“ANONS”A 75. VENEDİK FİLM FESTİVALİ’NDE GERÇEKLEŞEN DÜNYA PRÖMİYERİNDE ELEŞTİRMENLERDEN TAM NOT!

Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’un 75. Venedik Film Festivali Orizzonti bölümünde yarışan yeni filmi “Anons”un ilk gösterimi Venedik’te yapıldı. “Anons” filmi sinemaseverlerden yoğun ilgi görürken eleştirmenlerden de tam not aldı.

Mahmut Fazıl Coşkun’un hem yönetmen koltuğunda oturduğu hem de senaryosunu Ercan Kesal ile birlikte kaleme aldığı “Anons”, 75. Venedik Uluslararası Film Festivali’nin Orizzonti bölümünde yarışıyor.

“Anons”un dünya prömiyeri festival kapsamında, Venedik’in Lido yarımadasında 1400 kişilik Sala Darsena’da gerçekleşti. Sinemaseverlerin yoğun katılım gösterdiği prömiyere; yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, oyuncular Ali Seçkiner Alıcı, Tarhan Karagöz, Murat Kılıç, Şencan Güleryüz, senarist Ercan Kesal, yapımcılar Halil Kardaş, Tarık Tufan, ortak yapımcı Boris Chouchkov, BKM adına Zümrüt Arol Bekçe, yapım tasarımcısı Laszlo Rajk ve görüntü yönetmeni Krum Rodriguez katıldı.

İzleyenler tarafından finalde ayakta alkışlanan filmin ardından yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, senarist Ercan Kesal ve oyuncular ile soru-cevap gerçekleşti. Film çıkışında ise “Anons” ekibi seyircinin yoğun ilgisi ile karşılaştı. The Hollywood Reporter, Variety ve Screen Daily’nin önemli sinema eleştirmenlerinden tam not alan film, dünya basınından olumlu eleştiriler almaya devam ediyor.

“Anons” filminin dünya prömiyerinin ardından aynı akşam, Türkiye Cumhuriyeti Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli ve eşi Evren Esenli’nin ev sahipliğinde bir resepsiyon verildi. Tarihi Bauer Hotel’de gerçekleşen resepsiyona Türk ve dünya sinemasından birçok davetli katıldı.

Aralarında “Anons”un da yer aldığı filmlerin yarıştığı Orizzonti bölümü ödülleri, 8 Eylül 2018 Cumartesi akşamı gerçekleşecek kapanış töreninde sahiplerini bulacak. Gelecek aylarda Türkiye’de vizyona girecek olan “Anons”, öte yandan festival yolculuğuna da devam edecek.

 

 

ANONS HAKKINDA

1963 yılı, Mayıs ayının son günleri… Teğmen Şinasi, Binbaşı Kemal, Binbaşı Rıfat ve Albay Reha aynı gece Ankara’da başlayacak olan askeri darbenin İstanbul ayağında, darbe bildirisini İstanbul Radyosu’ndan anons etmeyi planlamaktadır. Yeterince güçlü ve etkili yapılan bir anons sonucunda darbenin başarılı olacağından ve halk desteğini arkalarına alacaklarından emindirler. Fakat hiçbir şey bekledikleri gibi gitmeyecektir. Her şeyin planlama ve askeri güçle çözülebileceğine inanan bu dört asker, kendilerini başkalarının adına karar verebilecek konumda hissetmişlerdir. Fakat onları yenilgiye uğratan şey sivil hayatın görünmez gücüdür.

Filmotto’nun yapımını üstlendiği “Anons” filmi, BKM (Türkiye) ve Chouchkov Brothers (Bulgaristan) ortak yapımı olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün ve Bulgar Film Merkezi’nin destekleriyle hayata geçirildi. Yapımcılığını Halil Kardaş ve Tarık Tufan’ın yaptığı filmin ortak yapımcılığını ise Borislav Chouchkov, Viktor Chouchkov ve Georgi Abrashev üstleniyor. Orizzonti’ye seçilen 18 film arasında yer alan ve festival kapsamında aynı zamanda dünya prömiyerini de yapacak olan “Anons”; “Uzak İhtimal” ve “Yozgat Blues” filmlerinin ödüllü yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun’un üçüncü uzun metraj filmi. “Anons”un başrollerini ise Ali Seçkiner Alıcı, Tarhan Karagöz, Murat Kılıç ve Şencan Güleryüz paylaşıyor.