23’ÜNCÜ GEZİCİ FESTİVAL’İN BU YILKİ GÜNCEL SANATÇI KONUĞU GUY BEN NER:
AİLE, YALANLAR VE VİDEOTEYP
 
1 - 7 Aralık Ankara  8 - 11 Aralık Sinop  12 - 14 Aralık Kastamonu


Ankara Sinema Derneği
’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival1-14 Aralık 2017 tarihleri arasında 23’üncü kez sinemayı kent kent dolaştırmakla yetinmeyip, güncel sanatla sinemanın kurduğu bağları da sinema izleyicisinin beğenisine sunuyor. 1-7 Aralıktarihleri arasında, Ankaralılarla buluşacak Gezici Festival’in, bu yılki güncel sanatçı konuğu İsrail’den bir sanatçı. 2015 yılında Venedik Bienali’nde İsrail’i temsil eden Guy Ben NerNew York Magazine tarafından MoMA PS1’in düzenlediği Büyük New York sergisinde yer alan çalışmalarıyla “yeni bir atılımın eşiğine gelen sanatçı” olarak nitelenmişti. 2007’de prestijli DAAD bursuyla ödüllendirilen Guy Ben Ner, Kudüs’teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi’nde okutmanlık yapmaktadır.

İsrail Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenecek ve Guy Ben Ner’in 2000-2016 yılları arasında gerçekleştirdiği video çekimlerinden oluşan Aile, Yalanlar ve Videoteyp adlı özel bölümde sanatçının beş videosunun gösterimi yapılacak: Moby Dick (2000), Çalınan Güzellik (Stealing Beauty, 2008), Casuslar (Spies, 2011), Seskuşağı (Soundtrack, 2013) ve Zincirlerinden Kurtulan Sanatçılar (Escape Artist, 2016). Guy Ben Ner’in videoları ilk bakışta oyunbazlık, şen şakraklık ve yüzeysellik hissi verse de, hemen hepsi sinema ve edebiyatın önde gelen eserlerine atıflarla doludur. Sanatçı, çektiği videolarda sıradan “ev yaşantısı” fikri etrafında, çoğu zaman kendini, eşini ve çocuklarını oyuncu olarak kullanarak, rutinin kendisinde yarattığı müphemliği ve kaygıyı, “iş” ve “aile” arasında kurduğu dengeden aldığı hazzı görünür kılar.

 

İlk dönem ürünlerinden olan Moby Dick (2000), Herman Melville’in romanındaki bütün rollerin kendisi ve kızı tarafından oynandığı ve bütün film setinin aile mutfağından ibaret olduğu bir video çalışmasıdır. Çalınan Güzellik (Stealing Beauty, 2008), eve arkadaşından para çaldığı notuyla gönderilen oğluna, özel mülkiyeti “diğer”lerinden ayıran sınır hakkında bir “ders” vermek için IKEA mağazasında ailesiyle birlikte gündelik rutinleri uygulamasıyla kurulmuştur. Seskuşağı (Soundtrack, 2013) ise, Steven Spielberg’ün Dünyalar Savaşı filminin seskuşağı üzerine kendi evinin mutfağının görüntülerini yerleştirmesiyle ortaya çıkmıştır.

 

Guy Ben Ner’in politik mesajlar içeren diğer iki videosu da oyunbaz müdahaleler içerir. Casuslar (Spies, 2011), İsrail Turizm Bakanlığı logosundan uzaklaşarak çevreyi içine alan tek bir çekimden ibaretken, Zincirlerinden Kurtulan Sanatçılar (Escape Artist, 2016) İsrail’de bir gözaltı merkezinde tutulan sığınmacılara verdiği video derslerinin üzerine kurulur. Sinemasal araçları sığınmacıların kendilerini ifade edebilecekleri araçlar olmaktan çıkarıp, sığınmacıları sinema araçları haline getirmeye karar vermesiyle, gözaltı merkezinden kaçmanın sinemasal yolunu keşfeder.

Guy Ben Ner’in edebiyat, sinema, politik ve ekonomik tesir, adaptasyon gibi konulara sıklıkla değindiği diğer eserlerinden oluşacak kapsamlı birsergi de, Melis Golar küratörlüğünde seyirciyle buluşacak. Çağdaş Sanatlar Merkezi Füreya Koral Salonu’nda gerçekleşecek sergiye, Gezici Festival danışmanı Köken Ergun’la Guy Ben Ner arasında gerçekleştirilecek bir ‘sanatçı konuşması’ da eşlik edecek.