26 Ocak 2025 Pazar

11! BİR FİLM HADİSESİ geri dönüyor!

İstanbul Film Festivali Günlüğü...

7 Nisan 2013, Pazar Festival Günlüğü

07 Nisan 2013 Pazar 15:41
İstanbul Film Festivali Günlüğü...
 Festivalde Dün

DOĞA BİZİ CEZALANDIRIRSA Beşinci Mevsim’in üçüncü gösterimine filmin yönetmenlerinden Peter Brosens bu kez ortak yapımcılarından Philippe Avril ile katıldı. Brosens, en çok yöneltilen sorulardan filmdeki maske kullanımı ve devekuşunun anlamı açıklamalarına ek olarak bu kez klasik anlatım tarzından kaçarak mesaj verme kaygısı olmadan basit bir hikâye anlatmak isteğini söyledi. Brosens festival günlerinde bir yandan da İstanbul’da başlayıp Saraybosna’da bitecek yeni filmi için İstanbul’da mekân arayışında.

 

ARADA KALAN MAİSİE “Edebiyattan Beyazperdeye” bölümünde yer alan yapımlardan Arada Kalan filminin yönetmenleri David Siegel ve Scott McGehee’ye gösterimden sonra Maisie’yi oynayan küçük oyuncu Onata Aprile ile ilgili yine birçok soru geldi. Çekimlere sadece üç hafta kala Onata’yı bulabildiklerini ve verdikleri en iyi kararın bu olduğunu belirten yönetmenler Onata’nın, annesinin koçluğunda sahnelere kolayca adapte olduğunu da eklediler.

 

YABANCILAR DIŞARI! Alman sanatçı Christoph Schlingensief’in Venedik Bienali’nde yer alan, oylamayla sınır dışı edilecek mülteciye karar verilen konteyner çalışmasını film yapan Paul Poet, Yabancılar Dışarı! filmin çekildiğinden bugüne 10 yıl içinde Avusturya’da yabancı düşmanlığının daha belirgin hale geldiğini söyledi. Poet yarın (8 Nisan Pazartesi) festival kapsamında “Ben Kentli-Vatandaş Değil miyim? Barbarlık, sivil uyanış ve şehir” başlıklı söyleşide konuşmacı olarak yer alacak.

 

DÜNYAYI ALGILAMA YOLLARI Geçen yıl Varşova Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve İzleyici ödüllerinin sahibi olan Imagine / Hayallerinin Ötesinde filminin yönetmeni Andrzej Jakimowski filmin dünkü gösterimine filmin prodüksiyon tasarımcısı eşi Ewa Jakimowska ile birlikte katıldı. Yönetmen uzun süredir görme engellilerin dünyasını anlatan bir film yapmak istediğini fakat yazdığı ilk senaryoyu çöpe atıp konuya dair birçok araştırma yapıp daha gerçekçi ve belgelere dayanan bir hikâye yazdığını söyledi. Senaryoyu yazarken müzisyen Stevie Wonder’ın sahnede topuklarıyla ses çıkararak kullandığı ekolokasyon (sesle yön bulma) yönteminden etkilendiğini de itiraf etti.

 

FİLMLER İÇİN ALTERNATİF BİR KAYNAK Ekümenopolis filminin yapımcısı Gaye Günay, Diyar filminin yönetmeni Devrim Akkaya ve Benim Çocuğum filminin yönetmeni Can Candan ile yapımcısı Ayşe Çetinbaş’ın katıldıkları, docİstanbul işbirliğiyle ve Berke Baş’ın moderatörlüğünde düzenlenen “Belgeseller ve Kitle Fonlaması” söyleşisi benzer kaynak arayışında olan belgeseller için bir rehber niteliğindeydi. Panelistler kampanyaya başlamadan önceki hazırlık sürecinde ve kampanyayla birlikte neler yapılması gerektiğini deneyimleri üzerinden paylaştılar.

 

HEMINGWAY’İN TORUNU KADIN HİKÂYELERİNDE Starlet filminin dünkü gösterimine katılan filmin yürütücü yapımcısı Shih Ching üzücü bir haber verdi: Filmde Sadie’yi canlandıran 85 yaşındaki oyuncu Besedka Johnson 2 gün önce aramızdan ayrıldı. Ching, daha önce hiç oyunculuk yapmamış olan Johnson ile bir spor salonunda karşılaşmış ve Johnson’a bu rolü teklif ettiğinde kendisine 15 yaşından beri oyuncu olmak istediğini ve sonunda oyuncu olacağı için çok mutlu olduğunu söylemiş. Dree Hemingway’in role seçilmesi ise yönetmen Sean Baker ile yaptığı 20 dakikalık skype görüşmesi sonucu olmuş.


