22. İstanbul Caz Festivali kapsamında Vodafone FreeZone desteğiyle hayata geçirilen Gece Gezmesi etkinliği, müzik şenliği ruhunu Kadıköy haritasına taşıyor. Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Gece Gezmesi etkinliği, 8 Temmuz Çarşamba günü 20.00’da başlayacak ve Kadıköy, Moda, Yel değirmeni rotasında yer alan çeşitli konser mekanları, ev stüdyoları ile atölyelerde gerçekleştirilecek. “Gece Gezmesi” etkinliklerinin mekanları arasında, Club Quartier (St. Joseph’liler Derneği), Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Moda Sahnesi, All Saints Moda Kilisesi, Atölye Hangart, TAK, Köşe, Living Room, KargART ve Tasarım Bakkalı gibi birçok mekan yer alıyor. Caz Festivali’nin Kadıköy ayağında gerçekleştirilecek etkinlikte izleyiciler tek bir bilet alarak “Gece Gezmeleri” programında yer alan tüm mekanlarına giriş sağlayarak takip edebilecekler.

“Gece Gezmesi” etkinliği kapsamında, performans sergileyecek gruplardan Ha Za Vu Zu ayrıca 2 atölye de düzenlenecek. Aynı zamanda Yeldeğirmeni’nde bulunan Tasarım Bakkalı’nın da ortaklarından olan Ha Za Vu Zu üyesi Emre Akçora, grup olarak bu kapsamda düzenleyecekleri ilk atölyede, katılımcılarla birlikte geri dönüşüm malzemelerden enstrümanlar yapacak. Gün içinde iki kere tekrarlanacak olan ilk atölyenin ardından öğleden sonra başlayacak ve yine geri dönüşüm malzemelerinden yapılacak bir sahne kurulum atölyesi gerçekleştirilecek. Yeldeğirmeni’ndeki küçük bir çim alana kurulacak sahnenin sonrasında ise ilk gerçekleştirilen enstrüman atölyelerinden çıkanlar yine bu sahnede ilk defa denenecek ve Ha Za Vu Zu önderliğinde interaktif bir mini performans sergilenecek. Atölyelere katılım rezervasyon üzerinden gerçekleştirilirken, konser tüm halka açık olacak.

“Gece Gezmesi” Canlı Yayında


“Gece Gezmesi” etkinliğinden bölümler, Vodafone FreeZone ve İstanbul Caz Festivali’nin Periscope hesaplarından da canlı olarak yayınlanacak. Club Quartier (St. Joseph’liler Derneği), Moda Sahnesi ve All Saints Moda Kilisesi sahnelerindeki performanslar ise Vodafone FreeZone’un yeni canlı yayın platformu vodafonefreezonesahne.com’dan ve İstanbul Caz Festivali’nin web sitesi caz.iksv.org/tr’den eş zamanlı olarak takip edilebilecek.

Etkinliğin biletleri Biletix satış kanalları, Ana Gişe İKSV ve konser günü Club Quartier (St. Joseph’liler Derneği), Yeldeğirmeni Sanat Merkezi ile Moda Sahnesi mekânlarından alınabilir. Lale Kart sahipleri biletlerini %25’e varan özel indirimlerle alabilirler.

Gece Gezmesi kapsamında Club Quartier, KargArt, Living Room ve Moda Sahnesi’nde gerçekleştirilecek konserlerde 18 yaş sınırı olduğunu önemle hatırlatırız. All Saints Moda Kilisesi, Atölye Hangart, Köşe ve Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’ndeki konserler ise her yaştan izleyicimize açıktır.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, on sekiz yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen 22. İstanbul Caz Festivali, 15 Temmuz’a kadar birbirinden renkli sanatçıları ve usta müzisyenleri ağırlamaya devam ediyor.


KADIKÖY GECE GEZMESİ SANATÇILARI

Barış Demirel

Geleneksel Ortadoğu ve Türk müziğindeki makamların yanı sıra caz, ambient, rock, shoegaze, gainsabre seslerinden etkilenen Barış Demirel (a.k.a. Barıştık Mı), müziğinde bazı analog ve dijital ekipmanlarında trompet-mikrofon arasındaki ses ilişkisini zenginleştiren yöntemler uygulamaktadır. Türkiye’de 90’lardan bu yana önemli müzik yarışmalarından biri olan 2011 Roxy Müzik Günleri’ne birincilik ödülünü alan Demirel, bu yarışmadan sonra solo projesine ağırlık vererek pek çok konserde, cazdan rock müziğine bir çok önemli festival sahnelerinde dinleyicilerle buluştu. Sanatçının ilk EP’si O.Y.D.H.O.G.Y 2012 yılında yayımlandı, yeni albümü T.E.A.R. ise 2015 yılında dinleyiciyle buluştu.

