9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-8 Mayıs tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor!

 

İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleşecek festivalde bu yıl “Her Yer Festival Her Yer Direniş” teması ile 17 farklı ülkeden toplam 77 film gösterilecek.

 

Festivalin ana karakterleri Karagöz ve Şarlo bu yıl yanında iki tanıdık dostla Haziran Direnişi’ne selam veriyor. Aydan Çelik’in illüstrasyonları ile V For Vendetta filminin karakteri ünlü maskesi ile Guy Fawkes ve Haziran Direnişi’nin sembollerinden birisi olan Kırmızılı Kadın, Karagöz ve Şarlo ile beraber dünyadan direniş filmlerini, Gezi filmlerini ve emekçilerin öykülerini beyazperdeye taşıyor.

2 Mayıs Cuma, saat 20.00’de Şişli Kent Sineması’nda yapılacak açılış gecesini oyuncu Şenay Gürler sunacak. Direnişin müziklerini yapan Praksis‘in ezgilerinin eşlik edeceği gecede her yıl olduğu gibi bu yıl da bir set işçisine plaket verilecek.

9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 4 şehirdeki gösterimlerden bir süre sonra birçok kenti kapsayan uzun bir yolculuğa çıkacak ve gösterimler her yıl olduğu gibi ücretsiz olacak.

Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival,  DİSK / Sine-Sen, DİSK / DEV SAGLIK-İş, DİSK / Birleşik Metal-İş, DİSK/Genel-iş, DİSK/Basın-iş, Türk-İş / Petrol-İş , Türk-iş / TekGıda-İş, Türk-iş /  Kristal-İş, KESK / SES , TTB,  Halkevleri , Sendika.Org  ve ÇapulTV tarafından düzenleniyor.

 

Uluslararası Konuklar

 

Festivalin bu yılki uluslararası konukları ‘İngiliz İşçi Sınıfının Durumu’ filminin İngiliz yönetmeni Michael Wayne ve ‘Elif’in Erkekleri’  filminin Alman yönetmenleri  Markus Fiedler ve KirstinKrüger. Yönetmenlerle İstanbul’da özel gösterimlerle söyleşiler de gerçekleşecek.

 

Zengin Film Programı

 

Festival süresince 25 adet uluslararası, 52 adet de Türkiye’den olmak üzere toplam 77 adet uzun ve kısa kurmaca, belgesel film seyirciyle buluşacak.

Direnişler yine festivalin omurgasını oluşturuyor. Hava-iş’in uzun soluklu direnişini anlatan ‘Yer Gök Direniş’, hepimize işgali ve dayanışmayı bir kez daha yaşatan ‘Kazova Direnişi: İşgal Et, Diren, Üret’ , gözaltında kaybedilen evladı için 33 yıl boyunca direnen Berfo Ana’yı anlatan ‘33 Yıllık Direniş-Berfo Ana’ bu omurganın bazı parçaları. ‘Külkedisi Değiliz’ ise, yıllarca hiçbir sosyal güvencesi olmayan bir işte çalışan, iş kazası geçiren, sakat kalan, cam silerken düşüp hayatını kaybeden ev işçilerinin sendikalaşma mücadelesine tanıklık ediyor.

 

Gezi ve Haziran Direnişi

 

Festival bu yıl Gezi ve Haziran Direnişi üzerine çekilmiş 15 film ile direnişi hatırlamak ve hatırlatmak amacında: ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ , ‘Ben Bir Slogan Buldum: Annem Benim Yanımda’, ‘Gezi’nin Ritmi’, ‘Direnen Sevgi’, Leviathan’la Yaşamak, ‘Ali: Düşlerinde Özgür Dünya’, ‘Gezi Tanıklığı’, ‘ Çapulcu Zamanlar’, ‘Resist’, ‘Ağaçlarla Başladı: Gezi Parkı’nda İsyan’, ‘Anne’, ‘Çünkü Ben Bu Parkı Seviyorum’, ‘Istanbul Yükseliyor’ ve Fatih Pınar’ın Gezi direnişini konu olan videolarından oluşan ‘Kısaca Haziran Direnişi’ gibi yapımlarla Haziran Direnişi’nin perdedeki yansıması İşçi Filmleri Festivali’nde gösterime girecek.