İP ÜSTÜNDE Çağdaş tiyatronun en saygı duyulan, devrimci yönetmenlerinden Peter Brook’un kırk yıl sonra ilk kez kendi perdesini açarak, oğlu Simon Brook´un sahne arkasını filme almasıyla gerçekleşen İp’in dünkü gösterimine özellikle tiyatrocular ve tiyatroseverler ilgi gösterdi. Babası Peter Brook’u nasıl ikna edebildiği sorusuna üzerine yönetmen: Babamı ikna etmek hiç kolay olmadı, performansının kameraya alınması düşüncesi onun için korkunç bir şeydi, dikkatini dağıtırız diye hep reddediyordu bu isteğimi. “Bir workshop yap, biz de provayı çekeriz” dediğimde bunun çok sıkıcı olacağını ve kimsenin izlemeyeceğini söylerdi. Nitekim iki yıl önce beni arayıp filme çekebileceğimiz bir egzersiz olduğunu söyledi, bu egzersizin adı da Tightrope / İp’ti.

 

İZLANDA’DAN FRANSA’YA İzlanda doğumlu yönetmen Solveig Anspach, son filmi Montreuil Kraliçesi’ni bir üçlemenin ilk filmi olarak tasarlamış. Devamını İzlanda’da çekeceğini söyleyen Anspach filme kaynak bulmakta zorlandıklarını ancak bir yapımcılar kooperatifinin sağladığı 500 bin avroluk düşük bütçeyle, çevresinin ve tanıdıklarının desteğiyle filmini kendi mahallesinde çektiğini anlattı. Anspach filmdeki fok Fifi’yle yaşadıkları zor ve eğlenceli anılarını da salonla paylaştı. Fokun banyoda bulunduğu sahnede banyoda 9-10 kişi olduklarını, herkesin bir ağızdan konuştuğunu da ekledi.

 

ŞİİRSEL VE SİYASAL BİR DRAM Victor Hugo uyarlaması Gülen Adam’ın yönetmeni Jean-Pierre Améris gösterim sonrası yapım aşaması ve oyuncu seçimiyle ilgili gelen soruları yanıtladı. Filmin hayata geçebilmesi için 15 yıl uğraştığını ve filmi finanse edebilmek için çok zor yapımcı bulduğunu dile getiren yönetmen, maliyeti yüzünden mekân seçimi olarak hikâyenin geçtiği Fransa yerine Prag'ı seçtiklerini de ekledi. Efsane oyuncu Gérard Depardieu'nun performansıyla dair, birkaç yıl önce oğlunu kaybeden oyuncunun karakterle kendini özdeşleştirdiği için özellikle final sahnesini tamamen hissederek oynadığını söyledi.

 

BERLİN SOKAKLARINDA BİR GEZİNTİ Festival konuklarından Oh Boy / Eyvah’ın yönetmeni Jan Ole Gerster filminin sunumunda bir önceki gün İstanbul’u yedi saat yürüyerek gezdiğini, izleyicilerin de bu filmde İstanbul kadar güzel olamasa da Berlin’i yerlerinden kalkmadan gezebileceklerini söyledi. Filmdeki mesajını soran bir izleyici sorusu üzerine filmlerde ve sanat ürünlerde mesaj vermeye inanmadığını çeşitli göndermelerin ve referansların olabileceğini ama izleyenin kendi dünyasına göre filmi yorumlayabileceğini belirtti. Filme yoğun ilgi gösteren festival izleyicileri Feriye Sineması’nda yönetmenle sohbete filmden sonra salon dışında da devam etti.

 

Festivalde Bugün

 

EMEK SİNEMASI İÇİN YÜRÜYÜŞ Festivale uzun yıllar ev sahipliği yapan Emek Sineması’nın yıkılmaması için destek eylemleri devam ediyor. Bugün saat 16.00’da Taksim Tramvay durağından sinemanın önüne bir yürüyüş düzenleniyor. Emek Sineması için yapılacak yürüyüşe ulusal ve uluslararası sinema dünyasından isimlerin katılması bekleniyor.

 

YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ COSTA-GAVRAS’A! Kayıp, Z ve Cennet Batıda filmlerinin yönetmeni politik sinemanın ustası Costa-Gavras’a ödülü, “Akbank Galaları” kapsamındaki filmi Kapital’in Atlas Sineması’nda saat 13.30’daki gösteriminin öncesinde takdim edilecek. Stéphane Osmont’un kitabından uyarlanan film, kapitalist sistemin bir eleştirisi.

