28 Kasım’da Ankara’dan yola çıkan festivalin başkent gösterimleri, 4 Aralık’a kadar sürecek. Festival, Ankara gösterimleri devam ederken, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin katkılarıyla, 3-7 Aralık tarihleri arasında Eskişehir’e konuk olacak. Festival kapsamında; ‘Dünya Sineması’, ‘Sinema Aşkına’, ‘Murathan Mungan: Gerçeğe Açılan Üç Kapı’, ‘Türkiye 2014’ ve ‘20 Yılın En İyi Kısaları’ bölümlerinde yer alan filmler, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü Sinema Anadolu’da gösterilecek.

 

Festival, Nesimi Yetik’in Toz Ruhu (2014) adlı filmiyle açılacak. Adana Altın Koza’dan ‘En İyi Film’ dahil üç ödülle dönen Yetik’in ilk uzun metrajlı filmi Toz Ruhu, seyirciyi gündelikçi Metin’in küçük dünyasıyla buluşturacak. Yönetmen Nesimi Yetik, senarist ve yapımcı Betül Esener ve başrol oyuncusu Tansu Biçer; Eskişehir’de Gezici Festival’e eşlik edecek.

 

Her yıl farklı ülkelerden çarfilmleri izleme fırsatı sunan Gezici Festival, bu yıl da dünya sinemasının en yenilerini Eskişehirlilerle buluşturacak. Yönetmenliğini Jean-Pierre ve Luc Dardenne kardeşlerin yaptığı, Belçika’nın ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ dalında 2015 Oscar aday adayı İki Gün, Bir Gece (Two Days, One Night), yine sosyal bir konuya işsizliğe temas ediyor ve kapitalizmin çirkin yüzünü etkili bir anlatımla sinemaya aktarıyor. Kara mizahın önde gelen temsilcilerinden Bent Hamer’ın yazıp yönettiği sıra dışı komedi filmi 1001 Gram (1001 Grams) ise kısa süre önce boşanmış işkolik bir laboratuvar teknisyeni Marie’nin, Paris’te katıldığı bir bilim konferansında kendini yepyeni bir dünyanın içinde bulmasını anlatıyor. Film, Norveç’in ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ dalında 2015 Oscar aday adayı. Yönetmenliğini Levan Koguashvilinin yaptığı İlk Randevu (Blind Dates), orta yaş yalzlığını samimi bir şekilde beyazperdeye yansıtırken, Andrey Zvyagintsevin dördüncü uzun metrajlı filmi Leviathan, Rusyada küçük bir kasabada yaşayan Kolyanın hikayesini Eskişehirli sinemaseverlerle buluşturuyor. Cannesdan En İyi Senaryo ödülünü kazanan film, Rusya’nın Yabancı Dilde En İyi Film dalında 2015 Oscar aday adayı. Viviane Amsalemin Boşanma Davası (Gett: The Trial of Viviane Amsalem), 20 yıllık mutsuz evliliğini bitirmek isteyen Viviane’in, buna karşı çıkan pasif-agresif koca Elisha ile haham hakimlere karşı yıllar süren mücadelesini konu alıyor. Yönetmenliğini Shlomi Elkabetz ve filmin başrol oyuncusu Ronit Elkabetz’in üstlendiği bu çarpıcı film, İsrail’in Yabancı Dilde En İyi Film dalında 2015 Oscar aday adayı.    

 

Bu yıl tutkuyla sinema yapan yönetmenlere özel bir bölüm ayıran Gezici Festival, sinemaya duyulan aşkın hiç bitmediğinin birer kanıtı olan ve sinema tutkusunu konu alan filmleri “Sinema Aşkına!” bölümünde Eskişehirli seyircisiyle buluşturuyor. Kamerana giderek daha çok bağlanan ve dünyaya yalnızca vizörden baktığı için çevresindekileri yitiren bir sinemasevere odaklanan, usta yönetmen Krzystof Kieslowski’nin filmi Amar (Camera Buff), bu bölümde gösterilecek filmler arasında yer alıyor. Yönetmenliğini Abbas Kiarostami’nin yaptığı Yakın Plan (Close-Up) ise ünlü yönetmen Mohsen Makhmalbaf olduğunu söyleyen ve Tahranlı varlıklı bir aileyi bir filmde oynatacağına dair yalan söyleyerek kandırmaya çalışan Sabzian adlı işsiz bir adamın mahkemesiyle başlıyor. Hem Sabzian’ın hem de tuzağa düşürdüğü ailenin sinema şöhreti olma düşkünlüğünü yansıtan film, Nanni Moretti’nin Yakın Plan’ın Galası (Opening Day of Close-Up) adlı 7 dakikalık kısa filmi ile birlikte gösterilecek. Mark Cousins’ın 1998’de Saddam Hüseyin’in gerçekleştirdiği zehirli gaz saldırısına maruz kalan Halepçe’nin Goptapa köyüne ziyaretinin kaydı olan İlk Film (The First Movie) de Eskişehirli seyircilerin festival kapsamında izleyebileceği filmler arasında yer alıyor.

