Seyir Derneği’nin düzenlediği Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde, 16 Eylül Cuma akşamı Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da gerçekleşecek açılış töreni için geri sayım başladı! Güney Kore sinemasının usta yönetmeni Park Chan-wook’un 2022 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen son filmi Ayrılma Kararı, festivalin açılış filmi olarak törenin ardından sinemaseverlerle buluşacak. Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin zengin programında, yılın en dikkat çeken yapımlarının gösterimlerine film ekipleriyle söyleşiler ve güncel meselelere dair paneller eşlik edecek. Nurgül Yeşilçay, Nihal Yalçın, Hare Sürel, Ushan Çakır, Funda Eryiğit, Ece Yüksel, Murat Kılıç, Tayfun Pirselimoğlu, Özen Yula, Gülçin Kültür Şahin, Nezaket Erden, Hakan Emre Ünal gibi birçok önemli isim de Ayvalık’ta festivalin misafiri olacak.

 

Ayvalık’ta bu yıl kurulan Seyir Derneği’nin 16-21 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlediği Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 16 Eylül Cuma akşamı Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da gerçekleşecek açılış töreni ve film gösterimiyle başlayacak. Festivalin açılış filmi, yakın dönem Güney Kore sinemasının usta yönetmeni Park Chan-wook’un merakla beklenen son filmi Ayrılma Kararı olacak. 2022 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen ve eleştirmenlerden tam not alan film, araştırdığı cinayetin şüphelisi kadına âşık olan ve soruşturma ile duyguları arasında sıkışıp kalan bir dedektifin hikâyesini konu alıyor.

Açılış töreninde, bu sene festival kapsamında ilk kez verilecek “Yeni Bir …” Ödülü de sahibini bulacak. Son bir yıl içinde vizyona girmiş ya da ulusal festivallerde gösterilmiş uzun metraj kurmaca filmlerden birindeki başarısıyla dikkat çeken genç bir sinemacıya Mey|Diageo katkılarıyla 40.000 TL’lik bir ödül verilecek. 

Direktörlüğünü Azize Tan’ın, program danışmanlığını Fatih Özgüven’in üstlendiği Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin “Uluslararası Seçki”, “Bu Dünyanın Çocukları”, “İlk Filmler”, “Ulrike Ottinger 80 Yaşında”, “Anısına”, “Çocuklar İçin Sinema” ve uzun metraj, kısa film ile belgesellerin yer aldığı “Türkiye’den Filmler” bölümlerinde toplam 48 film gösterilecek. Festival seçkisindeki filmlerin detaylı bilgilerine ve program çizelgesine Ayvalık Uluslararası Film Festivali internet sitesi üzerinden erişmek mümkün.

 

YÖNETMEN, OYUNCU ve YAPIMCILARLA SÖYLEŞİLER

 

Ayvalık Uluslararası Film Festivali, program kapsamında gösterilecek bazı filmlerin ardından yönetmen, oyuncu ve yapımcılarla söyleşilere de ev sahipliği yapacak. Alihan Kaya, Barış Gönenen, Barış Yılmaz Gündüz, Denizhan Akbaba, Ece Yüksel, Erdem Şenocak, Gülçin Kültür Şahin, Hakan Emre Ünal, Hare Sürel, Meli Bendeli, Murat Kılıç, Nezaket Erden, Nihal Yalçın, Nurcan Eren, Rıza Akın, Tarık Papuççuoğlu, Ushan Çakır gibi sevilen oyuncular, film gösterimlerinin ardından gerçekleşecek söyleşilerde seyirciyle buluşacaklar.

Festivalde filmleriyle yer alan yönetmen ve senaristlerden Ali Ercivan, Ali Kemal Güven, Ali Tansu Turhan, Arda Gökçe, Burcu Uğuz, Can Merdan Doğan, Cem Demirer, Ceylan Özgün Özçelik, Coşkun Aşar, Çiğdem Sezgin, İnan Erbil, Melik Saraçoğlu, Nazlı Elif Durlu, Noah Amir Arjomand, Nur Akalın, Sami Morhayim, Tareq Daoud, Tayfun Pirselimoğlu, Türkay Döşkaya, Volkan Üce, Ziya Demirel de sinemaseverlerle buluşmak için Ayvalık’ta olacak.