 

COSTA-GAVRAS SİNEMA SÖYLEŞİSİ SAATİNDE DEĞİŞİKLİK Usta yönetmen Costa-Gavras aynı gün vereceği sinema söyleşisinde sinema anlayışı ve filmleri üzerine bir sohbet gerçekleştirecek. Moderatörlüğünü sinema yazarı Alin Taşçıyan’ın yapacağı saat 18.00’de Akbank Sanat’ta gerçekleşecek söyleşide Gavras, sinemadaki ilk yıllarından son filmi Kapital’e, değişen dünyayla birlikte sinemasının da nasıl evrildiğini anlatacak. (Emek Sineması için yapılacak yürüyüşten dolayı etkinlik saati 16.00’dan 18.00’e alınmıştır.)

 

NTV BELGESEL KUŞAĞINDA ARILARIN DÜNYASI Teknede Boş Yer Yok filmiyle Yabancı Dilde Oscar Adayı olmuş Markus Imhoof’un son filmi Baldan Acı, saat 16.00’da Beyoğlu Sineması’nda gösterilecek. Imhoof, filmin gösteriminin ardından izleyenlerin sorularını yanıtlayacak.

 

RIVER PHOENİX’IN ANISINA Başrol oyuncusu River Phoenix’in 1993’teki trajik ölümü nedeniyle yarıda kalan ve Eylül 2012’de Hollanda Film Festivali’ndeki gösterimine kadar izleyicilerle buluşamayan Kirli Kan, festivalin “Anılarına” bölümünde gösterilecek. Yönetmen George Sluizer, filmin Atlas Sineması saat 16.00’daki gösterimine katılacak.

 

ALTIN AYI ÖDÜLLÜ BİR ANNE OĞUL HİKÂYESİ Calin Peter Netzer’in yönetmenliğini yaptığı Çocuk Pozu, dediğim dedik bir anne ile yetişkin oğlu arasındaki ilişkiyi duygusal ve heyecan verici olduğu kadar mizahi bir yolla aktarıyor. Sabah Gazetesi sponsorluğundaki “Dünya Festivallerinden” bölümünde yer alan bu anne oğul hikâyesini izleyip ardından yönetmene sorularını yöneltmek isteyenler filmin Atlas Sineması saat 19.00 seansındaki gösterimi kaçırmasın.

 

ÜNLÜ ROMANA ÜNLÜ YÖNETMENİN YORUMU Dört Nikâh Bir Cenaze ile Harry Potter ve Ateş Kadehi’nin ödüllü yönetmeni Mike Newell bu kez de büyük yazar Charles Dickens’ın benzersiz romanı Büyük Umutlar’ı beyazperdeye uyarladı. Zengin kadrosuyla büyük ilgi gören filmin Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda saat 19.00’daki gösteriminde Newell festival izleyicisiyle buluşuyor.

 

UYGUN ŞARTLAR SAĞLANDIĞINDA BARIŞ GELİR Mİ? Ödüllü belgesel yönetmeni Dan Setton’un Filistin’in Birleşmiş Milletler’de devlet ilan edilmesi sürecini izlediği 194. Devlet filmi Beyoğlu Sineması saat 19.00’da yönetmenin katılımıyla gerçekleştirilecek. Festivalin İnsan Hakları FACE Yarışması jürisinde bulunan Setton, gösterimin ardından soruları cevaplayacak.

 

DİN VE CİNSELLİK ÜZERİNE Altın Lale Uluslararası Yarışma’nın bu yılki jüri üyelerinden yönetmen Malgoska Szumowska, Berlinale’de Teddy Ödülü kazanan filmi ...Adına ile Atlas Sineması saat 21.30’da sinemaseverle buluşacak. Küçük bir kasabaya atanan genç bir rahibin arzularına yenik düşmesinin hikâyesini anlatan film, ülkesi Polonya’da büyük tartışmalara yol açtı.

 

SİNEMA VE SANAT İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR KİTAP Heinz-Peter Schwerfel’in Sinema ve Sanat: Bir Aşk Hikâyesi kitabının tanıtımı için Mürekkep Restaurant’ta saat 11.00’de bir kahvaltı daveti verilecek. Farklı disiplinlerde etkin sanatçıların çektiği filmlerle ilgili bir film teorisi kitabı olarak tanımlanabilen Kino und Kunst: eine Liebesgeschichte / Sinema ve Sanat: Bir Aşk Hikâyesi, Dirimart tarafından çıkarılan RES Yayınları bünyesinde Almanca orijinalinden Türkçe’ye yeni çevrildi.

