önce 19.30’da sahnedeolacak olan Irak kökenli Amerikalı trompetçi Amir El Saffar,2006 yılında çıkardığı ve Arap makam müziğini caz doğaçlama tekniğiyle birleştirdiği TwoRivers albümüyle büyük ilgi gördü. 2006 yılından bu yana üç stüdyo albümü daha yayımlayan sanatçı, RandyBrecker, Cecil Taylor gibi isimlerle aynı sahneyi paylaştı.

 

JoshuaRedman ve TheBadPlus’laCaz İçin Tuhaf Bir Yer bu yıl ENKA’da

 

Yaratıcı ve eğlenceli yorumlarıyla tanınan avangard-caz üçlüsü TheBad Plus, günümüzün en karizmatik saksafon virtüözlerinden JoshuaRedman ile festival sahnesinde güçlerini birleştirecek. 10 Temmuz Cuma akşamı 19.30’da, ENKA Eşref Denizhan Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek konserden önce, Avrupa cazının parlayan yıldızlarından Fransız akordeon sanatçısı Vincent Peirani, beşlisiyle sahnede olacak.

ReidAnderson(akustik bass), EthanIverson(piyano) ve David King'den(davul) oluşan Amerikan caz grubu TheBad Plus, üçlü olarak ilk kez 1989 yılında sahne aldı. Kendi adlarını taşıyan ilk albümlerini 2001 yılında yayımlayan ve Abba,Blondie,Nirvana,NeilYoung,OrnetteColeman’ın parçalarını kendi tarzlarında yorumladıkları 10 albümü bulunangrup, müziklerinde rock ve pop müziğin esintilerini de hissettiriyor. Karizmatik caz sanatçısı ve saksofonistJoshuaRedman, kendi adını taşıyan ilk albümünü 1993 yılında yayımladı. Solo performanslarının yanında Brad Mehldau, ChristianMcBride, Kurt Rosenwinkel gibi pek çok önemli isimle de birlikte çalışan Redman, TheBadPlus'la imza attığı özel konserlerden birini festival kapsamında İstanbul’da gerçekleştirecek.

 

Caz Sıcağını Kuzey Işıkları Aydınlatıyor

 

22. İstanbul Caz Festivali’nin merakla beklenen konseri Kuzey Işıklarıreggae müziğin en önemli bas ve davul ikilisi Sly&Robbie, Norveçli usta caz trompetçisi NilsPetterMolvaær ile sıradışı bir konser için festivalde buluşuyor. 11 Temmuz Cumartesi günü 19.00’da, Jotun’un gösteri sponsorluğunda ve Norveç Büyükelçiliği’nin desteğiyleUniq Açık Hava Sahnesi’nde düzenlenecek. Konserden önce İstanbul'un kaosunu ve deliliğin müzikal hikâyesini kendi stilleriyle dinleyicilere anlatacakKorhan Futacı ve Kara Orkestra sonrasında sahneyi dans etmeden duramayacağınız bir performans için Danimarkalı saykodelik-pop grubu TheAsteroidsGalaxyTourdevralarak ve seyirciyi adeta bir galaksi turuna götürecek.

Jamaika’nın groove ustaları ve dünyanın en iyi davul-bas ikililerinden, Grammy ödüllü Sly&Robbie, GraceJones’danMickJagger’e birçok uluslararası yıldız ile çalışmaları ve yer aldıkları her projeye kendi groove anlayışlarını katmalarıyla tanınıyor. 2012’de JamaicanLegends ile festivalin konuğu olan ikili, groovydub müzikleriyle dinleyicilere unutulmaz bir konser yaşatmıştı. Norveç’in elektro caz alanındaki en önemli isimlerinden NilsPetterMolvær’le birlikte sahnede olacak ekibe, gitarda Norveç caz sahnesinin aktif isimlerinden EivindAarset eşlik edecek. Sadece 2015 yazına özel olarak tasarlanan bu projenin dünya prömiyeri 22. İstanbul Caz Festivali’nde gerçekleşecek ve cazdan dub’a, elektronik müzikten dünya müziğine izleyenleri keyifli bir yolculuğa çıkaracak.

Söz yazarı, besteci, saksofonistKorhan Futacı, acımasız ve karanlık tınılar; sert, enerjik ve bol testosteronlu romantizmle Kara Orkestra'yla birlikte gecenin açılışını yaptıktan sonra ilk kez 2007 yılında Kopenhag’da AmyWinehouse’un alt grubu olarak sahne alan TheAsteroidsGalaxyTourizleyicilerle buluşacak. Müziğin farklı mecralarını keşfetmeyi görev edinen TheAsteroidsGalaxyTour, Eylül 2014’te yayımlanan son albümleri Bring Us Together ile dinleyicilere ayda parti konseptli şarkılarını sundu.  Grup, İstanbul’daki bu ilk konserinde de izleyicileri kendilerini durduramayacakları ritimlerle cezbedip, funk, disko ve trip-hop’la bezeli fütüristik bir dansa davet ediyor.

 

Konserlerin biletleri Biletix satış kanalları, Ana Gişe İKSV ve konser gününde etkinlik mekânından alınabilir. Lale Kart sahipleri biletlerini %25’e varan özel indirimlerle alabilirler.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, on sekiz yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen 22. İstanbul Caz Festivali, 15 Temmuz’a kadar birbirinden renkli sanatçıları ve usta müzisyenleri ağırlamaya devam ediyor.

Editör: TE Bilisim