Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin hazırlıkları tamamlandı. Yeni yürütme kurulunu Menderes Samancılar, Timur Savcı, Nebil Özgentürk, Kadir Beycioğlu ve İsmail Timuçin’in oluşturduğu festivalde; jüriler, tüm kategorilerde yarışacak olan filmler, özel ödül sahipleri, sinema sektörü ve Adanalılar için geri sayım başladı. Festivalin, uluslararası üne sahip Türk karikatür ve grafik sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu tarafından tasarlanan afişi de paylaşıldı.

Merakla beklenen ve Türk sinemasının en önemli gündemlerinden birini oluşturan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'ne sayılı günler kaldı. Bu yıl yaptığı yeniliklerle büyük heyecan ve merak uyandıran festivalde son hazırlıklar tamamlanıyor. Bu yıl belediye başkanı Zeydan Karalar tarafından davet edilen yeni bir ekiple yola çıkan festivalin yeni yürütme kurulunda; Menderes Samancılar, Timur Savcı, Nebil Özgentürk, Kadir Beycioğlu ve İsmail Timuçin yer alıyor. Adanalı sanatçıların ağırlıklı olarak yer aldığı, usta isimlerden oluşan festivalin yeni yürütme kurulu; temiz, şeffaf, hiçbir ayrım gözetmeyen, sansürsüz ve özgür bir festival hedefliyor. Sinemaseverler tarafından ilgiyle beklenen festivalde bu yıl filmler; “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması”, “Uluslararası Kısa Film Yarışması”, “Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması” ve “Adana Kısa Film Yarışması” olmak üzere toplam 4 kategoride yarışacak. Tüm kategorilerde yarışan filmlerin ve jüri üyelerinin açıklandığı festival; onur, emek ve yaşam boyu başarı ödülleriyle renklenirken festivalde birbirinden anlamlı konuların bir araya getirdiği birçok özel bölüm de yer alacak.

26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kategorisinde bu yıl 12 film yarışacak: Barış Atay’ın yönettiği “Aden”, Burak Çevik’in yönettiği “Aidiyet”, yönetmen Semih Kaplanoğlu imzası taşıyan “Bağlılık-Aslı”, Serhat Karaaslan’ın yönettiği “Görülmüştür”, Nihat Durak’ın yönettiği “Kapı”, Eylem Kaftan’ın yönettiği “Kovan”, Pelin Esmer’in yönettiği “Kraliçe Lear”, Ali Aydın’ın yönettiği “Kronoloji”, Kıvanç Sezer’in yönettiği “Küçük Şeyler”, Cenk Ertürk’ün yönettiği “Nuh Tepesi”, Köken Ergun’un yönettiği “Şehitler” ve Cihan Sağlam yönettiği “Uzun Zaman Önce”. Başkanlığını Serra Yılmaz’ın üstlendiği Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde; İlksen Başarır, Öykü Karayel, Emine Yıldırım, Aytekin Ataş, Soykut Turan ve Uğur Vardan görev alıyor.

12 farklı ülkeden toplam 20 filmin yarışacağı Uluslararası Kısa Film Yarışması kategorisinin jürisinde; sinema yazarı Sevin Okyay, yönetmen, senarist, yapımcı Ceylan Özgün Özçelik ve yapımcı Marsel Kalvo yer alıyor.

Türkiye’nin farklı illerindeki birçok üniversiteden öğrencinin katılımıyla gerçekleşen Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması’nın “Belgesel” kategorisinde 6; “Deneysel” kategorisinde 5 ve “Kurmaca” kategorisinde 6 olmak üzere toplam 17 kısa film yarışacak. Yarışmanın jüri üyeleri; yönetmen Kıvanç Sezer, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz ve yapımcı Derya Tarım’dan oluşuyor. Adana Kısa Film Yarışması kategorisinde ise 5 belgesel film, 5 kurmaca film olmak üzere toplam 10 film yarışacak. Adana Kısa Film Yarışması kategorisinin jürisinde; sinema yazarı Evrim Kaya, oyuncu Kemal Burak Alper ve kurgucu Naim Kanat yer alıyor.

Festivalin, 23 Eylül Pazartesi akşamı düzenlenecek açılış toplantısında Orhan Kemal Emek Ödülleri, görüntü yönetmeni Erdoğan Engin ile makyaj sanatçısı Derya Ergün’e takdim edilecek. Sinemaseverlerin merakla beklediği Altın Koza Ödülleri, 28 Eylül Cumartesi gecesi düzenlenecek törende sahiplerini bulacak. Aynı gece düzenlenen törende Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülleri, oyuncu ve müzisyen Zuhal Olcay ile yönetmen, yazar, senarist, besteci Zülfü Livaneli’ye verilecek. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Çin sinemasının usta yönetmeni Xie Fei’nin olacak.

Festival kapsamında özel bölümlerde film gösterimleri de gerçekleşecek. Uluslararası Uzun Metraj Film gösterimlerinin yapılacağı festivalde bu yıl ayrıca “Kadın Gözüyle Afganistan” bölümü de düzenlenecek. “Kadın Gözüyle Afganistan” bölümünde, yılın en çarpıcı yapımları arasında yer alan; Sahraa Karimi’nin yönettiği “Havva, Meryem, Ayşe”, Shahrbanoo Sadat’ın yönettiği “Yetimhane” ve Mariam Ghani’nin yönettiği “Yarım Bıraktıklarımız” filmleri festival izleyicisiyle buluşacak.