Sinemaya gidemeyen, film festivallerine katılamayan engelliler için, 11-16 Haziran'da Ankara Engelsiz Filmler Festivali düzenlenecek.

Festival, görselliğe ve işitselliğe dayalı bir sanat dalı olan sinemada bile, gerekli düzenlemeler yapıldığında göremeyen veya işitemeyen seyircilerin diğer seyircilerle aynı seyir zevkini alabileceğini ortaya koymayı, görme ve işitme engellilerin toplumsal yaşama daha eşit katılımını sağlamayı amaçlıyor.

Engelli seyircilerin, engelsizlerle programdaki tüm filmleri izleyebilecekleri, söyleşi ve atölyelere katılabilecekleri festival, 11 Haziran'da CerModern'deki açılış töreniyle başlayacak.

Festivalin açılış filmi, Rezan Yeşilbaş'ın 65. Cannes Film Festivali Kısa Film Yarışması'nda Altın Palmiye ödülüne layık görülen "Sessiz (Be Deng)" adlı kısa film olacak.

Festivaldeki tüm filmler sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı alt yazı eşliğinde gösterilecek. Engeli olmayan seyirciler ise stantlardan edinecekleri kulaklıklarla filmleri orijinal seslerinden takip edebilecek.

Yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler de işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek. Ayrıca seyirciler, film festivalinde yarışma takip etmenin heyecanını tattıracak. Yurt içi ve yurt dışında pek çok film festivalinden ödüllerle dönmüş filmlerin yer aldığı Engelsiz Yarışma sayesinde engelli seyirciler güncel Türkiye sinemasını takip etme fırsatı yakalayacak, yarışmada yer alan filmleri oylayarak Seyirci Özel Ödülü'nü belirleyecek, gösterimler sonrası gerçekleşecek söyleşilerle filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleriyle tanışma fırsatı bulacak.

Türkiye ve dünya sinemasından zengin bir seçkiyi seyirciyle buluşturacak festival kapsamında çocuklara yönelik bir etkinlik de gerçekleştirilecek.

CerModern Çocuk Atölyesi'nde gerçekleşecek Canlandırma Atölyesi'nde 9-15 yaş grubundan 10 işitme engelli çocuk, animasyon sanatıyla tanışacak.

Editör: TE Bilisim