 

 

Festivalde Yarın

 

FAŞİST İTALYA İÇİN FARKLI BİR YORUM Geçtiğimiz günlerde festival izleyicisiyle buluşan yönetmen Marco Becchis’in Mussolini’nin kurduğu Luce Enstitüsü’nün arşivinden kullandığı malzemelerle faşist İtalya’yı kendi yorumuyla tekrardan canlandırdığı Liderin Gülüşü filmi, yönetmenin katılımıyla Beyoğlu Sineması’nda saat 11.00’de izlenebilir.

 

BOSNA SAVAŞI’NDA YAŞANAN GERÇEK BİR KURTARMA HİKÂYESİ Sinemada İnsan Hakları ödülü için yarışacak filmlerden Kesişen Hayatlar filminin Atlas Sineması saat 13.30’daki gösterimine, filmiyle ilgili soruları yanıtlamak üzere yönetmen Srdan Golubovic de katılıyor. Film, Bosna Savaşı’nda Müslüman bir sivilin hayatını kurtarırken kendi hayatını tehlikeye atan bir Sırp askerinin gerçek hikâyesinden esinleniyor.

 

İSRAİL VE FİLİSTİN’E BAMBAŞKA BİR AÇIDAN BAKIŞ İsrail ve Filistin arasındaki on yıllar süren anlaşmazlığı sona erdirmek için tarihi bir fırsat yakalamaya çabalayan Filistlinliler ile İsraillileri iki devletli bir çözüm yolunda izleyen 194. Devlet filminin Beyoğlu Sineması’nda saat 16.00’daki gösterimine yönetmen Dan Setton da eşlik edecek.

 

BİENAL PROGRAMINDAN İKİ FİLM PERA’DA Yarın Pera Müzesi’nde “Ben Kentli-Vatandaş Değil miyim? Barbarlık, Sivil Uyanış ve Şehir” altında yer alan Paul Poet’in Yabancılar Dışarı! belgeseli ile Chto Delat’ın siyasetin şiirine odaklanan video yapıtı Kule, saat 13.30’da yönetmenlerin katılımıyla gösterilecek.

 

PERA’DA BİENAL PANELİ 13. İstanbul Bienali’nin, festival kapsamındaki “Ben Kentli-Vatandaş Değil miyim? Barbarlık, sivil uyanış ve şehir” başlıklı program neoliberal sistemin istikrarsızlaştırıcı gücüne ve bu sisteme gösterilen farklı tepkilere odaklanıyor. Aynı başlıklı panelde ise Yabancılar Dışarı! filminin yönetmeni Paul Poet, Chto Delat (Ne Yapmalı?) kolektifinden, "Kule" filminin yaratıcılarından Dmitry Vilensky ve festivalin Belgesel Danışma Kurulu Üyesi Berke Baş "Bu karmaşık kavramları sinema nasıl ifade edebilir?" ve "Mevcut gerçekliğe alternatifler önermede sinemacıların rolü nedir?” gibi soruları tartışmaya açacaklar. Film programının küratörlerinden Yael Messer ve Fulya Erdemci’nin sunacağı söyleşi Pera Müzesi’nde saat 16.00’da yapılacak.

 

STARLET BİR KEZ DAHA FESTİVAL SEYİRCİSİYLE Başrolünde Ernest Hemingway’in torunu Dree Hemingway ve üç gün önce aramızdan ayrılan 85 yaşındaki Besedka Johnson’ın yer aldığı Starlet filmi Austin’de Jüri Özel Mansiyonu ve Locarno Film Festivali’nde Genç Jüri Ödülünü kazanmıştı. Yönetmen Sean Baker filmin Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda saat 19.00’daki gösteriminin ardından soruları cevaplayacak.

 

KENDİMİZİ TANIYOR MUYUZ? Altın Lale Uluslararası Yarışma filmlerinden, yönetmenliğini Lenny Abrahamson’un üstlendiği, Kevin Power’in “Bad Day In Blackrock” adlı romanından uyarlanan Ne Yaptın Richard Dublin’in kaymak tabakasından, altın çocuk tabir edildiği halde kendine güveni olmayan bir lise öğrencisinin bir anlık öfkesi sonucu trajediyle sonlanan hikâyesini anlatıyor. Filmin Atlas Sineması saat 19.00’daki gösterimine Richard’ı canlandıran Jack Reynor da katılıyor. Abrahamson ile yapılan röportaja da buradan ulaşabilirsiniz: http://film.iksv.org/tr/festivalgunlugu/658  

 

BALKANLARIN GÖZÜNDEN BALKANLAR Balkanlar neresi, sınırlar nerede başlayıp nerede bitiyor? Bu sorulara Slavoj Zizek’ten Marina Abramoviç’e Anjelina Jolie’den Nuri Bilge Ceylan’a Balkanlar’dan yaratıcı işleriyle öne çıkan sanatçıların verdiği cevaplar ve yorumlar üzerinden yaratıcı kurgusuyla ilerleyen “Balkan Ruhu” bu coğrafyayı farklı bir açıdan görmemizi sağlıyor. Belgeselin yönetmeni Hermann Vaske de Beyoğlu Sineması saat 19.00’daki gösterimde bizim filme ve Balkanlar’a dair sorularımızı cevaplıyor.