Burcu Tatlıses & Cihan Mürtezaoğlu Duo Project

Bugüne dek 17 albümde ve döneminin başarılı televizyon dizilerinde 40’dan fazla şarkı sözüyle yer alan, kendine özgü dili ve şarkılara inşa ettiği hikayelerle alışıldık durumların dışına çıkan Burcu Tatlıses, ilk albümü Güzel Kokuyorum’u Mart 2015’te yayımladı. Naif, dokunaklı, gücünü kelimelerden alan, son albümüyle yorumuyla da dikkatleri üzerine çeken müzisyen, Cihan Mürtezaoğlu ile birlikte 22. İstanbul Caz Festivali’ne konuk oluyor.

Burcu Tatlıses; Yasemin Mori, Ceylan Ertem, Pinhani, Mabel Matiz gibi başarılı isimlerle birlikte aranjör, besteci ve gitarist olarak çalıştı. Künt ve Sen Yağmur Dök projelerine imza atan sanatçı, şu sıralar ilk albümünü tasarlıyor. Burcu Tatlıses ve Cihan Mürtezaoğlu Duo projesiyle 8 Temmuz’da İstanbul Caz Festivali’nde sahne alacak.

Can Güngör

Merakla beklenen ilk albümünü 2015’in Şubat ayında yayımlayan, besteci, aranjör, prodüktör ve multi-enstrümantalsit kimlikleriyle tanınan sanatçı Can Güngör, iki şarkıdan oluşan Ben Oradaydım Zaten / Silik Düşler adlı EP’sini dijital mecralarda ve 45’lik plak olarak 2014 yılında yayımladı. Solo kariyerine yönelmeden önce birçok topluluk ve müzisyene davuluyla eşlik eden, aranjör ve prodüktör olarak birçok albümde emeği bulunan Can Güngör, “do it yourself tadında bütün enstrümanları kendisinin çaldığı, 12 şarkılık kaydını tamamladı. Kent ozanı samimiyetini farklı hislere bürüme gayretinde olan Can Güngör, 5 kişilik orkestrasıyla beraber sahne alıyor.

Can Kazaz

Bağımsız müzik sahnesinin son dönemde dikkat çeken isimlerinden biri olan Can Kazaz, MC Recep adlı siyasi parodi müzikleriyle gün geçtikçe tanınırlığını artırdı. Akustik ekoloji ve yeni müzik kompozisyonu gibi alanlarda akademik çalışmalar yürüten Kazaz, 2012 yılında Bir Albüm, 2014’te ise Yolar ve Su ile Kesme Bardak  isimli albümlerini yayımladı. Albümlerinde çoğu enstürmanı kendi çalan ve tüm prodüksiyonu üstlenen Can Kazaz, pastoral ögelerle süslediği alternatif pop/folk balladlarından, umutlu enerjik pop/folk baladlarına uzanan geniş müzik yelpazesini Türkiye’nin önemli müzik sahnelerinde seslendirmeye devam ediyor.

Deniz Taşar

Şarkı söylemeye 2005 yılında Robert Kolej Orkestrası’nda başlayan Deniz Taşar, 2013 yılında katıldığı Nardis Genç Caz Yarışması’nı kazanarak Estonya’da yarı finallerde Türkiye’yi temsil etti. Aynı sene Akbank Jamzz’de “En İyi Yorum Ödülü”ne layık görülen Taşar, NewYork’taki The New School For Jazz and Contemporary Music’in Venedik’te gerçekleştirilen caz workshop’una giderek Venedik Caz Festivali kapsamında Chioggia’da sahne aldı. Son üç senedir İstanbul’un önemli caz festivallerinde sahne alan Taşar, bestelerinin yanı sıra neo-soul, trip hop ve caz parçalarını yorumladığı projesiyle de sahne alıyor.

Gaye Su Akyol

Mai, Toz ve Toz, Seni Görmem İmkansız ile müzikal üretimini uzun zamandır devam ettiren Gaye Su Akyol, Rock ve Türk Sanat Müziği’ni buluşturduğu, farklı bir ses harmanıyla dinleyicilere sunduğu Develerle Yaşıyorum’u 2014 yılında yayımladı. Türkiye’nin en önemli ressamlarından biri olan Muzaffer Akyol’un kızı Gaye Su Akyol için hayatında resmin de özel bir yeri var.