 

PANELLER

 

Ayvalık Uluslararası Film Festivali kapsamında, sektörün deneyimli isimlerinin katılımıyla paneller de gerçekleşecek. “Türkiye’de Yaratıcı Belgesel: Yeni Anlatım Olanakları” başlıklı panel Ahmet Gürata moderatörlüğünde, Noah Amir Arjomand, Ceylan Özgün Özçelik, Melik Saraçoğlu ve Volkan Üce’nin katılımlarıyla 17 Eylül Cumartesi günü saat 16.30’da Küçük Han’da düzenlenecek.

Funda Eryiğit, Hare Sürel, Gülçin Kültür Şahin ve Nihal Yalçın’ın konuşmacı olacağı “Bir Zanaat Olarak Oyunculuk” başlıklı panel, Özen Yula moderatörlüğünde 18 Eylül Pazar günü 16.00’da Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da gerçekleşecek. Aynı mekânda, aynı gün 18.00’de gerçekleşecek “Boyun Eğmeyen Bir Kadının Hikâyesi: Suna” başlıklı söyleşide Armağan Çağlayan, Çiğdem Sezgin ve Nurcan Eren konuşmacı olarak yer alacak.

“Şu Anlaşılmazlık Meselesi: Bir Filmi Anlamak ya da Anlamamak” başlıklı panel ise Aslı Ildır, Fatih Özgüven ve Tayfun Pirselimoğlu’nun katılımlarıyla 19 Eylül Pazartesi günü saat 14.00’te BİLGİNER – MELİN Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakfı’nda gerçekleşecek.

 

ÇOCUKLAR İÇİN ATÖLYELER

 

17 Eylül Cumartesi saat 14.30’da Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde Türkçe dublajlı Çok Uzakta filminin ücretsiz gösterimin ardından, Bütün Çocuklar Bizim Derneği eğitmenlerinden Ayşegül Cebenoyan çocuklar için filmle paralel hareket ve oyunlar içeren bir atölye çalışması düzenleyecek.

Berlin'den Ödüllü Filmler 43. İFF'de! Berlin'den Ödüllü Filmler 43. İFF'de!

Festival programı kapsamında gösterilen Louis Garrel’in yönettiği Kurtarıcı filminin gösterimi ardından yaratıcı drama eğitmeni Elif Özsoğuk, çocuklara farklı sanatsal disiplinlerden yararlanarak içinde yaşadıkları çevrenin, onlara miras bırakılan dünyanın durumu üzerine farkındalık geliştirmelerine yönelik bir atölye çalışması düzenleyecek.

 

FESTİVAL MEKÂNLARI, BİLETLER ve DESTEKÇİLER

 

Festivalde film gösterimleri Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi, Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro ve Eski Köylü Pazarı’nda yapılacak. Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde tam bilet 50 TL, indirimli bilet 30 TL olarak Biletix’te satışa çıkarken, Eski Köylü Pazarı’ndaki gösterimler ise ücretsiz gerçekleştirilecek.

Festival Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kültür için Alan, Mey|Diageo, Komili, Kürşat Ayvalık, ASKEV Sinema, MUBI, OGM Pictures, Milliyet Sanat, Goethe-Institut, German Films, KINO 2022, Mordem Sanat, Setur Ayvalık Marina, Ali Ertuğrul, Esra Başak, Şerif Kaynar, Eren-Alptekin Coşkun, Yaman Eymür, Fatma-Mustafa Kürşat, İnci Vural, Ayvalık Ticaret Odası, Çamlık 87, Kendine Has, Yves Rocher, Zoho, AIMA, Kraft, Çöpmadam, Ayvalıkzade, Barbunun Çiftliği ve Medya Takip Merkezi’nin değerli katkılarıyla gerçekleşecek.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin basın sponsorları ise Altyazı, Aposto, Ayvalık Magazin, Beyazperde, Bianet, Birgün, Dadanizm, Duvar, KRT, Kutsal Motor, Radyo ODTÜ ve T24. 

Editör: TE Bilisim