 

BİR HURDACININ HAYATI Tarafsız Bölge” filmiyle Oscar’ın sahibi olan Danis Tanovic’in Berlin’de Gümüş Ayı kazanan filmi Bir Hurdacının Hayatı hurdacı Nazif ve ailesinin sağlık sorunları, parasızlık ve duyarsızlıkla örülü zorlu hikâyesini anlatıyor. Amatör oyuncularının performansıyla dikkat çeken filmin Atlas Sineması saat 21.30’daki gösterimine yönetmen de katılıyor. Tanovic aynı zamanda Köprüde Buluşmalar kapsamında düzenlenecek “Bütçesiz Film Yapmak Mümkün mü?” adlı panelde konuşmacı olarak yer alacak.

 

HEM BALIKÇI HEM DE AVIN GÖZÜNDEN “NTV Belgesel Kuşağı” filmlerinden Leviathan insanoğlunun en eski uğraşlarından balıkçılığı iplere bağlı düzinelerce kamerayla şimdiye dek izlediğimizden çok farklı bir şekilde anlatıyor. Filmin yaratıcıları antropolog, sanatçı ve sinemacı Véréna Paravel ile Harvard Üniversitesi’ndeki Duyusal Etnografya Laboratuvarı yöneticisi Lucien Castaing-Taylor. Filmin Beyoğlu Sineması saat 21.30’daki gösterimine katılacak olan Lucien Castaing-Taylor izleyicilerin sorularını cevaplayacak.

 

BİRBİRİNE ZIT İKİ KUZEN Nescafe Gold’un sponsorluğunda gösterilen “Yeni Bir Bakış” filmlerinden Gonzalo Tobal’ın ilk uzun metraj filmi Villegas iki kuzenin bir cenaze için çocukluklarının geçtiği kasabaya varmak üzere yollara düşmesini anlatıyor. Yönetmen Feriye Sineması’nda saat 21.30’da festival izleyicileriyle buluşacak.

 

İSRAİL’E GÖÇ “Yeni Bir Bakış” bölümünde yarın gösterilecek bir diğer film Alyah, İsrail´e göç olgusunu inançları nedeniyle değil kaçma ihtiyacıyla hayata geçirmeyi sorguluyor. Cannes´da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde ilk gösterimi yapılan filmiyle festivale konuk olacak Elie Wajeman filmin Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda saat 21.30’daki gösteriminin ardından izleyenlerin sorularını yanıtlayacak.

 

BABA-OĞUL İKİ ERMENİ MÜZİSYEN Onnik ve Ara Dinkjian´ın müzikal yolculuklarının hikâyesini anlatan belgesel Garod’un yönetmenleri Onur Günay ve Burcu Yıldız saat 21.30’da Pera Müzesi’nde hazır bulunacaklar.

 

KÖPRÜDE BULUŞMALAR’DA 3 FARKLI PANEL Yarın Köprüde Buluşmalar kapsamında gerçekleşecek panellerden ilk ikisi Akbank Sanat’ta yapılacak. Saat 11.00’de gerçekleşecek VoD ve “Yeni Dağıtım ile Tanıtım Yöntemleri” panelinin hemen arkasından saat 13.30’da “Gürcistan -Türkiye Sineması Buluşması” adlı panelde film fonları ve film yapım şartları değerlendirilecek. Son panel ise İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde saat 15.00’da yapılacak olan “Fransa’da Film Sektörü ve Yapımlara Destek”. Panellere katılım için Akbank Sanat’ta kayıt yaptırmak gerekiyor.

 

BALKAN RUHUNA YAKIŞAN BİR PARTİ “NTV Belgesel Kuşağı” filmlerinden Balkan Ruhu filmi Babylon Lounge’ta saat 22.00’de bir partiyle kutlanıyor. Baba Zula’nın DJ’liğini yapacağı bu partiyi kaçırmayın! 

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    e-gazete
    • Sinematur - 05 Ocak 2015 Manşeti
    KARİKATÜR
    ARŞİV