 

Önceki yıllarda Zeki Demirkubuz, Tuncel Kurtiz ve Barış Bıçakçı’nın seçtiği filmleri sinemaseverlerle buluşturan festival, bu yıl Murathan Mungan’ın özel seçkisine “Gerçeğe Açılan Üç Kapı” bölümünde yer veriyor. Mungan bu bölümde, geekle olan ilişkimizi sinema aracılığıyla sorguluyor.Fotoğrafta ne görmek istiyoruz?: Cinayeti  Gördüm (Blow Up; Michelangelo Antonioni, 1966)” ve “Ne duymak istiyoruz?: Konuşma (The Conversation)” filmleri, Eskişehirli sinemaseverleri gerçeklik algısı ve hakikatin doğasına dair düşünce egzersizi yapmaya davet ediyor. Usta yönetmen Michelangelo Antonioni’nin 1960’ların en özgün yapıtlarından biri olarak kabul edilen filmi Cinayeti Gördüm, gerçeklik ve gerçeklik algısını sorguluyor. Francis Ford Coppola’ya 1974’te Altın Palmiye kazandıran Konuşma ise ünlü yönetmenin en çarpıcı filmlerinden biri olarak öne çıkıyor.

 

Yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşecekTürkiye 2014 bölümünde ise yine en yeni ve heyecan verici filmler Eskişehirli sinemaseverleri bekliyor. Saraybosna Film Festivali’nden ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden ise ‘En İyi İlk Film’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ve ‘En İyi Müzik’ ödülleriyle dönen Erol Mintaş’ın ilk filmi Annemin Şarkısı (2014), festival kapsamında izleyicisiyle buluşuyor. Filmin oyuncularından, Saraybosna Film Festivali’nden ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü alan Feyyaz Duman, Eskişehir gösterimlerine katılıyor. Adana Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ ödülü alan Derviş Zaim’in son filmi Balık (2014), yazar ve yönetmen olarak her daim polisiye tadındaki içsel yolculukları ve kimlik mevzusunu irdeleyen Tayfun Pirselimoğlu’na; Roma’da ‘En İyi Senaryo’, İstanbul’da ‘En İyi Film’, ‘En İyi Senaryo’ ve ‘En İyi Müzik’ ödüllerini getiren Ben O Değilim (2013), Venedik Film Festivali’nden ‘Jüri Özel Ödülü’ ve Antalya’dan ‘Jüri Özel Ödülü’ ile ‘En İyi Kurgu’ ödülünü alan Kaan Müjdeci imzalı Sivas (2014) da gösterilecek filmler arasında yer alıyor. Adana Altın Koza’da ‘Yılmaz Güney Ödülü’ ile ‘Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü’ alan Neden Tarkovski Olamıyorum? (2014) ise filmin yönetmeni Murat Düzgünoğlu ve oyuncusu Vuslat Saraçoğlu’nun katılımıyla Eskişehirli seyircilerle buluşacak.

 

20’nci yıla özel olarak “20 Yılın En İyi Kısaları” da festival kapsamında Eskişehirlileri bekliyor olacak. Omuz Omuza (Hans Petter Moland, 2002, Norveç), Las Palmas (Johannes Nyholm, 2011, İsveç), Örümcek (Nash Edgerton, 2007, Avustralya), Annem Sinema Öğreniyor (Nesimi Yetik, 2006, Türkiye), Bir Gün Bir Adam Bir Ev Alır (Pjotr Sapegin, 1998, Norveç), Tango (Zbigniew Rybczynski, 1980, Polonya), Sorun Yumağı (Steve Sullivan, 2001, İngiltere), Arjantin Tangosu (Guido Thys, 2006, Belçika), Kalk Borusu (Marc-Henri Wajnberg, 1996, Belçika), Uzatmalar (Oury Atlan, Thibaut Berland, Damien Ferrié, 2005, Fransa), Bir Daire Ve Altı Davulcu İçin Müzik (Johannes Stjärne Nilsson, 2001, İsveç) ve Teşekkürler! (Christine Rabette, 2002, Belçika), bu bölümde yer alacak.

Editör: TE Bilisim