Ha Za Vu Zu

İstanbul’da kurulan bir sanatçı kolektifi Ha Za Vu Zu, ses ve görüntüde tahmin edilemeyenin ortaya çıkışını teşvik etmek adına hiyerarşiye başvurmadan çalışıyor. Kendini verimli ortak çalışmaların ve fikir değişimlerinin gerçekleştiği bir merkez olarak gören grup, çalışmalarını performans ve propaganda, mizah ve sıradışı akşam etkinliklerinin düzenlenmesi arasında konumlandırıyor. Performans, enstalasyon, video ve nesnelerden yararlanıyor.

İlhan Erşahin

İsveç’te doğan ve müzikal hayatına 16 yaşında eline aldığı tenor saksafonuyla birlikte başlayan İlhan Erşahin, ünlü müzik okulu Berklee’den aldığı bursla birlikte profesyonel müzik hayatına başladığında 20 yaşındaydı. Berklee Müzik Okulu'ndaki eğitiminden sonra İtalyan usta Joe Lavano ile çalışmalarına başlayan sanatçı, ardından Wallace Rooney, Jeff Williams, Cameron Brown, Victor Lewis, Eddie Henderson ve Valery Ponomarev gibi ünlü isimlerle sahneyi paylaşarak kariyerine devam etti. İlk olarak Bodrum’da dinleyici olarak katıldığı bir caz konserinde sahneye çıkan Erşahin, müzik eleştirmenleri tarafından saksafon çalış tekniğiyle Sonny Rolins ve Joe Henderson gibi efsane isimlerle kıyaslanıyor. Yaptığı müzikle Türk geleneksel motiflerinden funk müziğine kadar çeşitli ezgiler bulunduran sanatçı, ilk albümü She Said’i 1995 yılında yayımladı. Erşahin, ilk albümünün ardından Home, Wax Poetic ve Virgo olmak üzere dört albümü daha hayranlarıyla buluşturdu.

Kaan Boşnak

2011 yılında ilk olarak akustik gitarıyla eşlik ettiği uzun cümleli şarkılarıyla karşımıza çıkan Kaan Boşnak, solo projesinin yanında 18 yaşında kurduğu Yüzyüzeyken Konuşuruz grubunun şarkılarını yazıp, solistliğini yapmaya devam ediyor. 2013 yılının sonbaharında Yüzyüzeyken Konuşuruz grubu olarak ilk albümleri Evdekilere Selam’ı yayımladılar. İkinci albümleri Otoban Sıcağı’nı ise 2014 yılında dinleyicilerle buluşturan grup, saykodelik ögelerin daha fazla olması ve bneo-psychedelia akımına selam gönderiyor olmasıyla beğeni topladı. Kaan Boşnak Yüzyüzeyken Konuşuruz dışında, daha elktronik ve beat müzik yaptığı Bosnakov adında farklı bir projeyi de yürütüyor. Boşnak, İstanbul Caz Festivali’nde bir singer-songwriter olarak tek başına akustik gitarıyla gerçekleştireceği özel bir konserle cazseverlerin karşısına çıkacak.

Kalben

Müziğe 8 yaşında annesinin aldığı beş oktav Casio klavye ile başlayan Kalben, 14 yaşında eline aldığı gitarıyla müzikal hayatına o günkü gibi devam ediyor. Babylon, Nublu, Peyote, Salon IKSV gibi çeşitli sahnelerde perofmans sergileyen Kalben’in ilham kaynakları arasında PJ Harvey, Sevinç Tevs, Nazan Öncel, David Bowie, Tom Waits gibi başarılı müzisyenler var. Folk, indie, arabesk, klasik müzik gibi çeşitli türlerden beslenen Kalben, metin ve senaryo yazarlığı, gazetecilik gibi işlerin yanı sıra Lulu'nun Maceraları adlı çocuk kitabı serisinin ilki olan Lulu Güneşi Arıyor'un da yazarı.

Mikado

Edebiyatın müzikle olan alışverişinden esinlenerek ortaya çıkan bir proje olan ve 2011 yılında davulcu Emre Uyar tarafından kurulan Mikado, İlay Bal (vokal), İsmail Cem Taşkın (gitar), Bora Bekiroğlu (bas gitar) ile Ege Cengiz (trompet ve klavye) ve Eren Dönmez’den (elektronikler) oluşuyor. Avangard yaklaşımlarla caz öğelerini bir diyalog içerisinde müziğine yansıtan grup, 22. İstanbul Caz Festivali’nde takipçileriyle buluşacak.