Roboski’de katledilen 35 Kürt köylüsü, süren barış ve adalet bekleyişi de unutulmadı. Banu Güven’in hazırladığı ‘Roboski Adalet İstiyor’ belgeseli,  gaz fişeklerini toplayarak hayatını kazanan çocukların hayatının konu edildiği ‘Kapsül’, Ferit Karahan’ın ilk uzun metrajlı filmi olan ‘Cennetten Kovulmak’, barışı dileyen çocukların filmi ‘Dileğim Barış Olsun’ festival programında yerini alıyor.

Türkiye Sineması’nın yakın dönemdeki önemli filmlerinden ‘Zerre’, ‘Küf’, ‘Araf’ ve ‘Kelebeğin Rüyası’ da festivalin kurmaca uzun metraj filmlerinden bazıları.

Gezi Direnişi boyunca yaşanan ağır medya sansürünü ve otosansürü ele alan Selin Girit’in ‘Medya:Gizlenen Gerçekler’ belgeseli ile Ayce Kartal’ın bol ödüllü animasyon filmi ‘Tornistan’ da festivalin bu yılki programında yer buluyor.

 

Tuncel Kurtiz Anısına…


Festival,  hayatını emekten yana kalbi atanlarla, başka bir dünya isteyenlerle omuz omuza geçirmiş bir ustayı, Tuncel Kurtiz’i de gidişinin ardından “İnat Hikâyeleri” ile anıyor.

 

Uluslararası filmler

 

Senegalli ünlü yönetmen Ousman Sembene’nin kadın sünnetine direnen Afrikalı kadınların mücadelesini anlattığı ‘Moolaadé’, 1871’de 2 ay iktidarda kalmış Paris halkının mücadelesini anlatan “La commune/Komün”   ve seçimle iktidara gelmiş başka bir diktatör Hitler’in gerçek arşiv görüntüleri eşliğindeki faşizmini anlatan  ‘Sıradan Faşizm/Obyknovennyy Fashizm’Çin’deki işçilerin hayatını, sorunlarını anlatan ‘Small Fish /Küçük Balık’, Fransa’ya gitmek isterken Yunanistan’a göçmen olarak gelmiş Afrikalıların yoksulluk ve umutlarını anlatan 2014 yapımı ‘All Points North/Herşey Kuzeyi Gösteriyor’, 2009 yılında 4 işçinin Milan’daki son aktif fabrikanın kapatılmasına direnmek için 20 metrelik vince tırmanışını ve 8 gün boyunca 40 derece sıcaklıktaki  direnişini anlatan 2013 yapımı ‘On the Art of War /SavaşSanatı Üzerine’ öne çıkan uluslararası filmler.

 

4 İlde gösterimlerin yapılacağı salonlar:

 

İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi, Yeşilçam Sineması, İstanbul Halkevi, Aynalı Geçit Etkinlik Mekanı, Kolektif Kültür Merkezi, Barış Manço Kültür Merkezi, Kadıköy Halkevi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Don Kişot Sosyal Merkezi;

 

Ankara’da  Büyülü Fener Sineması, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Roksan Açık hava, Mamak Açık Hava Sineması;

 

İzmir’de Fransız Kültür Merkezi, İzmir Mimarlar Merkezi (Alsancak), Bornova Ayfer Feray Açık Hava Tiyatrosu, Konak Halkevi Salonu, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi, Bornova Uğur Mumcu Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonu, Ege Üniversitesi Hastanesi 20 Mayıs Amfisi;

 

Diyarbakır’da ise  Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi Sinema Salonu, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Sinema Salonu, Diyarbakır Evi, SülükIü Han, Sol Mekan.

 

 

İnternet Sinema Salonu Uygulaması

 

İşçi Filmleri Festivali’nde bu yıl ilk defa ‘Internet Sinema Salonu’ uygulaması  gerçekleştirilecek. Festival filmlerinden seçilen 20 adet film 1-8 Mayıs 2014 tarihlerinde, 22:00-00:30 saatleri arasında  her gün gösterilecek.

Internet salonu gösterimlerinde yer alacak filmler sadece festival programında belirlenen saatler içinde izlenebilecek.

3 ayrı kalitede gösterilecek filmleri izlemek için festival programına bakmak ve ilgili saatlerde  www.capul.tv adresini ziyaret etmek yeterli olacak.

 

 

5. Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı

 

Festival kapsamında Ankara’da emek ve iletişim üzerine düşünen, çalışan ve siyaset üreten akademisyenler ve eylemciler 3-4 Mayıs tarihleri arasında 5. Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı’nda biraraya gelecekler.

Editör: TE Bilisim