Neşet Ruacan

Ülkemizin yetiştirdiği önemli caz sanatçılarından Neşet Ruacan, cazı ‘Caz insana yeniliklere çok hızlı uyum sağlamasını öğretir’ diyerek tanımlıyor. İlk müzik enstrümanı mızıka olan Ruacan, 10 yaşındayken gitar çalmaya başladı. Klasik gitarın ardından elektro gitar çalmaya başlayan müzisyen, 1964 yılında üç arkadaşıyla Vahşi Kediler adlı grubu kurdu. Barney Kessel, Jimm Hall gibi müzisyenlerin albümlerini analiz ederek kendini geliştiren sanatçı, Türkiye’ye gelen Ertha Kitt, Salena Jones gibi caz şarkıcılarına eşlik etti. Piyanist Emin Fındıkoğlu’yla birlikte İsveç ve Norveç’teki caz kulüplerinde çalan müzisyen Türkiye’ye geri döndükten sonra TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’na katıldı.

Samet Kılıç & Serhat Yılmaz

Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunu, pop, funk, rock ve caz türünde birçok isim ve grupla çalışan Samet Kılıç, Samet Kılıç Quartet ve Serhat Yılmaz ile duo birlikteliği dışında kendi solo enstrümantal albüm ve sahne çalışmalarına ağırlık veriyor. Sakarya Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu Serhat Yılmaz ise aralarında Alihan Samedov, Tayfun Balarısı, Cenk Eroğlu, Emre Kaya’nın bulunduğu farklı müzik türlerinden birçok isimle birlikte çalıştı.

Su İdil

Cazla ortaokulun ilk yıllarında ilgilenmeye başlayan Su İdil, o yıllarda bir sene Durul Gence ile birlikte çalıştı. 2010 yılında 6.Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’nda Polonya Pulawy eğitim bursunu kazanan müzisyen, Sibel Köse’nin vokal sınıfında yer aldı ve Dante Luciani, Bogdan Holownia gibi isimlerle birlikte çalıştı. 15 yaşından beri Ankara ve farklı şehirlerde sahne almaya devam eden Su İdil, İmer Demirer, Cem Aksel, Yahya Dai, Kamil Erdem, Sibel Köse, Ayşe Gencer gibi isimlerle sahne alma ve çalışma fırsatı buldu. Psikoloji eğitimine devam eden Su İdil, birçok değerli müzisyenle birlikte caz ağırlıklı olmak üzere R&B, funk, soul tarzlarda şarkı söylemeye devam ediyor.

 

 

 

 

“GECE GEZMESİ” PROGRAMI

8 Temmuz Çarşamba, Kadıköy-Moda-Yeldeğirmeni

 

GECE GEZMESİ PROGRAM

Club Quartier (St.Joseph’liler Derneği)

Moda Sahnesi

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

Living Room

All Saints Moda Kilisesi

KargART

Atölye Hangart

Köşe

19:00

 

 

 

 

 

 

 

 

19:15

 

 

 

 

 

 

 

 

19:30

 

 

 

 

 

 

 

 

19:45

Barış Demirel aka Barıştık mı?

 

 

 

 

 

 

 

20:00

 

Su İdil

 

Burcu Tatlıses & Cihan Mürtezaoğlu

 

 

 

20:15

(45 dk)

Mikado

 

 

 

 

 

20:30

 

 

 

 

 

 

Samet Kılıç & Serhat Yılmaz Duo

 

20:45

 

 

(60 dk)

 

(60 dk)

 

 

21:00

Can Güngör

(60 dk)

 

 

 

 

 

Can Kazaz

21:15

 

 

Kalben

 

Kaan Boşnak

 

(60 dk)

(30dk)

21:30

(45 dk)

 

 

Deniz Taşar Quintet

 

 

 

 

21:45

 

The Away Days

 

 

 

Ha Za Vu Zu

 

Can Kazaz

22:00

 

 

(60 dk)

 

(60 dk)

 

 

(30dk)

22:15

İlhan Erşahin's İstanbul Sessions

 

 

(60 dk)

 

 

 

 

22:30

(60 dk)

 

 

 

(60 dk)

 

 

22:45

 

 

 

 

 

 

 

 

23:00

 

 

 

 

 

 

 

 

23:15

(75 dk)

Gaye Su Akyol

 

Neşet Ruacan Quartet (1. set)

 

 

 

 

23:30

 

 

 

 

Alpman and The Midnight Walkers

 

 

23:45

 

 

 

(45 dk)

 

 

 

00:00

 

(60 dk)

 

 

 

 

 

 

00:15

 

 

 

Neşet Ruacan Quartet (2. set)

 

(60 dk)

 

 

00:30

 

 

 

 

 

 

 

00:45

 

 

 

(45 dk)

 

 

 

 

01:00

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim